ΟΜΙΛΙΑ ΗΡ. ΔΙΩΤΗ ΣΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Με σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, για την επιχειρούμενη ασφαλιστική και εργασιακή μεταρρύθμιση που συζητιέται αυτές τις ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής, καταφέρθηκε από το βήμα η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, εστιάζοντας στην ομιλία της στα κυριότερα σημεία του νέου «υβριδικού» όπως το χαρακτήρισε, νομοσχεδίου, και κυρίως στις ρυθμίσεις που αφορούν στους νέους εργαζομένους, στα άτομα με αναπηρία και στις γυναίκες.
Κατηγορώντας τη σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας ότι «αυτούς που θα έπρεπε πρωτίστως να
προστατεύει, εάν θέλει να αποκαλείται σοσιαλιστική, αυτούς σήμερα βάζει πρώτους στο στόχαστρο», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ακόμη και ο πλέον απρόσεκτος και ανυποψίαστος αναγνώστης του ασφαλιστικού εργασιακού νομοσχεδίου μπορεί να αντιληφθεί ότι, κατά την άποψή σας, περισσεύουν οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία, οι μελλοντικοί εργαζόμενοι που θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά το 2015, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, αλλά και τα άτομα με αναπηρία».
«Η επίσημη ανεργία είναι στο 15% και η ανασφάλιστη εργασία στο 25%. Ακόμα είμαστε στην αρχή της ύφεσης και τα ποσοστά αναμένεται να χειροτερέψουν. Ποιος θα καταφέρει να συμπληρώσει σαράντα χρόνια ασφαλισμένα δουλειάς;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «το ασφαλιστικό είναι πρωτίστως κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα και όχι δημοσιονομικό και αυτό διότι γεφυρώνει με αλληλεγγύη τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές και αποτελεί εχέγγυο ότι δε θα επικρατήσει εργασιακός μεσαίωνας. Όμως, εσείς, με το νομοσχέδιο που καταθέσατε, στοχεύετε στις πιο βίαιες και άδικες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα κόντρα τόσο στη νέα, όσο και στην προηγούμενη γενιά, ενάντια ακόμα και στα αγέννητα σήμερα παιδιά».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, επεσήμανε ότι «οι χώρες που ακολούθησαν σε περασμένα έτη παρόμοια κοινωνικοασφαλιστική πολιτική με αυτήν που σήμερα αντιγράφετε, έφτασαν σε αδιέξοδο. Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να βυθίσετε την κοινωνία σε χειρότερη κόλαση. Θέλω να θυμίσω αυτό που έχει ορθά διατυπώσει ο Ιταλός ακαδημαϊκός Ουμπέρτο Έκο. Είπε, λοιπόν, ότι “δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο ή, ακόμα χειρότερα, όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας. Και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο”. Εμείς, αν και για εσάς θεωρούμαστε μειοψηφία, δεν πρόκειται να θέσουμε τη δημοκρατία σε κίνδυνο. Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε, ζητώντας από όλες τις θεωρούμενες από εσάς μειοψηφίες του Κοινοβουλίου να κάνουν το ίδιο και να πάμε σε ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να κριθεί ο καθένας ατομικά για τη στάση του. Καλούμε και όλη την κοινωνία σε δυναμικές κινητοποιήσεις και μαζικούς αγώνες για να ανατρέψουμε τα σχέδιά σας και να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία».