ΓΤΤ


Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η υπερκατανάλωση έφερε την κρίση

Η υπερκατανάλωση έφερε την κρίση
Η υπερκατανάλωση ήταν η βασική αιτία που μας οδήγησε στην οικονομική κρίση, ανατρέποντας τις ισορροπίες μεταξύ εσόδων και εξόδων στα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο μαθηματικός Θανάσης Ευσταθίου. Η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Θεωρία Παραγωγικότητας-Προς μια μικτή (κράτους ιδιωτών) νέα κοινωνική οικονομία» αποτέλεσε την αφορμή για μια ενδελεχή ανάλυση των επιμέρους στοιχείων και καταστάσεων που μας οδήγησαν στην σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση. Όπως επεσήμανε μάλιστα ο συγγραφέας του βιβλίου, διέκρινε ήδη από το 1984 τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης κρίσης, την οποία μάλιστα απέδωσε στην «οικονομία του ακραίου καπιταλισμού, την δημιουργία της ψυχολογίας αγοράς και υπερκατανάλωσης» με απώτερο στόχο «τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρήσεων κ.λ.π.».
Η χθεσινή εκδήλωση, που «φιλοξενήθηκε» στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου, διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις Εκδόσεις «Παπασωτηρίου». Για το βιβλίο μίλησαν οι: Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Αντιπρύτανης του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Νίκος Λυχναρόπουλος, Καθηγητής Παιδαγωγικών, Φιλοσοφίας και τέως Ειδικός Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, υπογραμμίζοντας τον προφητικό και πρωτότυπο θεματικά χαρακτήρα της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη.
Η διαπίστωση ότι «η υπερκατανάλωση συνεπάγεται την υπερζήτηση, η υπερζήτηση συνεπάγεται την υπερπαραγωγή, η υπερπαραγωγή συνεπάγεται την κατακόρυφη άνοδο των κερδών, σύμφωνα με τον τελικό στόχο», αποτυπώνει εύστοχα την αλληλουχία των γεγονότων που αποτέλεσαν την απαρχή του σύγχρονου θολού οικονομικού τοπίου. Υιοθετώντας τις θεμελιώδεις μαθηματικές αρχές, ο συγγραφέας του βιβλίου υπογράμμισε ότι «δημιουργήθηκε η τάση μιας ευρύτατης δανειοδότησης, ζήτησης, δηλαδή, εξηγεί, δανείων. Το δάνειο συνεπάγετο δαπάνες στα νοικοκυριά περισσότερες από τα έσοδα. Αυτό συνεχίστηκε δια μακρόν μέσα σε μια εικοσαετία και υπέβοσκε, οδηγώντας σταδιακά σε μεγαλύτερες δαπάνες τα νοικοκυριά σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδά τους». Ακολουθώντας την ίδια συλλογιστική, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι «με βάση τα προαναφερθέντα οδηγηθήκαμε στην οικονομική κρίση, την κρίση του τραπεζικού συστήματος και εν συνεχεία την διάχυση της κρίσης αυτής, σε όλους τους κλάδους της πραγματικής οικονομίας». Η λήψη μέτρων και η κρατική επέμβαση για την χαλιναγώγηση της οικονομίας η οποία δεν είχε λογική πορεία, ήταν αναπόφευκτα κατά τον ίδιο.
Παρ’ όλα ταύτα ο κ. Ευσταθίου δηλώνει αισιόδοξος κοιτώντας στο μέλλον και εκτιμά ότι «υπάρχει αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ. Είμαι αισιόδοξος, προσθέτει, ότι θα ξεπεραστεί τελικά η κρίση, αλλά θα απαιτηθεί ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για την Ελλάδα, έως την μελλοντική της οικονομική ανάκαμψη».

Συντάκτης: Γλυκερία Υδραίου
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/30114/--.aspx