ΓΤΤ


Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ώρα για δράση και όχι για διαπιστώσεις

Ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο για την οικονομική κρίση και την ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στο Νομό – Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση θεματικών συνεδριάσεων για να αναληφθούν συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις




Η ανάγκη για την αναζήτηση και υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού - οικονομικού μοντέλου ως η Τρικαλινή απάντηση στην οικονομική κρίση και στη βαθιά ύφεση, αναγνωρίστηκε απ’ όλους σχεδόν, τους συμμετέχοντες στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη θεσμικών εκπροσώπων και παραγωγικών φορέων του Νομού που διοργάνωσε το Επιμελητήριο.
Του Λάζαρου Μάμαλη
Η συγκεκριμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Επιμελητήριο για την καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων – αιτημάτων των επιχειρηματικών και επαγγελματικών συλλόγων – σωματείων του Νομού. Για το λόγο αυτό, κατά την είσοδό τους, οι συμμετέχοντες παραλάμβαναν δύο φακέλους, στον ένα εκ των οποίων ήταν συγκεντρωμένα τα αιτήματα των συλλόγων και σωματείων και στον άλλο, περιλήψεις μελετών του Επιμελητηρίου, όπως για το «Πράσινο Θερμοκήπιο», το γεωλογικό μουσείο της Καλαμπάκας, και τον βοτανικό κήπο «Ο Ασκληπιός» στον ορεινό όγκο, ως ενδεικτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου στο Νομό μας.
Το ζητούμενο, τόσο στη συγκεκριμένη σύσκεψη, όσο και σε όλες τις άλλες που προηγήθηκαν δεν είναι οι διαπιστώσεις, αλλά η υλοποίηση. Ως προς αυτό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος, στο κλείσιμο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) κάνουμε την αρχή. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η Τρικαλινή Κινητοποίηση αυτή, να μην έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά να αποτελέσει την απαρχή μιας μόνιμης και διαρκούς συλλογικής πρωτοβουλίας διαβούλευσης για τη διεκδίκηση και τον σχεδιασμό του νέου αναπτυξιακού μας προτύπου. Μία διαβούλευση η οποία δεν μένει στις διαπιστώσεις θα υπεισέρχεται και στην υλοποίηση που είναι και το ζητούμενο για την οικονομία και τον τόπο μας, με τη διοργάνωση θεματικών συσκέψεων μέσω των οποίων θα προωθηθούν δράσεις για συγκεκριμένα ζητήματα που θα προκύψουν ως προτεραιότητες από την εξειδίκευση της διαβούλευσης».
Επομένως, για κάθε τομέα που μπορεί να αναδειχθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, όπως είναι ο αγροτοδιατραφικός τομέας και ο τουρισμός, θα ακολουθήσουν θεματικές συσκέψεις κατά τις οποίες το ζητούμενο δεν θα είναι οι διαπιστώσεις, αλλά ο τρόπος για γίνουν αυτές πράξεις.
Ο κ. Γιαγιάκος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε και τα εξής: «Οι επιπτώσεις της σημερινής οικονομικής κρίσης στον επιχειρηματικό κόσμο του Νομού, στην τοπική αγορά και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία, καθιστούν επιτακτικότερη αυτή την ανάγκη για κινητοποίηση με συντονισμό των δράσεων και την από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων.
Παράλληλα, δε, καθίσταται περισσότερο επίκαιρο το διαχρονικό αίτημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού στο πλαίσιο ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα βγάλει την περιοχή μας από την κρίση».
Η ανάλυση των προβλημάτων
Η ανάλυση των προβλημάτων των επιχειρήσεων του νομού μας όπως αυτά υποβλήθηκαν από τους φορείς τους ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω ζητήματα:
Κατακόρυφη μείωση της ζήτησης σε προϊόντα και υπηρεσίες σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους
Έντονα προβλήματα ρευστότητας τόσο λόγω της πτώσης του τζίρου όσο και κυρίως λόγω της απροθυμίας του Τραπεζικού συστήματος για χρηματοοικονομικές διευκολύνσεις ( χορηγήσεις, επιταγές, εγγυητικές κλπ)
