ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Άνοιξε και επίσημα η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης (ύψους 110 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα κείμενα μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup και του Εcofin για την έγκριση της διάσωσης της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε πως το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα όπως ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου να "εναρμονιστεί" με εκείνον της Ιρλανδίας που φθάνει τα 10-11 χρόνια. Για την ελληνική περίπτωση το μνημόνιο προβλέπει συνολικά 5 χρόνια με διετή περίοδο χάριτος.
Πιο αναλυτικά:
Την ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup κ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο για την επιμήκυνση των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει το ελληνικό κράτος από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι στην πράξη αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν ένδεκα τα χρόνια για την πλήρη απόσβεση των δανείων, έναντι πέντε που είναι με βάση τις
πρόνοιες του μνημονίου.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το δάνειο προς την Ιρλανδία, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες αναφέρθηκαν στο εδάφιο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου που αναφέρεται στην ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, επισημαίνοντας τις θετικές για την Ελλάδα επιπτώσεις. Ο Επίτροπος Ολι Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την εναρμόνιση αυτή αίρονται πλέον οι αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να είναι εντάξει προς τις δανειακές υποχρεώσεις της τα επόμενα χρόνια.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για την Ευρωζώνη θα περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών μόνο «κατά περίπτωση» και θα λειτουργεί στη βάση του πλαισίου που έχει ήδη συμφωνηθεί, ανέφεραν πηγές από την Κομισιόν μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες για το ιρλανδικό ζήτημα. Η πηγή ανέφερε τα παραπάνω διατηρώντας την ανωνυμία της λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει, ενώ κορυφώνεται η ιρλανδική κρίση, να επισπευθούν οι αποφάσεις για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το 2013) νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Το Βερολίνο τηρούσε αυστηρότερη γραμμή, ζητώντας μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών σε «διασώσεις» ευρωπαϊκών οικονομίων.
Υπέρ της γερμανικής θέσης τάχθηκει και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που ανέφερε σε δήλωσή του στο Βήμα ότι στηρίζει τη υποχρεωτική συνεισφορά «εκείνων των ιδιωτών που με υπέρμετρα κερδοσκοπικά παιχνίδια συμβάλλουν αποφασιστικά στη δημιουργία κρίσης».
Ο αξιωματούχος, απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις πολλών ότι κάτι τέτοιο θα αποθάρρυνε τους διεθνείς επενδυτές (επιφύλαξη που έχει επανειλημμένα εκφράσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ), υποστήριξε πως, αντιθέτως, η υποχρέωση συνεισφοράς θα καθησυχάσει τους επενδυτές εκείνους «που δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κρίσεων και καλούνται να καλύψουν κόστη αστοχιών».
Εάν το βάρος φορτωνόταν επί «δικαίων και αδίκων» επενδυτών, αυτό θα απομάκρυνε όντως τα κεφάλαια και μάλιστα ιδιαίτερα για τους «αδύναμους κρίκους» στην Ευρωζώνη, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurgroup.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσουμε τα θεμέλια της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης» σημείωσε ο Όλι Ρεν.
ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ «ΕΥΡΩΓΚΡΟΥΠ»
Το δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (ύψους 110 δις) που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ανοίγει η σημερινή απόφαση που έλαβαν τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin για την Ιρλανδία.
Στο τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup για τα 85 δις που θα λάβει ως δάνειο η Ιρλανδία αναφέρεται ότι: «Το Γιουρογκρουπ θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτή της Ιρλανδίας ». Το οικονομικό πακέτο προς την Ιρλανδία θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως 85 δις ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει: 10 δις. ευρώ για μέτρα άμεσης επανακεφαλαίωσης, 25 δις ευρώ για την στήριξη του τραπεζικού τομέα και 50 δις. Ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του προϋπολογισμού. Το ήμισυ των μέτρων στήριξης του τραπεζικού τομέα (17.5 δις. ευρώ) θα χρηματοδοτηθούν από την Ιρλανδική συνεισφορά. Το υπόλοιπο πακέτο θα κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μαζί με διμερή δάνεια με την Μ. Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία και από το ΔΝΤ (22.5 δις. ευρώ η κάθε συνεισφορά ).
