ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Να κλείνουν ηλεκτρονικά τις διακοπές τους, αλλά με ασφάλεια, καλεί τους χρήστες το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με ανακοίνωσή του, που αναφέρει:
«Αυξάνονται καθημερινά οι χρήστες του Διαδικτύου που προτιμούν διαδικτυακούς τόπους για να αγοράσουν τα αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους και να κλείσουν το ξενοδοχείο της επιλογής τους για τις διακοπές τους. Το Saferinternet.gr σας παροτρύνει να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα που σας προσφέρεται μέσω Διαδικτύου να κανονίσετε ως την τελευταία λεπτομέρεια τις διακοπές σας με ασφάλεια, έχοντας κατά νου τις παρακάτω συμβουλές.
* Αποφεύγουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους, καθώς σε τέτοιες συναλλαγές δίνουμε προσωπικά μας δεδομένα.
* Αναγράφουμε στον browser εμείς οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση του ιστοχώρου στον οποίο
θέλουμε να πλοηγηθούμε. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθούμε στον γνήσιο ιστοχώρο και όχι σε κάποιον ψεύτικο, που όμως θα φαίνεται πανομοιότυπος με τον γνήσιο (το φαινόμενο «pharming»).
θέλουμε να πλοηγηθούμε. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθούμε στον γνήσιο ιστοχώρο και όχι σε κάποιον ψεύτικο, που όμως θα φαίνεται πανομοιότυπος με τον γνήσιο (το φαινόμενο «pharming»).
* Πριν καταχωρίσουμε οποιοδήποτε στοιχείο μας βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, και ότι η ιστοσελίδα παρέχει συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών». Μπορούμε να αντιληφθούμε αν παρέχονται τέτοιου είδους υπηρεσίες ελέγχοντας ότι, τη στιγμή που εισερχόμαστε σε ιστοσελίδες όπου θα πρέπει να καταχωρίσουμε προσωπικά μας στοιχεία σε ηλεκτρονικές φόρμες ή πληροφορίες πληρωμής (π.χ. δεδομένα της πιστωτικής κάρτας), η διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία βρισκόμαστε ξεκινά με https:// («s» από τη λέξη «secure», δηλαδή ασφαλές) και όχι απλά με “http://”. Επίσης, στο κάτω δεξί μέρος του browser σας θα πρέπει να βρίσκεται ένα λουκετάκι.
* Επιλέγουμε τις εταιρίες που γνωρίζουμε ότι είναι αξιόπιστες, ή που γνωρίζουμε την αξιοπιστία τους και στον φυσικό κόσμο:
Σε μια ιστοσελίδα μια αξιόπιστης εταιρίας υπάρχει ξεκάθαρος προσδιορισμός της εταιρίας με το όνομά της, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.
Οι όροι των συμβάσεων είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς (συχνά θα τους βρείτε ως «όρους χρήσης»). Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος / της υπηρεσίας και οι όροι της εγγύησης είναι σαφή και εύκολα προσβάσιμα. Συμβουλή: πριν προβούμε σε συναλλαγή διαβάζουμε τους όρους αυτούς προσεχτικά!
Η τιμή του προϊόντος περιλαμβάνει όλες τις τυχόν επιπλέον χρεώσεις (εκτελωνισμούς, φόρους, παράδοση στο χώρο του πελάτη, κ.λπ.).
Ο ιστοχώρος παρέχει ασφαλή τρόπο πληρωμής, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Οι παραγγελίες / κρατήσεις κ.λπ. επιβεβαιώνονται με email. Οι καταναλωτές έχουν ένα σαφώς καθορισμένο δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας. Συμβουλή: Ελέγχουμε αν και έως πότε έχουμε δικαίωμα ανάκλησης της παραγγελίας μας / κράτησής μας και με ποιους όρους ή χρεώσεις, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων σε τέτοιο ενδεχόμενο.
Υπάρχει Privacy policy – «Πολιτική απορρήτου» όπου διευκρινίζεται πώς θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία που πρέπει να καταχωρίσει ο χρήστης για να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω ή διατηρείτε ακόμα αμφιβολίες, μπορείτε να έρθετε επαφή με την εταιρία / υπηρεσία τηλεφωνικά ή με e-mail και να ζητήσετε διευκρινίσεις. Μπορείτε επίσης να ερευνήσετε τη φήμη της εν λόγω εταιρίας στο Διαδίκτυο.
* Αν δεν θέλουμε να δώσουμε την καθημερινή πιστωτική μας κάρτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προπληρωμένες κάρτες ώστε να ελέγχουμε το ανώτατο όριο των συναλλαγών μας.
* Τέλος, ας μην ξεχνάμε στο Διαδίκτυο αυτό που ισχύει και στον πραγματικό κόσμο: αν κάτι μας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, οι πιθανότητες να είναι ψεύτικο, είναι μεγάλες. Ας προσέχουμε λοιπόν πολύ τι μας προσφέρουν και με ποιο κόστος.
Προσοχή: Όπως στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στον εικονικό, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά ότι, ακόμα και αν μια ιστοσελίδα πληροί τις προϋποθέσεις, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις συναλλαγές του με τη συγκεκριμένη εταιρία / φορέα. Χρησιμοποιήστε τη λίστα σαν ένα οδηγό ελάχιστων προϋποθέσεων για να προχωρήσετε σε μια συναλλαγή μέσω Διαδικτύου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:
Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου – Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr Δρ. Βερόνικα Σαμαρά κινητό 6948 729493.»