ΓΤΤ


Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Το 2013 ολοκληρώνεται το 90% των έργων της Κάρλας

Η ΛΙΜΝΗ «ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ» ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ

* Ικανοποιητική η ροή των εργασιών επανασύστασης της λίμνης, δηλώνει ο διευθυντής της ΕΥΔΕ κ. Κωνσταντίνος Δανιήλ
 
Της Λένας Κισσάβου
 

 
 Η θεσσαλική πεδιάδα θα έχει ξανά τη λίμνη Κάρλα στα σπλάχνα της, με ό,τι οφέλη μπορεί αυτό να συνεπάγεται στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.
Προβλέπεται μάλιστα ως τα τέλη του 2013 να έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 90% των έργων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για την επαναδημιουργία της.
Ικανοποιητική, χαρακτηρίζει σήμερα τη ροή των εργασιών επαναδημιουργίας της λίμνης, ο διευθυντής της Ε.Υ.Δ.Ε. κ. Κωνσταντίνος Δανιήλ και εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία τους αλλά και για τη χρηματοδότηση των έργων που υπολείπονται να γίνουν.
Πρόκειται για ένα έργο πολλαπλής σκοπιμότητας και αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Δανιήλ: «Έχει ως σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, την αντιπλημμυρική προστασία της, την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα των παρά την Κάρλα περιοχών, με εξασφάλιση επιφανειακού νερού για άρδευση που σήμερα γίνεται από γεωτρήσεις, την εξεύρεση επαρκών ποσοτήτων νερού από γεωτρήσεις για την ενίσχυση της ύδρευσης του Βόλου και την ανάπτυξη της περιοχής και την συνακόλουθη ελάττωση της ανεργίας».
Επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή από το 2001, που το έργο «Επαναδημιουργία λίμνης Κάρλας» εντάχθηκε στο Μέτρο 8.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» (Ε.Π.ΠΕΡ.) με συνολικό προϋπολογισμό 152,02 εκ. (51,8 δισ. δρχ.), μέχρι και σήμερα, ο κ. Δανιήλ μας ενημερώνει για τα έργα που έχουν γίνει, γι’ αυτά που υλοποιούνται αυτή τη περίοδο και τέλος γι’ αυτά που προβλέπεται να δρομολογηθούν για την ολοκλήρωσή του.
Αναλυτικότερα το 2001 στο έργο επαναδημιουργίας της λίμνης περιλαμβάνονταν τα έργα υγροτοπικών λειτουργιών, τα έργα για τη ύδρευση του Βόλου και ένα μέρος των έργων ορεινής υδρονομίας.
ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
ΚΑΡΛΑΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙΣΕΣ
Όσον αφορά στα έργα που ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα, ο κ. Δανιήλ, αναφέρει ότι είναι τα ακόλουθα: «Ταμιευτήρας Κάρλας και Συναφή έργα», η σύμβασή του υπογράφηκε στις 24-9-1999 και περαιώθηκε στις 30-6-2006 συνολικής δαπάνης 98.885.749,76 ευρώ με ΦΠΑ.
Με την εργολαβία αυτή ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ταμιευτήρα και σημαντικό τμήμα των συλλεκτήρων. Το ανεκτέλεστο τμήμα των συλλεκτήρων έχει προβλήματα αρχαιολογίας τα οποία αναμένεται να ξεπεραστούν».
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
Τα έργα που εξελίσσονται σήμερα και πρόκειται για εγκατεστημένες εργολαβίες, σύμφωνα με τον κ. Δανιήλ, είναι τα εξής:
«1) «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΠΗΝΕΙΟ»:
Η σύμβαση υπεγράφη την 21-8-07 και η συμβατική προθεσμία του έργου έληγε την 31/01/2010 με προϋπολογισμό των έργων (μετά την έκπτωση) στα 5.854.305,97 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλάμβανε το έργο υδροληψίας με αντλιοστάσιο στον Πηνειό για την τροφοδότηση της λίμνης Κάρλας από τις απορροές του Πηνειού κατά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο και επεμβάσεις κατά μήκος του συστήματος μεταφοράς νερού στις υφιστάμενες διώρυγες -- τάφρους. Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν για το έργο 5.325.000,00 ευρώ.
