ΓΤΤ


Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

«Κενό περιεχομένου το ν/σ για το Μητρώο Αγροτών»


ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
http://www.syn.gr/gr/ko2009/dioti_iro.jpg

Ότι καλεί τη Βουλή να ψηφίσει «ένα κενό περιεχομένου Μητρώο Αγροτών και μετά να αποφασίσετε μόνη σας το περιεχόμενό του» κατηγόρησε την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, επισημαίνοντας ότι «τα εξαιρετικά κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα του περιεχομένου και των πληροφοριών που θα περιέχει το Μητρώο, του τρόπου προσδιορισμού της ετήσιας απασχόλησης και των εισοδημάτων που θα προσμετρούνται, παραπέμπονται όλα σε μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις».
Στην τοποθέτησή της, στην χθεσινή συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων», η βουλευτής τόνισε ότι «στη μετά ΔΝΤ ζωή που η κυβέρνηση επέλεξε να καταδικάσει την ελληνική κοινωνία, κάποιες προσπάθειες τακτοποίησης σημαντικών τομέων, όπως
αυτός της Γεωργίας, μοιάζουν τουλάχιστον ανέφικτες, διότι για την οργάνωση και άσκηση ουσιαστικής πολιτικής στήριξης, απαιτείται η διάθεση χρημάτων, και κάτι τέτοιο εδώ δεν συμβαίνει». Όπως υποστήριξε, «η αγροτική πολιτική είναι ένα πεδίο πολύ σημαντικό για όλους. Με αυτήν την έννοια το  Μητρώο Αγροτών για μας εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο για την αγροτική παραγωγή και την ύπαιθρο, όπου η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και ιδιαίτερα του μικρομεσαίου, όπως και η μη ερήμωση της υπαίθρου και η ενίσχυση των νέων αγροτών είναι σημαντικά πεδία για την ανάπτυξη τη χώρας».
Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εθνική στρατηγική στην αγροτική ανάπτυξη, που θα αποσκοπεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας και στον επαναπροσανατολισμό των στόχων της, αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία καθώς και πάταξη της αισχροκέρδειας των μεγάλων επιχειρήσεων, κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ξεκομμένα ένα ν/σ σαν αυτό, που απαιτούμε τουλάχιστον να είναι σαφές ως προς τους στόχους και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί, κάτι το οποίο δε συμβαίνει.
Η βουλευτής εστίασε την κριτική της, μεταξύ άλλων, στην «ισοπεδωτική λογική και τα κριτήρια με τα οποία θεσμοθετείται η ένταξη στο Μητρώο, στον προσδιορισμό του αγρότη και της γεωργικής ή κτηνοτροφικής ή αλιευτικής του δραστηριότητας» αλλά και στο γεγονός ότι φαίνεται το ν/σ να έχει ως μόνο, τελικά, στόχο, «να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων μετά το 2013, όπου διαφαίνεται ο πλήρης αποκλεισμός από αυτές όσων δεν χαρακτηριστούν ως “επαγγελματίες αγρότες”».
Ειδική αναφορά έκανε και στα σημεία του ν/σ που αφορούν στην άμεση διάθεση- λιανική πώληση, τονίζοντας το, ως θετικό μέτρο όπως και στον Αγροτουρισμό και τις ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να είναι συμπληρωματικές αγροτικές δραστηριότητες. Κατέληξε λέγοντας ότι «το Μητρώο Αγροτών είναι αναπτυξιακό εργαλείο του κράτους και οφείλει να γίνεται από το Υπουργείο και με δημόσια δαπάνη. Ο αγροτικός χώρος για μας δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα, είναι κορμός ανάπτυξης όπου εμπλέκονται οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις οι οποίες αντανακλούν και επηρεάζουν τον τρόπο ανάπτυξης και γενικά την πορεία όλης της υπόλοιπης χώρας».