ΓΤΤ


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Καθημερινή η μάχη για την ανάπτυξη «πράσινης» συνείδησης

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
* Πάνω από 17.000 τα δέντρα που έχουν φυτευτεί σε δρόμους της πόλης
 
Της Λένας Κισσάβου
 

 
Η Λάρισα μια πόλη στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου με τις θερμοκρασίες να δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον στη ζωή των κατοίκων της, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, έχει μόνο ένα δρόμο να ακολουθήσει για να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες θερμοκρασιών μέσα στον πολεοδομικό ιστό της κι αυτός είναι η ενίσχυση του πράσινου της, στόχο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρισας.
Ενάντια σε όλες τις δύσκολες συνθήκες που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την υλοποίηση μιας τέτοιας αποστολής και μεταξύ αυτών είναι η δόμηση της πόλης, οι μεγάλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού που αυξάνονται ακόμη περισσότερο, τα στενά πεζοδρόμια που δεν βοηθούν τη φύτευση και ανάπτυξη μεγάλων δέντρων, οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι στο ασφυκτικά δομημένο κέντρο της ή ακόμη και κάποιοι πολίτες που για διάφορους λόγους δεν θέλουν ένα δέντρο μπροστά στο κατάστημά τους γιατί ...κρύβει την επιγραφή του ονόματός του(!) ή στο σπίτι τους και δεν διστάζουν ακόμη και να το καταστρέψουν, η συγκεκριμένη υπηρεσία προσπαθεί να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα κομμάτι του ετήσιου προγράμματος δράσης που αφορά στις δεντροστοιχίες και κάνοντας έναν απολογισμό του διαπιστώνεται ότι σήμερα πάνω από 17.000 δέντρα αριθμούν συνολικά οι δεντροστοιχίες στην πόλη της Λάρισας, ένας αριθμός που ενισχύεται κάθε χρόνο κατά 2.000 δέντρα, με στόχο να πρασινίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δρόμοι και γωνιές της πόλης, προσφέροντας πολλά οφέλη στους πολίτες και στο μικροκλίμα της πόλης μας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Χρήστος Τερζούδης, ο διευθυντής της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και η προϊσταμένη του Τμήματος Δεντροστοιχιών της ίδιας υπηρεσίας κ. Ελπίδα Αναστασίου, μας μίλησαν για την όλη προσπάθεια, στο πλαίσιο ενίσχυσης του πράσινου στην πόλη, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην υλοποίησή της, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν κάνοντας και δική τους υπόθεση τη συντήρησή του.
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
«Ο αγώνας ενίσχυσης του πράσινου είναι άνισος με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην πόλη...», υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στους παράγοντες που δυσκολεύουν το εν λόγω έργο.
Εξηγώντας μας αναλυτικότερα, υποστήριξε πως η αλλαγή του κλίματος (μεγαλύτερη διάρκεια καυσώνων και πολύ ήπιοι χειμώνες) στην πόλη προκάλεσε ασθένειες σε διάφορα είδη δέντρων καθώς και μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των εντόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και να μην μπορούν να ευδοκιμήσουν είδη που επί χρόνια αναπτύσσονταν στην πόλη.
Το περιβάλλον «αρρώστησε» και αναζητώντας λύσεις προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα στράφηκαν σε νέα είδη δέντρων για να συνεχίσουν την ενίσχυσή του. Σε πολλές περιοχές κατάφεραν μάλιστα με τις δεντροστοιχίες να επιτύχουν αλλαγή στο μικροκλίμα τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων.
Όμως παρόλο που θα πίστευε κανείς ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα γινόταν αφορμή να αναθεωρήσουν τη στάση τους κάποιοι πολίτες απέναντι στο πράσινο, δυστυχώς τα προσωπικά συμφέροντα πολλές φορές υπερισχύουν έναντι του γενικού οφέλους. Αυτό διαπιστώνεται όταν πολίτες απαιτούν από την υπηρεσία να κόψει το δέντρο που βρίσκεται μπροστά από τα κατάστημά τους γιατί κρύβει τη θέα της ταμπέλας που ανάρτησε με τον επωνυμία του, γιατί ρίχνει πολλά φύλλα και τους ενοχλεί, γιατί σκιάζει τα μπαλκόνια τους γεγονός που τον θεωρούν λόγο για την υγρασία στο σπίτι τους και πολλά ακόμη που αν μη τι άλλο δεν μας τιμούν.