Εγκρίθηκε Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας και Συμπληρωματική Σύμβαση ύψους δαπάνης 6.049.094,07 ευρώ και 328.260,99 ευρώ αντίστοιχα, ήτοι η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 6.377.355,06 ευρώ.
Το έργο έχει περαιωθεί και από τον Οκτώβριο μπορεί να λειτουργήσει και να εισρέουν στον Ταμιευτήρα Κάρλας νερά από το αντλιοστάσιο στον Πηνειό με παροχή 14 κυβικά ανά δευτερόλεπτο.
Μέχρι το Μάιο του 2011 προβλέπεται να πληρωθεί ο Ταμιευτήρας με 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό που είναι το 100% της ωφέλιμης χωρητικότητας του.
2) «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ (Α'ΦΑΣΗ)»:
Η σύμβαση υπεγράφη την 20-5-08 και η διάρκειά της είναι 3 έτη.
Ο προϋπολογισμός των έργων της Α' Φάσης με την έκπτωση ανέρχεται σε 24.842.941 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:
α) έργα τροφοδοσίας τάφρων και λιμνοδεξαμενών.
β) έργα μεταφοράς νερού (δύο αντλιοστάσια, καταθλιπτικοί αγωγοί και μία δεξαμενή)
γ) έργα διανομής του νερού, τα οποία διακρίνονται σε σωληνωτά δίκτυα (τρία αντλιοστάσια διανομής, σωληνωτά δίκτυα διανομής, αποχετευτικές αποστραγγιστικές τάφροι και αγροτικό οδικό δίκτυο και δίκτυα με αρδευτικές τάφρους).
Η απόληψη νερού από τη λίμνη θα ανέρχεται σε 60.000.000 κυβικά/έτος και σε πρώτη φάση θα αρδεύονται 100.000 στρ. περίπου.
Η έναρξη πλήρωσης του Ταμιευτήρα άρχισε από το προηγούμενο έτος και σήμερα υπάρχουν εντός αυτού περίπου 60 εκατομ. κυβικά μέτρα νερού, το κόστος των απολογιστικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν με αυτεπιστασία ανέρχεται σε 300.000,00 ευρώ περίπου και μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν για το έργο 1.600.000,00 ευρώ.
Με την απρόσκοπτη χρηματοδότηση που υπάρχει από την αρχή του τρέχοντος έτους, άρχισαν οι εργασίες με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να κατασκευαστούν σε πρώτο στάδιο τα σωληνωτά δίκτυα και ο πύργος Ανάπαλσης.
3) «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΛΟΥ (Α' ΦΑΣΗ):
Η σύμβαση υπεγράφη την 6-6-08 και η διάρκειά της είναι 2 έτη.
Ο προϋπολογισμός των έργων της Α' Φάσης, με την έκπτωση, ανέρχεται στα 9.083.935 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:
Τη διάνοιξη και εκμετάλλευση 33 νέων συνολικά υδρογεωτρήσεων με κατάργηση των αντίστοιχων αρδευτικών καθώς και την αξιοποίηση 5 γεωτρήσεων από το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΥΑ Μείζονος περιοχής Βόλου, την κατασκευή δικτύου συλλογής των υδρογεωτρήσεων, την κατασκευή δύο αντλιοστασίων, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ο οποίος μεταφέρει το νερό στην υφιστάμενη δεξαμενή αρμάτων της ΔΕΥΑΒ Μείζονος περιοχής Βόλου.
Με το έργο αυτό προβλέπεται η τροφοδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου με 15.000.000 κυβικά νερού για ύδρευση που καλύπτει το 50% των αναγκών του και είναι ο μεγαλύτερος δείκτης ωφελιμότητας του συνολικού έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας.
Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν για το έργο 3.950.000,00 ευρώ.
Έχουν εκτελεστεί ο αγωγός μεταφοράς που μεταφέρει το νερό στην υφιστάμενη δεξαμενή της ΔΕΥΑΜΒ μείζονος περιοχής Βόλου, εντός του στρατοπέδου ΠΕΒ, το δίκτυο συλλογής των υδρογεωτρήσεων και ολοκληρώνεται μέσα σε ένα μήνα η κατασκευή των δύο αντλιοστασίων και απομένει μόνο η διάνοιξη 33 συνολικών υδρογεωτρήσεων.
