ΓΤΤ


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Οι χαμένες ευκαιρίες της θεσσαλικής ανάπτυξης

Ένας Οργανισμός με έδρα τη Λάρισα φιλοδοξεί να πετύχει τη σύσφιξη των σχέσεων Θεσσαλίας με τη χώρα του Βορά – Καμιά βοήθεια δεν παρείχε μέχρι τώρα το επίσημο κράτος ενώ δεν έδειξε ενδιαφέρον για προτάσεις επενδύσεων στην Κεντρική Ελλάδα όπως δηλώνει η εκπρόσωπος κ. Κόρμα




Συνέντευξη στον Λάζαρο Τσουμένη
Όπως ένας άνθρωπος, έτσι και μια χώρα, σε περιόδους δοκιμασίας οφείλει να αναζητεί διεξόδους εκεί όπου είναι δυνατό να παρουσιαστούν. Οφείλει να προτάσσει πάνω από όλα το προσωπικό συμφέρον και εκείνων που θα την εξυπηρετήσουν και κανενός άλλου εάν θέλει να επιστρέψει σε ασφαλέστερα ύδατα και πιο ήρεμες καταστάσεις. Η περίπτωση του θρησκευτικού τουρισμού από τις χώρες της ορθόδοξης Ευρώπης είναι χαρακτηριστικό ότι έχει επιφέρει μια άνοδο της τάξης του 20%, στη φετινή τουριστική κίνηση όταν οι κρατήσεις από τη δυτική Ευρώπη παίρνουν αρνητικό πρόσημο.
Το κρίσιμο ζητούμενο για την Ελλάδα έγκειται στον τρόπο που θα εξασφαλιστούν όροι ανάπτυξης ώστε να βγει η οικονομία από την ύφεση και να μειωθούν τα ελλείμματα. Μόνο έτσι υπάρχει τρόπο να αντιστραφεί το κλίμα και να περάσουμε σε καλύτερες μέρες. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι στο εξής επιβάλλεται να εξαντλήσουμε κάθε πιθανή πηγή αναθέρμανσης της οικονομίας και σε τοπικό επίπεδο εννοείται. Απευθυνθήκαμε λοιπόν προς τον Οργανισμό Ελληνορωσικών Σχέσεων
Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας που εδρεύει στη Λάρισα και θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις προς την εκπρόσωπο κ. Μάρω Κόρμα η οποία μας έδωσε τις αντίστοιχες απαντήσεις.
Από τα βασικά σημεία προκύπτει ότι υπάρχει η βούληση ανάπτυξης των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα βασισμένες πάνω σε κοινά ιδεώδη και ιδανικά που σφυρηλάτησαν την ιστορία των δύο χωρών. Διαπιστώνεται επίσης ότι στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός επενδυτικού σχεδιασμού πάνω σε τομείς που εμφανίζουν ενδιαφέρον όπως ο ενεργειακός, ο αγροτικός, ο κατασκευαστικός ενώ δεν παραλείπει η κ. Κόρμα να προαναγγείλει ως μελλοντική εξέλιξη την είσοδο ρωσικών χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων με την ίδρυση τράπεζας για την Κεντρική Ελλάδα με παράρτημα και στα Τρίκαλα.
Πρώτος στόχος η Φιλία
1.Πότε και από ποιους ιδρύθηκε ο Οργανισμός και ποια ήταν τα βασικά κίνητρα που οδήγησαν στην ίδρυσή του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Οργανισμός Ελληνορωσικών Σχέσεων Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας – Ε.Σ.ΘΕ.Κ.Ε. «ΦΙΛΙΑ» και το θυγατρικό του Ινστιτούτο εκμάθησης της Ρωσικής Γλώσσας F.I.R.L..gr ιδρύθηκαν τον Απρίλιο του 2006 από την υπογράφουσα, με έδρα τη Λάρισα, αποτελώντας το ελληνικό σκέλος του Οργανισμού «FILIA» Μόσχας με τον οποίο υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας. Βασικό κριτήριο και έναυσμα για την ίδρυσή τους, υπήρξε η προσωπική φιλία και αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ εμού και του πρώην Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κου ΒΙΚΤΩΡΑ ΜΠΟΪΚΟ, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, ελληνικού και ρωσικού και την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, με έμφαση βέβαια στην ελληνική κεντρική περιφέρεια.
Κοινοί δεσμοί
2. Ποιο θεωρείτε το πλέον κατάλληλο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να εδραιωθεί η βελτίωση των σχέσεων και να επιτευχθεί η σύσφιξη φιλικών δεσμών; Και πέραν αυτού ποιες ευκαιρίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αμοιβαίο όφελος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κακά τα ψέματα, η πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, της νέας χιλιετίας, φτάνει στο τέλος της και σίγουρα άλλαξε τον τρόπο που ζούμε και –ελπίζω- τον τρόπο που σκεφτόμαστε σαν νεοέλληνες. Η Ρωσία είναι μία φίλη χώρα με την οποία πολλά μας δένουν, λίγα μας χωρίζουν. Θρησκεία, μακρά παράδοση, πολιτισμός, βαθιά κουλτούρα, κοινά ιδεώδη και ιδανικά, τα ίδια γράδα της αυτοθυσίας και της καρτερίας από τα δεινά των κατακτητών, που χάνονται στα βάθη της πολύχρονης και πλούσιας ιστορίας μας.
