ΓΤΤ


Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

«Πόλεμος» για την τιμή των σιτηρών

 

Πόλεμος νεύρων στον Θεσσαλικό Κάμπο, όπου μερίδα εμπόρων διαδίδει ότι η αγορά θα ανοίξει για τα σιτηρά με τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά/κιλό, όταν τον περασμένο χρόνο για το σκληρό σιτάρι ήταν από 12 μέχρι 18 λεπτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που υπήρχαν ενθαρρυντικά μηνύματα για την ελληνική παραγωγή -μετά την περσινή κατρακύλα-, λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη, που οδηγούν σε μειωμένη παραγωγή την κυριότερη ανταγωνίστρια χώρα μας, την Ουκρανία.
Οι περσινές πολύ χαμηλές τιμές -μόλις 9-12 λ./κιλό για το καλαμπόκι και 12-18 λ./κιλό για το σκληρό σιτάρι- αν και φόβισαν τους αγρότες, δεν τους οδήγησαν σε άλλες καλλιέργειες.
Ετσι, ο αριθμός των καλλιεργούμενων στρεμμάτων είναι σχεδόν ο ίδιος, η παραγωγή όμως είναι ελαφρώς μειωμένη, εξαιτίας και του άνυδρου χειμώνα στον θεσσαλικό κάμπο και τη Στερεά Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, συνεταιρισμοί και παραγωγοί προσπαθούν να ξεφορτωθούν τις αδιάθετες ποσότητες σιτηρών και το σκληρό σιτάρι παίρνει τον δρόμο για τη βόρεια Αφρική σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω των 10 λ./κιλό.
Σε όλη τη χώρα οι αδιάθετες ποσότητες υπολογίζονται σε περίπου 200.000 τόνους, από αυτούς οι 130.000 τόνοι είναι σκληρό σιτάρι και οι υπόλοιποι μαλακό, καλαμπόκι και ελάχιστο κριθάρι. Η ποιότητα αυτών των σιτηρών υποβαθμίζεται σταθερά, ενώ υπάρχει κίνδυνος και από τις συνεχείς απεντομώσεις με το εντομοκτόνο φωστοξίνη.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας, κατήγγειλε ότι στον κάμπο βγήκαν κάποιοι έμποροι και καλούν τους αγρότες να τους πουλήσουν το σιτάρι, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές θα είναι φέτος κάτω από 10 λ./κιλό.
"Το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο. Οι αγρότες πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να έχουν υπομονή και να εμπιστεύονται τις Ενώσεις. Είναι πολύ πρόωρο να πει οποιοσδήποτε οτιδήποτε για τις τιμές, παρακολουθώντας όμως τη διεθνή αγορά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα από πέρυσι", δήλωσε στο "Εθνος", ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τιρνάβου, Θανάσης Κοκκινούλης.
"Αν επαναληφθεί το περσινό σκηνικό αναφορικά με τις τιμές, οι αγρότες θα περάσουν άλλη μία πολύ δύσκολη χρονιά. Σε αυτή τη φάση πρέπει να κάνουν υπομονή και να περιμένουν το άνοιγμα των αγορών. Να μην σπεύσουν να πουλήσουν πριν δούμε πού θα καθίσει η αγορά", μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός.
Αγώνας
Οι Ενώσεις και οι συνεταιρισμοί κάνουν αγώνα δρόμου για να ξεφορτωθούν τις αποθηκευμένες ποσότητες σιτηρών, να αδειάσουν οι αποθήκες, να καθαριστούν και να γεμίσουν με τη φετινή σοδειά. Μεγάλες ποσότητες από σκληρό σιτάρι εξήχθησαν στην Τυνησία, στο Μαρόκο και στην Αλγερία για την παρασκευή ζυμαρικών κατώτερης ποιότητας, ενώ το καλαμπόκι δόθηκε ως ζωοτροφή.
"Δεν τολμούμε να μπούμε μέσα στις αποθήκες. Το θέαμα μας θλίβει", λένε οι αγρότες.
Τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τον Φεβρουάριο οι Ενώσεις έκαναν απεντόμωση στους χώρους όπου αποθηκεύονταν τα σιτηρά για να καταπολεμήσουν τις ψείρες και τους σκώρους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε η φωστοξίνη, ένα ισχυρό εντομοκτόνο με κύριο συστατικό το φωσφορικό αργίλιο, το οποίο εξολοθρεύει όλα τα έντομα, ακόμη και τα αβγά τους και υποβαθμίζει την ποιότητα των σιτηρών.
"Σε μερικές περιπτώσεις οι αγρότες έχουν αποθηκευμένα σιτηρά όχι μόνο από πέρυσι αλλά και από πρόπερσι και βρίσκονται πραγματικά σε απελπιστική κατάσταση. Ελπίζουμε φέτος να πάρουμε καλύτερες τιμές για να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα", είπε ο Γιώργος Τερζής, γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από το Κιλκίς.
ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ
Περίπου στο 20% η πτώση της φετινής παραγωγής
Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το προηγούμενο διάστημα την κεντρική και ανατολική Ευρώπη έφεραν σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή σιτηρών. Η μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή, ενώ μειωμένη παραγωγή θα έχουν η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.
Στην Ελλάδα ο άνυδρος χειμώνας έπληξε την κεντρική και νότια Ελλάδα, ενώ οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Μακεδονία και στη Θράκη έσωσαν την παραγωγή.
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία και δεδομένου ότι το αλώνισμα ξεκινά στη Θεσσαλία τις επόμενες μέρες (στη Μακεδονία σε 15 μέρες), η παραγωγή του σκληρού σιταριού υπολογίζεται ότι θα είναι 1,1 εκατ. τόνους -έναντι 1,3 εκατ. τόνους πέρυσι-, η παραγωγή του καλαμποκιού περίπου 2 εκατ. τόνοι -από 2,2 εκατ. τόνους πέρυσι- και του μαλακού σιταριού περίπου 500.000 τόνοι, όσο και πέρυσι.
paseges.gr