Για την εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για τις προαναφερθείσες υδρογεωτρήσεις αναμένουμε την πρωτόδικη απόφαση καθορισμού τιμών που πρόκειται να εκδοθεί μετά την 30/09/2010 προκειμένου να συντελεστεί απαλλοτρίωση και εφόσον δεν υπάρξουν ασφαλιστικά μέτρα εκ μέρους του Δήμου Κάρλας, που τηρεί αρνητική στάση στο θέμα αυτό, θα προβούμε άμεσα εντός του τρέχοντος έτους στη διάνοιξη των εν λόγω υδρογεωτρήσεων γεγονός που συνεπάγεται την ολοκλήρωση της εργολαβίας.
4. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ»:
Η σύμβαση υπογράφτηκε την 30/12/2009 και η συμβατική προθεσμία του έργου λήγει την 30/12/2011. Ο προϋπολογισμός των έργων μετά την έκπτωση ανέρχεται σε 4.226.160,62 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:
Κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ήπιας τουριστικής ανάδειξης της λίμνης Κάρλας (Μουσείο στα Κανάλια, Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο, μονοπάτια, θέσεις θέας, παρατηρητήρια, κλπ.) καθώς και των απαραίτητων φυτοτεχνικών παρεμβάσεων στην περιοχή).
Οι εργασίες άρχισαν και προχωρούν με ικανοποιητικό βαθμό. Μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν για το έργο 545.000,00 ευρώ».
ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
ΥΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Επίσης για τα έργα που δημοπρατήθηκαν και αναμένεται να ξεκινήσουν, ο κ. Δανιήλ μας ενημερώνει ότι είναι τα εξής:
«1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΟΥ ΕΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Α'ΦΑΣΗ»
Ο προϋπολογισμός της μελέτης του έργου ανέρχεται σε 18.000.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2009. Η σύμβαση της εργολαβίας υπογράφηκε στις 19/07/2010 και η διάρκεια της είναι 2,5 έτη.
Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:
Κατασκευή των υπολειπόμενων εργασιών που δεν έχουν υλοποιηθεί από την πρώτη εργολαβία «Ταμιευτήρας Κάρλας και Συναφή έργα» και ειδικότερα η επέκταση του συλλεκτήρα Σ3 κατά 5,7 χλμ., η ολοκλήρωση του συλλεκτήρα Σ6 σε περιοχές που ήταν δεσμευμένες από την αρχαιολογία συνολικού μήκους 2,5 χλμ., έργα οδοποιίας μαζί με άλλα συμπληρωματικά έργα, μεταξύ των οποίων και ο υγρότοπος επεξεργασίας στραγγιδίων της τάφρου 1Τ.
2. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΑΦΡΩΝ 7Τ & 2Τ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Ο προϋπολογισμός της μελέτης του έργου ανέρχεται σε 1.365.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στις 13/4/2010, η σύμβαση της εργολαβίας υπογράφηκε στις 29/07/2010 και η διάρκειά της είναι ενός έτους.
Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει τον καθαρισμό των τάφρων 7Τ & 2Τ καθώς και την λειτουργία των Αντλιοστασίων Κόμβου Πέτρας, Κόμβου Καναλιών και Αντλιοστάσιο στον Πηνειό απολογιστικά για να καλύψει το χρονικό διάστημα φθινόπωρο 2010 - άνοιξη 2011, ύψους 150.000,00 ευρώ».
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΑΓΙΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ
Στο προσεχές διάστημα, όπως ανάφερε ο κ. Δανιήλ θα γίνει δημοπράτηση νέας εργολαβίας και συγκεκριμένα:«1) «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΟΡΕΙΝΗΣ ΥΔΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ», με προϋπολογισμό της μελέτης του έργου στα 12.500.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η δημοπρασία του έργου που ήταν προγραμματισμένη την 27/04/2010 αναβλήθηκε για τυπικούς λόγους και αναμένεται η επαναδημοπράτησή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 2 έτη και το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:
Κατασκευή των απαιτούμενων συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων (στις περιοχές της Αγιάς του Καλαμακίου και της Κερασιάς) στο πεδινό και ημιπεδινό τμήμα των λεκανών και των απαιτούμενων έργων ορεινής υδρονομίας, τεχνικά και φυτοκομικά στα λοφώδη ή ορεινά τμήματα των λεκανών για την προστασία των συλλεκτήρων».