Το τελικό ανακοινωθέν των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ιρλανδία, έπειτα από αίτημα της Ιρλανδικής κυβέρνησης στις 22 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται, ακόμη, στο κείμενο ότι η παροχή δανείου στην Ιρλανδία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και σε ολόκληρη την ΕΕ και πως οι υπουργοί οικονομικών ενέκριναν ομόφωνα τα μέτρα για τη στήριξη της Ιρλανδικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, η χρηματοπιστωτική στήριξη στην Ιρλανδία θα παρασχεθεί στη βάση του προγράμματος που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε σήμερα η Ιρλανδική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα της Ιρλανδίας βασίζεται σε τρεις άξονες. Στην άμεση ενίσχυση και συνολική στήριξη του τραπεζικού τομέα, στη φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή (διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2015) και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Καταλήγοντας, το ανακοινωθέν υπενθυμίζει ότι τα βασικά σημεία σχετικά με τους όρους και τις προϋπόθέσεις της συμφωνίας θα υιοθετηθούν και τυπικά από το Συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.
ΜΕΤΑ ΤΟ 2013
Σε άλλη γραπτή δήλωσή του το Eurogroup αναφέρεται στο μελλοντικό, μόνιμο, μηχανισμό στήριξης που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και μετά. Σύμφωνα με τη δήλωση, οι κανόνες του νέου μηχανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν και να προβλέπουν την κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ακολουθώντας τα πρότυπα τα οποία εφαρμόζει το ΔΝΤ. Αναφέρεται, επίσης, ότι η ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης θα βασίζεται σε ένα « σφιχτό » πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και σε μία αυστηρή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους του κράτους αυτού. Την ανάλυση αυτή θα εκπονούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Με βάση αυτές τις εκθέσεις οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα λαμβάνουν ομόφωνα αποφάσεις για την παροχή της βοήθειας.
Το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι για τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα ενθαρρύνονται να διατηρούν την κάλυψή τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πρακτικές του ΔΝΤ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην αναπάντεχη περίπτωση κατά την οποία θεωρηθεί ότι μία χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές της ένα συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της, σε ευθυγράμμιση με τις πρακτικές του ΔΝΤ.
Το ανακοινωθέν συνεχίζει λέγοντας ότι εφόσον κριθεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με αυτά τα μέτρα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια. Τονίζει, επίσης, ότι προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία θα συμπεριληφθούν ρήτρες με τρόπο που θα διασφαλίζεται η ρευστότητα στις αγορές, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις όλων των νέων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2013. Οι ρήτρες αυτές θα είναι συμβατές με τις ρήτρες που προβλέπονται στις νομοθεσίες της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και καταλήγει λεγοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στους πιστωτές να αποφασίζουν με ειδική πλειοψηφία , μία νομικά δεσμευτική αλλαγή για τους όρους πληρωμών, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Αναφέρεται, ακόμη, ότι η συνολική αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου θα εξεταστεί το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Στη δήλωση του Γιουρογκρουπ επισημαίνεται για άλλη μία φορά ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα ισχύσει πριν από τα μέσα του 2013.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε πως η πρότασή του για περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης στο επομένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αντανακλά τη σημερινή απόφαση.
ΤΟΜΣΕΝ: Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2011
«Η επόμενη χρονιά είναι η πιο κρίσιμη και επώδυνη, καθώς πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές» δήλωσε ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής της τρόικας και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα RealNews.
«Μη διατηρήσιμη» είναι σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν η κατάσταση που χαρακτηρίζει τον δημόσιο τομέα. Ο επικεφαλής της τρόικας υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα για ριζικές δομικές μεταρρυθμίσεις». Ειδικότερα δε, τόνισε ότι «πρέπει να κοπεί ο δημόσιος τομέας, να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας και βελτίωση στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού».
Ο κ. Τόμσεν επεσήμανε ότι το ΔΝΤ έχει την δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του Μνημονίου από 6 σε 11 χρόνια, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει μέσα στο 2011 να προχωρήσει σε βαθιές και ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε.
Σε ερώτηση για το αν κινδυνεύει η εκταμίευση της τέταρτης δόσης, ο κ. Τόμσεν απάντησε: «Εξαρτάται από την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων».
Ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε επίσης, ότι «οι άμεσες απολύσεις δεν αποτελούν λύση» και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα, βάσει των προβλεπόμενων αποχωρήσεων, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του προσωπικού, μέσω της μετακίνησης 10.000 ατόμων».
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=24442&pid=5