ΓΤΤ


Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη, σε Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Αστ. Ροντούλη


Ο Υφυπουργός Οικονομικών απάντησε την Δευτέρα 7 Ιουνίου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου των περιπτεριούχων. Ο Υφυπουργός ερωτήθηκε αν υπάρχει μελέτη που να τεκμηριώνει την ανάκαμψη των κρατικών εσόδων από τους πρόσφατους φόρους στα τσιγάρα κα αν προτίθεται η Κυβέρνηση να νομοθετήσει για τους περιπτεριούχους ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους επί των πωλήσεων καπνικών προϊόντων.
Ο κ. Σαχινίδης είπε αρχικά, ότι η χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα πήρε την απόφαση να επιβάλει ένα φόρο στα καπνικά προϊόντα. Η ρύθμιση αυτή συμβάλλει στην αντιμετώπιση του τεράστιου δημοσιονομικού προβλήματος. Επίσης σημείωσε ότι
τη φορολογία στα τσιγάρα εκτός από την Κυβέρνηση, την στήριξε και το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο επανειλημμένως με τοποθετήσεις του είχε πει ότι διαφωνεί μεν με τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση αλλά συμφωνεί με το μέτρο της επιβολής του φόρου στα τσιγάρα.
 Ο κ. Σαχινίδης απάντησε στο ερώτημα του κ. Ροντούλη “αν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα, εκτίμηση, μελέτη” ότι τα στοιχεία τα οποία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαιώνουν πως στο πρώτο τετράμηνο, δηλαδή την περίοδο Ιανουάριος - Απρίλιος, υπάρχει μία βελτίωση των εσόδων από τα καπνικά προϊόντα κατά 25%. Επίσης στο δεύτερο ερωτημα του κ. Ροντούλη για το “εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη θέσπιση κατωτάτων ορίων”, είπε ότι μέχρι και το 1992 τα ποσοστά κέρδους και φόρου των τσιγάρων ήταν θεσμοθετημένα και σταθερά. Από την 1η Γενάρη, όμως, του 1993, με την καθιέρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, το φορολογικό καθεστώς των βιομηχανοποιημένων καπνών στη χώρα μας εναρμονίστηκε με το Κοινοτικό Δίκαιο, καταργήθηκαν τα σταθερά ποσοστά για λόγους εξομάλυνσης του τρόπου φορολόγησης με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφέθηκαν ελεύθερα και διαπραγματεύσιμα τα ποσοστά, πλην του φόρου.
Το θέμα των κατωτάτων ορίων άπτεται των εμπορικών συμφωνιών και σχέσεων των καπνοβιομηχάνων ή των εισαγωγέων με τους αντιπροσώπους τους. Σύμφωνα, δε, με το άρθρο 100 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών υπολογίζεται με βάση τις τιμές λιανικής πώλησής τους, οι οποίες καθορίζονται ελεύθερα από τους καπνοβιομηχάνους ή τις εισαγωγές, συμπλήρωσε ο κ. Σαχινίδης. “Προφανώς, με την αύξηση των συντελεστών φόρου, επέρχεται αναγκαστική, εκ των πραγμάτων, αύξηση της τιμής της λιανικής πώλησης των προϊόντων καπνού, έτσι ώστε να παραμένουν σταθερά τα περιθώρια κέρδους. Από εκεί και πέρα την τελική τιμή, την καθορίζουν οι καπνοβιομηχανίες και όχι το Κράτος. Το Κράτος καθορίζει μόνο το φορολογικό καθεστώς. Τίποτε παραπάνω”, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.
Στη δευτερολογία του ο κ. Σαχινίδης είπε ότι έδειξε όλη τη διάθεση για διάλογο, καλώντας σε συζήτηση τους εκπροσώπους των περιπτεριούχων. “Είμαι σε αναμονή συγκεκριμένης πρότασης. Δεν τους είπα ότι θα κάνω αποδεκτή την πρόταση, την οποία θα καταθέσουν, αλλά ακόμη περιμένω να μου απαντήσουν. Έκτοτε δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία”, είπε χαρακτηριστικά. Τέλος ο Υφυπουργός σημείωσε ότι περιμένει να καταθέσουν προς συζήτηση το υπόμνημα, το οποίο υποσχέθηκαν και το οποίο θα περιελάμβανε την πρόταση, την οποία κατέθεσαν για τη θέσπιση ενός όχι κατώτατου αλλά ενός ανώτατου ποσοστού κέρδους. “Αυτό μου είπαν ότι είναι ένα σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται στην Κύπρο. Τους είπα, λοιπόν, αφού έχετε μια συγκεκριμένη πρόταση, παρακαλώ να την καταθέσετε και εγώ θα εξετάσω εάν αυτή η πρόταση είναι συμβατή με τις πολιτικές της Κυβέρνησης”, είπε κλείνοντας.