Αύξηση του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών λόγω αύξησης ΦΠΑ
Ενίσχυση των εισπρακτικών λογικών με πρόσθετη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, ο ίδιος, έκανε λόγο για «πάγια η θέση του Επιμελητηρίου Τρικάλων για μια ανάπτυξη που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, θα ενισχύει τις συνεργασίες, την εξωστρέφεια και τα τοπικά δίκτυα, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Για την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου, απαιτείται η Κινητοποίηση της Τοπικής Κοινωνίας. Η συστράτευση και συνεργασία όλων μας, για διεκδίκηση των στόχων σε Περιφερειακό και Εθνικό Επίπεδο».
Βάσει των οικονομικών δεδομένων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να στηριχθεί σε πυλώνες όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, η στήριξη του παραγωγικού δυναμικού κλπ, τα οποία εξειδίκευσε ο κ. Γιαγιάκος.
Παρουσίες και απουσίες
Στη σύσκεψη υπήρχαν αρκετές παρουσίες, αλλά και απουσίες. Παρόντες ήταν οι βουλευτές κύριοι Χρήστος Μαγκούφης και Σωτήρης Χατζηγάκης, ο νομάρχης κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χρήστος Λάππας και Δημήτρης Παπαθανασίου, ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Χρήστος Τόλιος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Θανάσης Ζαχαρόπουλος, η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης κ. Λώρεν Κασσοπούλου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Μητσιούλης, ο αντινομάρχης κ. Αχιλλέας Αλεξίου, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κύριοι Χρήστος Μιχαλάκης και κ. Γιώργος Τσίγκας κ.α.
Παρόντες επίσης, ήταν πρόεδροι και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων του Νομού και της Θεσσαλίας γενικότερα, όπως και αρκετοί επιχειρηματίες.
Πέραν του κ. Γιαγιάκου, εισαγωγικά τοποθετήθηκαν ο κ. Δημήτρης Κόκκας από την Ομοσπονδία ΕΒΕ, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε ότι «από μικρός ακούει για μεγάλα έργα, αλλά ο νομός εξακολουθεί να βρίσκεται σε οδική απομόνωση κλπ», αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Χρήστος Καλέας ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υιοθετηθεί ένα νέο παραγωγικό – αναπτυξιακό μοντέλο για το Νομό με βάσει τα πλεονεκτήματα στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Χρήστος Μαγκούφης αφού εξήρε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να δημιουργήσει Τουριστικό και Αγροτικό Τμήμα, παρουσίασε μία συνολική πρόταση για ενεργοποιηθούν οι παραγωγικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου. Ο ίδιος, στάθηκε ιδιαίτερα στις προτάσεις του Επιμελητηρίου, συντασσόμενος με εκείνη για το γεωλογικό – ψηφιακό μουσείο στην Καλαμπάκα, αλλά ζητώντας διεύρυνση εκείνων για το «Πράσινο Θερμοκήπιο» και τον βοτανικό κήπο.
Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης υπογράμμισε πως τα ειδικότερα προβλήματα που αναδείχθηκαν από τη σύσκεψη είναι απόρροια της γενικότερης πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση στην οποία δίνεται βάρος στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όχι και στον αναπτυξιακό πυλώνα. Ειδικότερα, για το Νομό μας, αναφέρθηκε στην αφαίρεση των 100 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε προωθήσει ο ίδιος ως υπουργός.
Ο νομάρχης κ. Ηλίας Βλαχογιάννης απάντησε στα περί οδικής απομόνωσης αναφερόμενος στον Ε65, αλλά και στις οδικές συνδέσεις με τους γειτονικούς Νομούς που είτε έγιναν, είτε δρομολογήθηκαν, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης.
Ακολούθως, τοποθετήθηκαν υποψήφιοι δήμαρχοι (Ταμήλος, Λάππας κλπ) οι οποίοι ανέπτυξαν τις δικές τους προτάσεις για την ανάπτυξη του Νομού, αλλά και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
3

http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=97096.0000
Η ΕΡΕΥΝΑ 03 Οκτωβρίου 2010, αρ. φύλλου 15617,   σελίδα 8