ΓΤΤ


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Στο τέλος του το πολυμερές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Gr8 Parents»…


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Προς την ολοκλήρωση του βαδίζει το καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Gr8 Parents» στο οποίο συμμετέχει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, ως ένας από τους 4 εταίρους και μοναδικός από την Ελλάδα .
Το πρόγραμμα που άρχισε να υλοποιείται από τις αρχές του 2009, είχε ως στόχο να προωθήσει το λιγότερο γνωστό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Βασικές Ικανότητες στη δια βίου μάθηση και να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των γονέων, σχετικά με το πώς να σχηματίσουν ένα ανεπίσημο «σχολείο» μέσα στην οικογένειά τους που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και τη βελτίωση των σχέσεων και των δυνατοτήτων των γονιών και των παιδιών τους.

Το πρόγραμμα συνέδεσε τρεις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προσεγγίσεων: τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά τους και τα νηπιαγωγεία, καθώς και τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. , Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία και Σλοβενία και συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Οργανισμό Κοινωνικής Εκπαίδευσης (ECOSE).
Να υπενθυμίσουμε ότι οι Βασικές Ικανότητες ορίζονται ως ένας συνδυασμός γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων κατάλληλων για το ευρύτερο συγκείμενο. Είναι εκείνες τις οποίες χρειάζονται όλοι για την προσωπική τους ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την απασχόληση.
Το Πλαίσιο Αναφοράς ορίζει οκτώ βασικές ικανότητες:
1) Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα.
2) Επικοινωνία σε ξένες γλώσσες.
3) Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία.
4) Ψηφιακή ικανότητα.
5) Μεταγνωστικές ικανότητες (Learning to learn).
6) Κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη.
7) Πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα και
8) Πολιτισμική συνείδηση και έκφραση.
Οι ικανότητες θεωρούνται εξίσου σημαντικές, επειδή κάθε μία εξ αυτών μπορεί να συντελέσει σε μια επιτυχημένη ζωή εντός της κοινωνίας της γνώσης. Πολλές από τις ικανότητες αυτές αλληλεπικαλύπτονται και αλληλοσυνδέονται: πτυχές που είναι ουσιαστικές για έναν τομέα υποστηρίζουν ικανότητες σε άλλο τομέα. Η ικανότητα στις θεμελιώδεις βασικές δεξιότητες της γλώσσας, της γραφής και της ανάγνωσης, της αριθμητικής και των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) αποτελεί βασικό θεμέλιο για τη μάθηση, ενώ η μεθοδολογία της μάθησης στηρίζει όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά θέματα που διατρέχουν ολόκληρο το Πλαίσιο Αναφοράς: η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η επίλυση προβλημάτων, η αξιολόγηση του κινδύνου, η λήψη αποφάσεων και η εποικοδομητική διαχείριση των συναισθημάτων διαδραματίζουν ρόλο και στις οκτώ βασικές ικανότητες.

Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Gr8 Parents» με την διαδικασία επιμορφωτικών σεμιναρίων σε γονείς και εκπαιδευτικούς σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Τα σεμινάρια ξεκίνησαν από την πόλη της Ελασσόνας, και συνεχίστηκαν στον Τύρναβο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, την Κρανιά Ελασσόνας, τη Δεσκάτη, την Κατερίνη, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και το Βόλο.
Τα σεμινάρια παρουσιάστηκαν από εκπαιδευμένους εμψυχωτές που παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια και στα οποία χρησιμοποιήθηκαν παιδαγωγικά εργαλεία και εκπαιδευτικά προϊόντα που παρήχθησαν στα πλαίσια του προγράμματος(αφίσα με τις 8 βασικές ικανότητες σε εικαστικό σχεδιασμό της ζωγράφου Θωμαής Κόντου - ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα πολύγλωσσο παιχνίδι γρίφων με τους τομείς των 8 βασικών ικανοτήτων σε μορφή παζλ) καθώς και υλικό καθοδήγησης και διδασκαλίας που εστιάζει στις διδακτικές προσεγγίσεις για τις επιπτώσεις από τις βασικές ικανότητες. Για τις ανάγκες του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα για το συγκεκριμένο έργο (www.ecose.org/gr8parents) καθώς και μια έρευνα ανάλυσης αναγκών.
Τα προϊόντα αυτά μοιράστηκαν - εκτός από τις παρουσιάσεις στα νηπιαγωγεία - και σε βιβλιοπωλεία, σε φαρμακεία, σε παντοπωλεία, σε μαιευτήρια, σε παιδιατρικές κλινικές, σε παιδιάτρους.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε και διαδόθηκε στην Ισπανία, στην Γαλλία και στην Βουλγαρία και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο στη Λετονία.
Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας είναι στη διάθεση των γονιών και των εκπαιδευτικών να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες θέλουν για την εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα (http://sites.google.com/site/laografiki) και το blogspot του συλλόγου (http://laografiki.blogspot.com/ ) . Email: laografiki@gmail.com .
Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσους συμπαραστάθηκαν στην υλοποίηση του προγράμματος, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τους χορηγούς που συμπαραστάθηκαν υλικά και ηθικά (Γραφείο Γενικού Τουρισμού «Γκουτζουρέλας Tours», Φροντιστήριο Μ. Ε. «Ορόσημο» και τον κ. Κυριλλίδη Στέλιο για την υλικοτεχνική υποδομή).