ΓΤΤ


Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

«Οι εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές χρεοκόπησαν τον ΕΛΓΑ»


ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

http://www.kosmoslarissa.gr/images/news/125308487246_mrg.jpg

Σε δύο κομβικά ζητήματα, που αφορούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» και συγκεκριμένα στα οικονομικά προβλήματα του ΕΛΓΑ και τους υπαιτίους αυτών, καθώς και στον κοινωνικό χαρακτήρα της γεωργικής ασφάλισης, εστίασε σήμερα (σ.σ. χθες) την ομιλία της στην επί της αρχής συζήτηση στη Βουλή, η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Λάρισας, Ηρώ Διώτη.
Η βουλευτής, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, διαλύει ότι η ίδια έχει αφήσει σήμερα από αυτών, τόνισε: «Στην περίπτωση του ΕΛΓΑ τα χρέη οφείλονται στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, δηλαδή τις δικές σας και των προκατόχων σας». Αναφέρθηκε, δε, τόσο στα –επιτυχημένα διαχειριστικά- ΠΣΕΑ, που ανατέθηκαν στον οργανισμό χωρίς τους αντίστοιχους
πόρους, παρά την κοινοτική και εθνική νομοθεσία που προβλέπει ότι πρέπει να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό ως σχετικές πιστώσεις «και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση να υποχρεώνει τον ΕΛΓΑ στην λήψη δανείων για την καταβολή ενισχύσεων, για να παίζει το πελατειακό της παιχνίδι», όσο και στις εντολές για συνεχείς, με δάνεια, “κατ’ εξαίρεσην αποζημιώσεις”.
«Δίκαιο λοιπόν και ορθολογικό για να συγκρουστεί με την παθογένεια του ΕΛΓΑ το Υπουργείο, θα ήταν να αναλάβει τις δανειακές του υποχρεώσεις, μιας και το κράτος ευθύνεται για αυτές και να πατάξει την εισφοροδιαφυγή. Αντ’ αυτού, ρίχνει το βάρος ενός χρεοκοπημένου και αφερέγγυου οργανισμού στους αγρότες, αφού απλά θα μειώνει τις αποζημιώσεις αν το ετήσιο ταμείο του δε θα έχει χρήματα».
Η βουλευτής στηλίτευσε επίσης το ότι «στο νομοσχέδιο, οι πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος της γεωργικής παραγωγής εμπλουτίζονται με την αναγκαία, κατά την κυβέρνηση, παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης, μέτρο που παραδίδει τους αγρότες στη γνωστή ιστορία των ασφαλιστικών που βαράνε κανόνια ή απλά αφήνεται η παραγωγή στη χώρα ανασφάλιστη», σημειώνοντας ότι αυτή η πρακτική συνάδει με τους στόχους «κάθε νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που σέβεται τον εαυτό της, να μείνουν δηλαδή στην παραγωγή οι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι επιχειρηματίες».
Καταψηφίζοντας, επί της αρχής, το ν/σ του ΥΠΑΑΤ, η βουλευτής κατέληξε: «Το αγροτικό εισόδημα δεν έχει άλλα περιθώρια μείωσης και πρέπει άμεσα να στηριχτεί. Ο ΕΛΓΑ, για μας, οφείλει να είναι ένας οργανισμός πρόνοιας, κοινής ωφέλειας, δημόσιου χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικού, που θα βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και που πρέπει να του εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να αντιμετωπίζει ισότιμα τους ασφαλισμένους αγρότες και να καλύπτει έγκαιρα τις απώλειες εισοδήματος από ζημιές, σύμφωνα με τον κανονισμό. Πρέπει να εξυγιανθεί οικονομικά με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο, και να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του. Να διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και να συνεχίσει, βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, να διαχειρίζεται, όπως επιτυχημένα έκανε ως τώρα, τα ΠΣΕΑ, με διαχωρισμό της δραστηριότητας εντός του οργανισμού. Ο κανονισμός του πρέπει να αλλάξει και να επικαιροποιηθεί, ώστε να θεσπιστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου και να προστεθούν τυχόν ζημιές που εμφανίζονται στις καλλιέργειες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ τέλος πρέπει οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και όχι με τους αδιαφανείς και ανεκδιήγητους τρόπους που προτείνει το νέο ν/σ.».