Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές προσλήψεων για όσους αναζητήσουν εργασία ως ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, ψυκτικοί, υδραυλικοί και σε συνεργεία αυτοκινήτων. Καμία τύχη φαίνεται ότι δεν έχουν όσοι «ποντάρουν» για δουλειά στους κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου και των κατασκευών.
Στον αντίποδα αισιόδοξες καταγράφονται οι προοπτικές προσλήψεων στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού.
Πρόκειται για συμπεράσματα έρευνας της Δομής ΚΕΚ της ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε. που διεξήχθη για πρώτη φορά στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης και διερεύνησε τις τάσεις και τις προοπτικές απασχόλησης στη Μαγνησία.
Η έρευνα διεξήχθη από 1 Φεβρουαρίου έως 15 Απριλίου 2010 σε δείγμα 471 επιχειρήσεων από 11 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία και κατέγραψε τις προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Σύμφωνα με την έρευνα το 13% των εργοδοτών στη Μαγνησία προβλέπει αύξηση των προσλήψεων, ενώ ένα άλλο 11% των εργοδοτών αναμένει μείωση. Το 66% εκτιμά ότι δεν σημειωθεί καμία μεταβολή και το 11% δεν γνωρίζει. Με αυτή την εικόνα οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στη Μαγνησία για το πρώτο εξάμηνο του 2010 διαμορφώνονται στο +2%, ποσοστό που υποδηλώνει ότι το κλίμα της αγοράς εργασίας είναι οριακά θετικό.
Οι εργοδότες σε πέντε από τους 11 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας της Μαγνησίας προβλέπουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, τέσσερις κλάδοι εμφανίζουν
αρνητικό πρόσημο στις προοπτικές απασχόλησης και στους υπόλοιπους δύο κλάδους οι προοπτικές απασχόλησης είναι μηδενικές.
Οι πιο θετικές προοπτικές αφορούν τους εργαζόμενους στον τομέα της Εκπαίδευσης, όπου οι εργοδότες αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξεως του +14%.
Στη δεύτερη θέση και με πολύ μικρή διαφορά βρίσκεται ο κλάδος του Τουρισμού με τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο να αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +13%.
Στους υπόλοιπους τρεις κλάδους που εμφανίζουν θετικές προοπτικές απασχόλησης, ο βαθμός αισιοδοξίας ποικίλει από κλάδο σε κλάδο. Κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις αναμένεται να σημειωθεί στις Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο να αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης +6%.
Συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται επίσης στους κλάδους της Υγείας και του Πρωτογενή Τομέα, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +5% και +4% αντίστοιχα.
Μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων αναμένεται σε τρεις κλάδους της αγοράς εργασίας. Οι πιο απαισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται στον κλάδο των Άλλων Δραστηριοτήτων (Ηλεκτρολόγοι, Ηλεκτρονικοί, Ψυκτικοί, Υδραυλικοί, Εργαζόμενοι σε Συνεργεία Αυτοκινήτων), όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -23%.
Οι προοπτικές προσλήψεων είναι ιδιαίτερα χαμηλές και στους κλάδους της Βιομηχανίας και του Εμπορίου, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στο -9% και -8% αντίστοιχα.
Στον κλάδο των Κατασκευών, οι εργοδότες προβλέπουν κάμψη της αγοράς εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2010, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να καταγράφονται στο -4%.
Στους κλάδους των Μεταφορών και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αναμένονται ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία καθώς και στους δύο κλάδους οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης είναι μηδενικές.
Η μελέτη παραλήφθηκε από την Κοινή Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στο Νομό Μαγνησίας, με πρόεδρο τον Δημ. Παππά και μέλη τους Α. Αϊβαζόγλου Ανδρέα, Απ. Καζάκη, Παντ. Μαστρογιάννη και Θαν. Παπαδημόπουλο.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τους Β. Τριανταφύλλου, Λυκ. Σπυριδώνη και Ελένη Βαλιάκου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΚΑΝΕΜ ΑΕ. κ. Παντελής Μαστρογιάννης δήλωσε ότι σκοπός του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης ήταν να αποτελέσει μια δομή συστηματικής παρακολούθησης των εξελίξεων στην τοπική αγορά εργασίας, διερεύνησης των τάσεων της απασχόλησης στα επαγγέλματα και τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας του Νομού Μαγνησίας και αρωγής στο σχεδιασμό, στην παρακολούθηση των πολιτικών και μέτρων στήριξης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας και στην υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών για την τοπική αγορά εργασίας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Παράλληλα στόχος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης ήταν -όπως τόνισε ο κ. Μαστρογιάννης- να αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για τον επιχειρηματικό κόσμο, τους κοινωνικούς εταίρους και την τοπική αυτοδιοίκηση σχετικά με τις προοπτικές απασχόλησης, τη ζήτηση ειδικοτήτων αιχμής και την διερεύνηση των αναγκών σε εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού μέσω της συστηματικής συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και διάχυσης των στοιχείων επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Γράφημα : Συνολικές Τάσεις / Προοπτικές Απασχόλησης ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στο Νομό Μαγνησίας
Συντάκτης: Βάσω Σαμακοβλή
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/26808/---.aspx