Στο κόκκινο νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Μαγνησία. Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει επιπλέον από σήμερα η νέα αύξηση του ΦΠΑ.
Μπροστά στο νέο γύρο ανατιμήσεων που φέρνει από σήμερα η νέα αύξηση του ΦΠΑ οι μικροί καταστηματάρχες του Βόλου, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας, θεωρούν μονόδρομο το πάγωμα των τιμών, ζητώντας όμως καθαρές μειώσεις τιμών και από τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου και όχι υπό την μορφή προσφορών και δώρων.
Από σήμερα που τίθενται σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, η επιβάρυνση ξεκινά από το καλάθι της νοικοκυράς, με αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού στις μεταφορές και επεκτείνεται σε ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, καύσιμα, οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία,αύξηση διοδίων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γραμματέας της ΟΕΒΕΜ Κων. Κόγιας
μια μέση τετραμελή οικογένεια επιβαρύνεται μέσα σε ένα χρόνο από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων κατά 510 ευρώ από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, 127 ευρώ από ψώνια στο σούπερ μάρκετ και 570 ευρώ από τις αυξήσεις στα τσιγάρα.
Οι νέες επιβαρύνσεις που έρχονται από σήμερα προκαλούν ήδη νευρικότητα. «Πώς είναι δυνατόν να απορροφήσουμε ακόμη μία αύξηση του ΦΠΑ, όταν ήδη η αγορά στενάζει;» αναρωτιέται από την πλευρά του ο Θανάσης Κοντονίνας, έμπορος στην κεντρική αγορά του Βόλου.
Οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις στο Βόλο -παρά το γεγονός ότι η εκπτωτική περίοδος δεν ξεκίνησε ακόμη- έχουν ξεκινήσει τις προσφορές προκειμένου να τονωθούν οι πωλήσεις τους, ενώ οι μικροί επιχειρηματίες υπόσχονται ότι δε θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές το επιπλέον κόστος της αύξησης του ΦΠΑ.
«Το φορολογικό νομοσχέδιο έπρεπε να επικεντρωθεί στην έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης, η οποία έχει υποχωρήσει υπέρ της καθαρής στόχευσης για πολύ περισσότερα φορολογικά έσοδα για κάλυψη των ελλειμμάτων. Η απουσία αναπτυξιακών μέτρων με την παράλληλη αύξηση των φορολογικών βαρών μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» επισημαίνει ο Κων. Κόγιας, που εκτιμά ότι «έπρεπε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας (διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας) και κίνητρα για επενδύσεις με ιδία κεφάλαια, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις».
Παράλληλα όπως υποστηρίζει ο ίδιος η επιβολή της ταμειακής μηχανής στα περίπτερα - καπνοπωλεία δεν πρόκειται να επιφέρουν ουδεμία μεταβολή στα εισοδήματα του κράτους, αντίθετα θα προκαλέσει ακόμη μια επιβάρυνση στις ήδη υπερχρεωμένες μικρές επιτηρήσεις των περιπτερούχων.
Όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν στις δοσοληψίες μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών πάνω από 1.500 ευρώ, ο κ. Κόγιας προτείνει να διενεργούνται μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών θα φέρει μεγάλη επιπλέον επιβάρυνση σε καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν χρεωστικές κάρτες και θα χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους.Συντάκτης: Βάσω Κυριαζή
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/27303/--.aspx