3.Σε ποια αντικείμενα εστιάστηκε η μέχρι τώρα δραστηριότητα του Οργανισμού και ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε; Υπάρχει διάθεση από τις δύο πλευρές να διευρύνουν πραγματικά τους ορίζοντες συνεργασίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε αντίθεση με μας, η ρωσική ηγεσία κατά την τρέχουσα και πολύπαθη αυτή δεκαετία, από το 2000 που ανέλαβε την εξουσία, έχει φιλελευθεροποιήσει την αγορά, έχει μειώσει τη φτώχεια κατά 50% και έχει αυξήσει τους μισθούς κατά 150%, αλλάζοντας ριζικά τον χάρτη του αστικού κώδικα, προτάσσοντας σαν κύρια πηγή δύναμης την ενεργειακή υπεροχή της χώρας της κυριαρχώντας ουσιαστικά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σημείο αναφοράς οι προτάσεις επενδύσεων
4.Έχετε διαπιστώσει ενδιαφέρον επενδυτικών προτάσεων από τη ρωσική πλευρά στην Ελλάδα και αν ναι σε ποιες κατευθύνσεις; Ομοίως υπάρχει δυνατότητα ελληνικών επενδύσεων στη Ρωσία και σε ποιους τομείς είναι αυτή εφικτή; Ποιοι ήταν εκείνοι που σας στήριξαν πραγματικά και συμβάλουν στην προώθηση των φιλικών δεσμών; Έχετε προγραμματίσει κάποιες εκδηλώσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ενεργειακός τομέας λοιπόν, αποτελεί –μαζί με τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και τον θρησκευτικό τουρισμό, τις κατασκευές και τον τομέα υγείας (ιατρικός εξοπλισμός & μεταφορά τεχνογνωσίας) - τον πρωταρχικό σκοπό του Οργανισμού ΕΣΘΕΚΕ, για αξιοποίησή τους προς αμοιβαίο όφελος.
Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού μας-πάντα με τη σύμπραξη και αρωγή της Ρωσικής Πρεσβείας- και των αγώνων που επιτελέσθηκαν μέχρι να εδραιωθεί ο ΕΣΘΕΚΕ στη Θεσσαλική Περιφέρεια, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βοήθεια από το επίσημο ελληνικό κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με όποιο χρώμα και αν ήτανε αυτές «βαμμένες».
‘Έχοντας στείλει κατά καιρούς σωρεία φακέλων σε Υπουργεία και σε Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους με σοβαρές προτάσεις και ενδείξεις επιχειρηματικών πλάνων για ανάπτυξη πολλών project μεταξύ Ρωσίας και Κεντρικής Ελλάδας, προσπαθήσαμε να έρθουμε και σε τηλεφωνική επικοινωνία με καθ΄ύλην αρμόδιους κρατικούς φορείς και με το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά, φεύ! – εστάθη αδύνατον. Έτσι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ακόμη πιο πολύτιμες ευκαιρίες.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω ότι οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν στις επιστολές μας, ποιώντας ήθος – και αυτό είναι προς τιμήν τους, ήτανε η βουλευτής κα Λιάνα Κανέλλη και ο καθηγητής κος Φίλης.
Ενδιαφέρον του πρέσβη
για την ελληνική περιφέρεια
6. Εγνωσμένοι οι πολύχρονοι δεσμοί και οι κοινοί αγώνες που συνδέουν ιστορικά τις δύο χώρες, να προσθέσουμε και τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που ήρθαν από τις ανατολικές χώρες και τη Ρωσία, πιστεύετε ότι συγκροτούν μια ανθεκτική γέφυρα φιλίας και εμπιστοσύνης ικανής να συμβάλει στην άρση των αδιεξόδων που εμφανίζονται κατά καιρούς; Υπάρχει ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας και πόσο εξυπηρετεί τούτο τους παραπέρα αναπτυξιακούς στόχους προς όφελος των δύο χωρών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Οργανισμός μας, με τους σπουδαίους συνεργάτες που -σαν Πρόεδρος- είχα την τύχη να συμπορεύομαι όλα αυτά τα χρόνια μέχρι τώρα, και την άμεση υποστήριξη του νέου Πρέσβυ της Ρωσίας στην Ελλάδα κου Vladimir I. CHKHIKVISHVILI, ο οποίος πραγματικά δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με την ελληνική περιφέρεια και την σωστή διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας από το Ινστιτούτο του Οργανισμού, έχει στοχοποιήσει για το άμεσο μέλλον, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία Υποκαταστήματος Ρωσικής Τράπεζας στη θεσσαλική πρωτεύουσα, τη δημιουργία παραρτημάτων του Οργανισμού ΦΙΛΙΑ στις πόλεις του Βόλου, των Τρικάλων και της Λαμίας, τον προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με Δήμους, την έκδοση μηνιαίου περιοδικού εντύπου του Οργανισμού, τη δημιουργία εβδομαδιαίας εκπομπής σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι που θα αφορά στην ενημέρωση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, και την υποστήριξη Μοναστηριών της περιοχής που διαβιούν Ρώσοι μοναχοί.

Η ΕΡΕΥΝΑ 14 Ιουλίου 2010, αρ. φύλλου 15547,   σελίδα 21 

http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=92302.0000