ΓΤΤ


Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Βολιώτες στο Νησί του Πάσχα


Βολιώτες στο Νησί του Πάσχα
Ο Βόλος ταξίδεψε στο νησί του Πάσχα. Αυτό δείχνει η φωτογραφία που απέστειλε από το συγκεκριμένο μακρινό προορισμό ο κ. Αριστείδης Βούλγαρης, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου. Στη φωτογραφία, διακρίνεται ένα πανό με την επιγραφή της Εταιρείας, που γιορτάζει εφέτος τα 20 χρόνια ζωή της και έχει την ένδειξη στο τέλος «ΒΟΛΟΣ – ELLAS». Το κρατούν ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ Αθανάσιος Οικονόμου, αστροφυσικός της NASA, ο οποίος τον περασμένο μήνα ήλθε και μας μίλησε στο Βόλο. Στο μέσον, βρίσκεται ο Αριστείδης Βούλγαρης, ο οποίος την ερχόμενη Παρασκευή θα έρθει στο Βόλο για να περιγράψει τις εντυπώσεις του και τις εντυπωσιακές παρατηρήσεις του για την ολική έκλειψη του Ήλιου, που έκανε μαζί με τους άλλους δύο της ελληνικής αποστολής στη μακρινή Νήσο του Πάσχα. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στους σπουδαστές του 11ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας, που άνοιξε τις πύλες του χθες και θα συνεχισθεί μέχρι την Παρασκευή, 16 Ιουλίου.
Γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης: «Το νησί πραγματικά είναι στη μέση του πουθενά και η κοντινότερη στεριά είναι 4.500 χιλιόμετρα μακριά. Απορώ ακόμα (και όχι μόνο εγώ) πώς αποικίστηκε και πώς οι άνθρωποι, που έζησαν σε αυτό το νησί επιβίωσαν, τόσα χρόνια, χωρίς βέβαια, αεροπλάνα και κρατική στήριξη (από τη Χιλή, φυσικά). Το Νησί του Πάσχα περιβάλλεται από μια δόση ισχυρού μυστηρίου με πάρα πολλά αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα ανθρωπολογικής και κοινωνικής φύσεως. Σε όλο το νησί είναι διάσπαρτα υπερμεγέθη αγάλματα ΜοαΪ. Επί μια εβδομάδα, κάθε μέρα και κάθε ώρα ο καιρός εναλλασσόταν μεταξύ βροχής, συννεφιάς, ηλιοφάνειας και ούτω καθ’ εξής. Αποτέλεσμα να έχουμε υποστεί απίστευτα ψυχολογικά γυμνάσια και να στήνουμε και να ξεστήνουμε τις διατάξεις έως και 6 φορές κάθε μέρα. Το αποκορύφωμα ήταν η ταχύτητα των δεδομένων στο ίντερνετ: έως 5Kb ανά δευτερόλεπτο. Λόγω του εξαιρετικά άστατου καιρού, μέχρι την τελευταία στιγμή δε ξέραμε αν θα δούμε την έκλειψη».
«Την έκλειψη τελικά καταφέραμε και την είδαμε σε όλο της το μεγαλείο (διάρκεια 4,5 λεπτά), με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, πολύ καλύτερες ακόμα και από την έκλειψη της Σιβηρίας, το 2008» υπογραμμίζει ο κ. Βούλγαρης. «Ο μαύρος δίσκος της Σελήνης ήταν απίστευτα μαύρος και το εσωτερικό στέμμα απίστευτα λαμπρό με κατάλευκη απόχρωση που μου έχει μείνει ως εικόνα πραγματικά αξέχαστη. Πέραν της παρατήρησης, τα πειράματα που διεξαγάγαμε πήγαν ικανοποιητικά καλά. Ήδη, τα πρώτα δεδομένα από τους φασματογράφους έδειξαν ότι η θερμοκρασία του Στέμματος έχει ανέβει αρκετά, μια και εντοπίσαμε με μεγάλη ευκολία στα φάσματα, τον εκλιπόντα από τις δυο προηγούμενες εκλείψεις FeXIV (σίδηρο 14)» καταλήγει.
 
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/27629/--.aspx