
Ταμπουρωμένη πίσω από το νοσηρό κλίμα το οποίο δημιουργεί δραματική εμπλοκή σε αναπτυξιακές επενδύσεις στη χώρα, δείχνοντας να διακατέχεται από το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) στη Μαγνησία, αποφάσισε τελικά αρνητικά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Κατηχώρι. Σαφές δείγμα της τύχης που θα έχουν και οι αντίστοιχες υποψήφιες επενδύσεις, οι οποίες ακολουθούν.
Η ΕΠΑΕ χθες έδειξε στον επενδυτή «κόκκινο φως», περνώντας μάλιστα σε… ξένα χωράφια, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Απ. Παπατόλια άσκησε καθήκοντα που δεν της έχει αναθέσει ο νόμος.
Ο επενδυτής βλέπει πλέον το δρόμο για τη δευτεροβάθμια ΕΠΑΕ, εάν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα της διοικητικής προσφυγής, και εισέρχεται σε νέα πολύμηνη αναμονή.
Δείχνοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα που ξεκίνησε απέναντι σε γραφειοκρατικές αντιλήψεις που μπλοκάρουν την πράσινη ανάπτυξη, ο νομάρχης προανήγγειλε σειρά ενεργειών σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στο κλίμα ευθυνοφοβίας που κυριαρχεί.
Αν και σχολίασε σε σχετικά ήπιους τόνους την αρνητική απόφαση της ΕΠΑΕ και απέδωσε όσα τραγικά συμβαίνουν στο κλίμα αβεβαιότητας, ευθυνοφοβίας και αβελτηρίας, το οποίο έχει καλλιεργηθεί πρωτίστως με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, από τις δηλώσεις του δεν απουσίασαν οι σοβαρές αιχμές: «Αρχές, κριτήρια και κανόνες για την αισθητική επιβάρυνση που προκαλείται από τα διάφορα κτίσματα στο Πήλιο ήδη έχει διαμορφώσει η ΕΠΑΕ τόσα χρόνια με κριτήριο τις πολεοδομικές άδειες που εκδίδονταν με τη σύμφωνη γνώμη της».
Σύμφωνα με το νομάρχη «δεν μπορούν να καλύπτονται πίσω από ένα κακώς ερμηνευμένο νομοθετικό πλαίσιο. Θα αναλάβουν την ευθύνη να μιλήσουν και να πουν πού και γιατί προκαλείται αισθητική επιβάρυνση. Θα μας πουν συγκεκριμένα, αυτή είναι η αποστολή τους».
Η Επιτροπή, όπως είπε, κινήθηκε πέρα από τις εκ του νόμου αρμοδιότητές της και «τη μία και μοναδική αποστολή: να αξιολογεί την ένταξη κτισμάτων στο αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΠΑΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κρίνει εάν κάτι απαγορεύεται ή επιτρέπεται από την πολεοδομική νομοθεσία, παρά μόνο να αξιολογεί εάν προκαλείται αισθητική ή όχι επιβάρυνση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, όπως διευκρίνισε, η παρέμβασή του να αναλάβει την πολιτική απόφαση για χορήγηση βεβαίωσης χρήσης γης στην προκειμένη περίπτωση, καθώς και σε άλλες υποψήφιες επενδύσεις, δεν αφαιρεί αρμοδιότητα από την ΕΠΑΕ.
Παρά τις διαβουλεύσεις του νομάρχη με τα μέλη της ΕΠΑΕ και τις διαβεβαιώσεις ότι θα «βγάλει ο ίδιος το φίδι από την τρύπα», υπογράφοντας την απόφαση για τη χρήση γης, αφού οι υπάλληλοι δεν αισθάνονται νομικά καλυμμένοι, η Επιτροπή έμεινε πίσω από τα συλλογικά της όργανα, «που έχουν πλημμελή γνώση της νομοθεσίας και δεν προσαρμόζονται με τα σύγχρονα δεδομένα», όπως είπε.
Ο νομάρχης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους υποψήφιους επενδυτές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στη Νομαρχία, δεσμευόμενος να υπογράψει για τις χρήσεις γης, λέγοντας ότι δεν του επιτρέπει διαφορετικά η συνείδησή του απέναντι στον αγώνα που δίνεται για την πράσινη ανάπτυξη, ενώ κάλεσε την ΕΠΑΕ να περιοριστεί στα καθήκοντα που της επιτάσσει ο νόμος.
Δήλωσε πρόθυμος να συμβάλει, ώστε σε συνεργασία με την ΕΠΑΕ, τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο, το Τ.Ε.Ε., τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να διαμορφωθεί ένα σύνολο κανόνων, αρχών και κριτηρίων για την αισθητική επιβάρυνση, «ώστε να μην αισθάνονται τα μέλη της ΕΠΑΕ αυτή την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα».
«Καταλαβαίνω –είπε- το φόβο τους μπροστά στο καινούργιο, αλλά κάποτε πρέπει να τον ξεπεράσουν και εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε αυτό». Στις προθέσεις του νομάρχη είναι να εισαγάγει το θέμα στην ΟΚΕ, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη θέσπιση των κριτηρίων.
Κάλεσε δε όποιον αντέχει στο διάλογο και τα επιχειρήματα σε δημόσια ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση να καταθέσει τις απόψεις του.
Συντάκτης: Βάσω Σαμακοβλή
taxydromos.gr