ΓΤΤ


Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Διώτη: Το Πήλιο δεν αντέχει άλλη βάναυση εκμετάλλευση

ΝΕΟ Π.Δ. ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEIB4WwIxQ0NHamYBDV5GmTipq0h11YpOs4WlKAAJbuw5kM308YD17O-VSTH98NrxwACkklg9SKL8n4syrAROFmlxEtEe_Ki-DWlYibScAIlemPmeSPkqvR9bSixAvSndpxXHq7WjBm_Sy/s400/8-9+%CE%94%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%97+%CE%97%CF%81%CF%89_high.jpg
Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του Πηλίου, με έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, που θα έχει κατεύθυνση προς τη μείωση των ορίων των οικισμών, στη διατήρηση της φυσιογνωμίας και της πολιτιστικής ταυτότητας και την προστασία του περιβάλλοντος του βουνού των Κενταύρων, ζήτησε με ερώτησή της προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Τονίζοντας ότι τα παλαιότερα Π.Δ. που χαρακτηρίζουν την περιοχή ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και
την προστατεύουν με ειδικούς όρους έχουν αγνοηθεί, σημειώνει ότι «η άναρχη δόμηση και η υπερδόμηση στο Πήλιο, το ιστορικό βουνό των Κενταύρων, έχει ως αποτέλεσμα πλέον να έχει καταστραφεί το φυσικό τοπίο και να απαξιωθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική εικόνα των οικισμών του».
Η βουλευτής αναφέρεται και στο συνέδριο που είχε γίνει στην Αγριά, με θέμα «Προτάσεις για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του Πηλίου», υπογραμμίζοντας ότι «κοινή συνισταμένη όλων των φορέων (ΝΑΜ, ΤΕΕ, οικολογικές οργανώσεις) αποτελεί η παραδοχή ότι χρειάζονται, από πλευράς υπουργείου, δραστικές αποφάσεις που θα στοχεύουν στον περιορισμό της δόμησης και τη βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη του Πηλίου, προκειμένου το δομημένο περιβάλλον να εντάσσεται αρμονικά στην κλίμακα του τοπίου και να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος με την πραγματοποιούμενη τσιμεντοποίηση. Σήμερα, ένα χρόνο μετά το συνέδριο και 8 μήνες μετά την υποβολή των προτάσεων, δεν έχει “κουνηθεί φύλλο” από το ΥΠΕΚΑ, ενώ το Πήλιο συνεχίζει να καταστρέφεται».
Καταλήγοντας και ζητώντας την άμεση έκδοση νέου Π.Δ. για το Πήλιο, με συγκεκριμένη κατεύθυνση προστασίας του βουνού, καταλήγει: «Είναι επιτακτική η ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων σε νέο ΠΔ που θα αφορά τη δόμηση του Πηλίου, ώστε να καταστεί δυνατή η τήρηση της κλίμακας των οικισμών, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα και ανεπίστρεπτες καταστάσεις. Το Πήλιο είναι μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή και δεν αντέχει άλλη βάναυση εκμετάλλευση και περαιτέρω αλλοίωση του χαρακτήρα του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».