Υπήρξε μάλιστα και περίπτωση που πολίτης κατέστρεψε δέντρο γιατί η υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του!
«Οι πόλεις γενικότερα δεν είναι φιλικές προς την ανάπτυξη του πράσινου, λόγω της ασφυκτικής δόμησής τους...», συμπληρώνει η κ. Αναστασίου, υποστηρίζοντας ότι ένας ακόμη παράγοντας που δυσκολεύει το έργο της φύτευσης δεντροστοιχιών είναι τα μικρά πεζοδρόμια, οι πολλοί υπόγειοι αγωγοί που εμποδίζουν το ριζικό τους σύστημα να αναπτυχθεί, τα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ, κ.ά.
Αναλυτικότερα αναφέρει πως «για να έχει μεγάλη επιφάνεια το δέντρο απαιτείται πεζοδρόμιο τουλάχιστον τριών μέτρων και σε όλη την πόλη είναι ελάχιστες οι περιοχές που έχουμε τέτοια πεζοδρόμια για να αναπτυχθούν μεγάλα δέντρα, ενώ σε κάποιες συνοικίες δεν υπάρχουν καθόλου πεζοδρόμια. Βέβαια αυτό οφείλεται στα λάθη του πολεοδομικού σχεδιασμού...
Αντίθετα στις νέες συνοικίες ή ακόμη και όπου γίνεται ανακατασκευή τους και ο χώρος το επιτρέπει, τα πεζοδρόμια δημιουργούνται με τις καλύτερες προδιαγραφές για τη φύτευση πράσινου και ειδικότερα με υποδοχές που βοηθούν την ανάπτυξη μεγάλων δέντρων.
Όταν λοιπόν δεν μας βοηθά η υποδομή που υπάρχει, φυτεύουμε ημίδεντρα, (σφενδάμι, φωτίνιες, μανώλιες, τουλιπόδεντρα κ.ά.) χωρίς πάλι κι αυτό να σημαίνει ότι ακόμη και με αυτά δεν δεχόμαστε παράπονα...
Για παράδειγμα πρέπει να σταματήσουμε την ανάπτυξη δέντρων όταν αυτά πλησιάζουν στο ύψος των εναέριων καλωδίων της ΔΕΗ κ.α.
Σε γενικές γραμμές για να επιβιώσει το πράσινο στην πόλη θέλει πολύ κόπο και προσπάθεια καθώς δεν εξαρτάται και μόνο από τη θέλησή μας να το ενισχύσουμε, αφού πολύ άλλοι παράγοντες δεν βοηθούν την διατήρηση και συντήρησή του».
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
Υπάρχουν πολίτες που ζητούν από τη Γεωτεχνική Υπηρεσία να φυτέψει ένα δέντρο μπροστά στο σπίτι τους και έχει παρατηρηθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι το φροντίζουν και νοιάζονται να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί, υποστηρίζουν οι ίδιοι, επισημαίνοντας ότι αν όλοι συμπεριφέρονταν έτσι η πόλη μας θα ήταν καλύτερη.
Ο κ. Τερζούδης παράλληλα παρατηρεί ότι οι πολίτες ευαισθητοποιούνται όλο και πιο πολύ για το πράσινο της πόλης και αυτό το αποδίδει τόσο στα μηνύματα των καιρών που επιβάλλουν μια άλλη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος, όσο και στο έργο της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
«Αρκετοί πολίτες αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία ανταποκρίνονται με τη σειρά τους προστατεύοντας το πράσινο. Αρχίζουν να κατανοούν τα οφέλη του και να ζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μέσα σε ένα περιβάλλον που μπορείς να ζεις ευχάριστα.
Χρειάζεται όμως να ευαισθητοποιηθεί μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών για τη φροντίδα του στην πόλη και να κάνει δική του υπόθεση την προστασία του.
Θα μπορούσε ο καθένας να ποτίζει το δέντρο που είναι έξω από την πόρτα του...», τονίζει ο κ. Τερζούδης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Λάρισα είναι από τις πρώτες πόλεις που έχει εγκαταστήσει τηλεχειριζόμενη ηλεκτρονική άρδευση σε ορισμένα σημεία πρασίνου, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Τερζούδης προγραμματίζεται η επέκτασή της σε πολλές άλλες περιοχές. Με το συγκεκριμένο σύστημα μεταξύ άλλων επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση του νερού και γρήγορος εντοπισμός πιθανής σπατάλης ή βλάβης. 
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=20152&pid=7&CategoryID=7