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ
ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ
Εν συνεχεία και προς την πορεία ολοκλήρωσης του έργου επαναδημιουργίας της λίμνης, όπως ανάφερε ο κ. Δανιήλ, προγραμματίζονται τα ακόλουθα:
«1)«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΛΟΥ (Β' ΦΑΣΗ)»
Ο προϋπολογισμός της εργολαβίας της Β' Φάσης, εκτιμάται σε 3.500.000 ευρώ περίπου συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:
Ανόρυξη και εξοπλισμό 17 νέων υδρογεωτρήσεων (ανόρυξη - σωλήνωση - Η/Μ εξοπλισμός).
Κατασκευή δικτύου συλλογής (από πολυαιθυλένιο) των υδρογεωτρήσεων προς την δεξαμενή ΔΙΙ, μήκους 12 χλμ.
2) «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ (Β'ΦΑΣΗ)»
Ο προϋπολογισμός της εργολαβίας της Β' Φάσης, εκτιμάται σε 7.000.000 ευρώ περίπου συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το φυσικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει:
Έργα στην ζώνη 3 και το τμήμα της ζώνης 6 βόρεια του Ριζόμυλου, μαζί με την δεξαμενή Δ02-Δ5-Δ6. Έργα (στην ζώνη 8.1) ανατολικά της λίμνης Κάρλας.
Αποχετευτικές αποστραγγιστικές τάφροι καθώς και αγροτικό οδικό δίκτυο με εξαίρεση τους παράλληλους σε σωληνώσεις δρόμους.
Και οι δύο προαναφερόμενες εργολαβίες θα προκηρυχθούν μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του προβλεπόμενου από την «μελέτη έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας» αναδασμού, ο οποίος θα υλοποιηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διαδικασία του αναδασμού παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας».
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΡΤΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ
Σύμφωνα με τον κ. Δανιήλ, έχει ανατεθεί ήδη η σύνταξη μελέτης της «Μεταφοράς νερών του Ταμιευτήρα Γυρτώνης στη λίμνη Κάρλα μέσω των τάφρων 9Τ & 7Τ» ύψους δαπάνης 158.138,00 ευρώ.
Έχουν πραγματοποιηθεί οι τοπογραφικές εργασίες και βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη της υδραυλικής μελέτης.
Τέλος θα δρομολογηθεί μελέτη που αφορά στην κατασκευή των υπολειπόμενων εργασιών έργου επαναδημιουργίας της λίμνης (β' φάση),η οποία όπως υποστήριξε ο κ. Δανιήλ θα περιλαμβάνει:«τις υπολειπόμενες εργασίες που δεν έχουν υλοποιηθεί για διαφόρους λόγους απ' όλες τις προαναφερθείσες εργολαβίες, την επέκταση του Συλλεκτήρα Σ3, γι’ άλλα 13 χιλιόμετρα περίπου και από όσες θα καταγραφούν από την ΕΥΔΕ και κριθούν ότι είναι απαραίτητες να εκτελεστούν, προκειμένου το συνολικό έργο να είναι άριστο από άποψη αρτιότητας και λειτουργικότητας».
 
 
ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ, Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ κ. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΑΓΚΑΛΟΥ
Μετ’ εμποδίων η αναγέννηση του οικοσυστήματος
 
Η εξασφάλιση ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων της Κάρλας, είναι ο βασικός στόχος, ενός άλλου φορέα που συστάθηκε με το έργο επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, του επονομαζόμενου Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας.
Όμως από τη σύστασή του, το 2003, μέχρι και σήμερα με δυσκολία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στο έργο του, λόγω βασικών ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, σύμφωνα με την πρόεδρο του φορέα Δρ. Ιφιγένεια Κάγκαλου.
Συγκεκριμένα η ίδια υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας από την ίδρυσή του (2003) μέχρι και σήμερα είναι παντελώς ανεπαρκής σε βασική υλικοτεχνική υποδομή, η οποία αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα στερείται και μόνιμου χώρου εγκατάστασης και φιλοξενείται υποτυπωδώς στο κτίριο του Δημαρχιακού Καταστήματος Στεφανοβικείου Μαγνησίας.
Επίσης δεν διαθέτει καθόλου προσωπικό. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του αλλά ταυτόχρονα είχε και συνεχίζει να έχει αρνητικές συνέπειες στο προστατευόμενο αντικείμενο.
Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μεγάλη προσπάθεια, καταρχήν από τα μέλη του Δ.Σ. και στη συνέχεια μέσω της συνεργασίας με το ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά, στην οργανωτική υποστήριξη του Φ.Δ. με επικείμενες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και τη δρομολόγηση δράσεων προστασίας, φύλαξης και εποπτείας της περιοχής, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.
Ήδη έχει κατατεθεί Τεχνικό δελτίο έργου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.ΠΕΚΑ για τη χρηματοδότηση των αντίστοιχων δράσεων».
Όσο αφορά στον προγραμματισμό δράσεων του φορέα η κ. Κάγκαλου μας ενημερώνει: «Οι άμεσες παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί κατατάσσονται σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον είναι οι παρεμβάσεις σε θεσμικο-διοικητικό επίπεδο (νομοθετικά εργαλεία, Κ.Υ.Α., σχέδιο διαχείρισης κ.λπ.). Μετά σε τεχνικό- επιχειρησιακό επίπεδο ( παρακολούθηση βιοποικιλότητας και τύπων οικοτόπων, ποιότητας νερού, παρεμβάσεις στα χερσαία και δασικά οικοσυστήματα της περιοχής ευθύνης, η φύλαξη και η εποπτεία της περιοχής). Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας καθώς και η ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής.
Πέραν της υψηλής αισθητικής του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή, η προστατευόμενη περιοχή αποτελεί σημαντική περιοχή για την ορνιθοπανίδα
(πάνω από 50 είδη πουλιών), έχουν αναγνωρισθεί 17 οικότοποι προτεραιότητας, 4 είδη αμφιβίων και ερπετών, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει ένα είδος ψαριού (Cobitis taenia) του οποίου το ενδιαίτημα αναφέρεται κυρίως στα πηγαία ύδατα της περιοχής του Βελεστίνου και σήμερα ο πληθυσμός του είναι απειλούμενος».
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
Αναφερόμενη στην ταυτότητα του φορέα και στη δράση που καλείται να έχει, η κ. Κάγκαλου μας ενημερώνει τα εξής: «Θέλω καταρχήν να κάνω σαφές ότι οι φορείς διαχείρισης είναι Ν.Π.Ι.Δ., εποπτεύονται από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και τωρινό ΥΠΕΚΑ και σε αυτούς ανατίθεται η διοίκηση και η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου «Natura 2000».
Οι φορείς διαχείρισης δεν έχουν εκτελεστική εξουσία αλλά οφείλουν να υποδείξουν και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και άλλους φορείς για όλα όσα αφορούν στην προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών. Επίσης υποχρεούνται να γνωμοδοτούν – εννοώ περιβαλλοντικά- για οποιαδήποτε δραστηριότητα ασκείται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. Όλες οι υπηρεσίες και φορείς που διαθέτουν εκτελεστική εξουσία, οφείλουν να συμβουλεύονται λοιπόν τον Φορέα Διαχείρισης.
Ο Φορέας διαχείρισης Κάρλας εποπτεύει και έχει την ευθύνη της διαχείρισης της περιοχής οικοανάπτυξης «Κάρλας- Μαυροβουνίου- Βελεστίνου- Κεφαλοβρύσου», όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο πλαίσιο της ΕΠΜ.
Βασικό μέλημα και προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων και των ενδιαιτημάτων της περιοχής ευθύνης του.
Εξάλλου αυτός είναι ο καταρχήν λόγος δημιουργίας του Φορέα διαχείρισης, βασιζόμενοι στο νομοθετικό πλαίσιο (εθνικό και ευρωπαϊκό) με το οποίο ιδρύθηκε και οφείλει να λειτουργεί.
Όμως προϋπόθεση για την ανόρθωση και αποκατάσταση αυτών των σπάνιων οικοτόπων, της χλωρίδας και πανίδας, είναι η συνολική ανόρθωση του οικοσυστήματος της Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής.
Έτσι προβλήματα όπως η ποιότητα του νερού της Κάρλας, οι δραστηριότητες στην περιμετρική ζώνη, το υδρολογικό ισοζύγιο, ο έλεγχος των σημειακών και μη-σημειακών πηγών ρύπανσης, οι τυχόν επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή είναι μερικά από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν ήδη τον φορέα».
Λ.Κ.
 
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=21863&pid=7&CategoryID=7