ΓΤΤ


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Λαρισαίων Πόλις: «Η απόφαση του ΤΕΕ σχετικά με την αγορά οικοπέδων από τη ΔΕΥΑΛ δικαιώνει την παράταξη μας»


Η ανακοίνωση του ΤΕΕ σχετικά με την αγορά οικοπέδων από τη ΔΕΥΑΛ, αναφέρεται σε ένα θέμα για το οποίο από την αρχή τοποθετηθήκαμε, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και δημόσια. Είναι απαράδεκτο να φτάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα τόσο σημαντικό θέμα 60 ημέρες πριν τις εκλογές, χωρίς μελέτη, χωρίς νομική τεκμηρίωση και υπόσταση, για να αποτελέσει αντικείμενο μιας συζήτησης, που μόνο ουσιαστική δεν αποδείχτηκε. Συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας, η παρούσα Δημοτική Αρχή αγνόησε τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας δια στόματος του δημάρχου «…ότι αν η πράξη είναι μη νόμιμη θα το απορρίψει  η Περιφέρεια…».
Επί της ουσίας τίθενται μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Τα ίδια ζητήματα, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας η παράταξη μας έθιξε επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και δημόσια,  και τα οποία θίγει συνοπτικά και η ανακοίνωση του ΤΕΕ.

- Η Δημοτική αρχή δεν είχε κανένα σχέδιο, καμία μελέτη και κανένα προγραμματισμό για τα δεσμευμένα οικόπεδα, για τα οποία κανένας δεν αντιλέγει πως δικαίως οι συμπολίτες μας προσφεύγουν στα δικαστήρια. Την δεκαετία που πέρασε η Λάρισα έχασε πολύτιμους χώρους και οικόπεδα, για την απώλεια των οποίων η παράταξή μας αντέδρασε έντονα και επανειλημμένα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συμπεριφορά της παρούσας Δημοτικής Αρχής στο θέμα αυτό αγγίζει τα όρια του ύποπτου. Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η πολιτική επιλογή της να πάρει δάνειο για να αγοράσει μέρος του οικοπέδου στην κεντρική πλατεία για να χτίσει «δημαρχείο εθιμοτυπίας», τη στιγμή που δηλώνει αδυναμία να βρει χώρους για σχολεία! 

- Επί δέκα χρόνια η Δημοτική Αρχή δεν έκανε καμία προσπάθεια να δημιουργήσει «τράπεζα γης». Από την άλλη είχε την «ρεαλιστική» πολιτική στα πλαίσια του Γ.Π.Σ. να ζητήσει την πολεοδόμηση των χώρων των στρατοπέδων, αντί να ζητήσει να παραμείνουν ελεύθεροι. Το ίδιο συνέβη με τους χώρους των αποθηκών της ΑΤΕ στη Ν. Πολιτεία, οι οποίοι θα πολεοδομηθούν. Το ίδιο επιδιώκεται και με τους χώρους του ΕΘΙΑΓΕ. Το ίδιο, βέβαια,  αποφάσισε (μόνος του ο δήμαρχος) και για το Μεσογειακό Χωριό, για την κατασκευή του οποίου θα καταστρέψει τους μοναδικούς χώρους πρασίνου στο στρατόπεδο Τζίμα.

- Το άλλο τεράστιο θέμα που θίγεται είναι αυτό της ΔΕΥΑΛ. Η ΔΕΥΑ Λάρισας είναι μια ιστορικά επιτυχημένη επιχείρηση η οποία υπήρξε μοντέλο για όλες της ΔΕΥΑ της Ελλάδας. Η Λάρισα ήταν από τις πρώτες πόλεις που στο τέλος της δεκαετίας του ‘90 είχε ένα εκπληκτικό δίκτυο υπονόμων, βιολογικό καθαρισμό, ΧΥΤΑ και εργοστάσιο Ανακύκλωσης. Ακόμα είχε υπογειώσει την τάφρο του Χατζηχαλάρ, δίνοντας στην πόλη πολύτιμους χώρους και είχε φροντίσει να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης για μια δεκαετία. Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να πει στο Λαρισαϊκό λαό ποια ήταν τα αντίστοιχα μεγάλα έργα στη ΔΕΥΑΛ της δικής της δωδεκαετίας. Πράγματι η ΔΕΥΑΛ είναι μια επιχείρηση καλά οργανωμένη, και την οργάνωση αυτή δεν την διατάραξε κανένας δήμαρχος. Τα αποθεματικά της, ωστόσο, δεν προέκυψαν από τη χρηστή διοίκηση.  Δύο είναι οι βασικές αιτίες της αύξησης των αποθεματικών.

Αρχικά η παρούσα Δημοτική Αρχή στη διάρκεια της πολυετούς θητείας της δεν πραγματοποίησε έργα, οπότε και δεν χρειάστηκε να ξοδέψει κονδύλια. Παράλληλα, με διακανονισμό, στη δωδεκαετία της νυν Δημοτικής Αρχής δεν πληρώθηκε ούτε μια δόση του δανείου προς της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Φυσικά, όπως είναι γνωστό, οι Λαρισαίοι δεν απολάμβαναν τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ δωρεάν! Η αλήθεια είναι αυτή, δυστυχώς! Η ΔΕΥΑΛ όχι μόνο δεν έχει κάνει κανένα μεγάλο έργο, αλλά δεν έχει προγραμματίσει κανένα από τα αναγκαία για το άμεσο μέλλον μεγάλα έργα, όπως για παράδειγμα ο δεύτερος βιολογικός, οι νέες γεωτρήσεις, οι επεκτάσεις του ΧΥΤΑ, η αντιμετώπιση της τάφρου του Αγ. Γεωργίου και άλλα.

Η  πρόσφατη ανακοίνωση του ΤΕΕ δικαιώνει την παράταξη μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να πάει μπροστά η πόλη χρειάζεται τη γνώμη, τη συμμετοχή και την αξιοποίηση όλων των φορέων, όλων των παρατάξεων και όλων των πολιτών. Η παράταξή μας δε διαθέτει απλά ένα θεωρητικό όραμα, αλλά ένα τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο, βασισμένο στην επιστημονική γνώση, που τα δραστήρια στελέχη της είναι έτοιμα να εφαρμόσουν, με τη συνεργασία όλων των φορέων, για να δημιουργήσουμε τη Λάρισα του μέλλοντος. Το 2011 δεν είναι απλά το ξεκίνημα μιας νέας δεκαετίας αλλά η αφετηρία μιας νέας αντίληψης για τον τόπο μας