ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Την αντίθεση σύσσωμης της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα όσα έχει εξαγγείλει έως σήμερα η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το “νέο Πανεπιστήμιο” εξέφρασε ο πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σε συνάντηση που είχε σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί με τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με αφορμή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 10-12 Δεκεμβρίου.
Τονίζοντας ότι όσα επιχειρούνται, συνιστούν μία βίαια αλλαγή όχι μόνο στο μοντέλο διοίκησης, αλλά στη συνολική φιλοσοφία των Πανεπιστημίων, ο κ. Γουργουλιάνης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μεγάλη περικοπή της χρηματοδότησης ήδη από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά και επεσήμανε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων δε θα μπορούν να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο».
Η βουλευτής σημείωσε ότι «στο πνεύμα του ΔΝΤ και του Μνημονίου, η κυβέρνηση επιχειρεί την οριστική απόσυρση του κράτους από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την έρευνα και προωθεί ακόμα περισσότερο την έμμεση και άμεση ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της λειτουργίας τους, καταλύοντας το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Αυτό φάνηκε από την απόφαση του υφυπουργού κ. Ι. Πανάρετου να σταματήσει την χρηματοδότηση στα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα αλλά και στο ποσοστό των δαπανών για την παιδεία, που στον προϋπολογισμό του 2011 βρίσκεται μόλις στο 2,96% του ΑΕΠ. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στη διακομματική επιτροπή διαλόγου. Όσα ασπαζόμαστε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Εμείς πιστεύουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια Παιδεία, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας του αύριο αλλά και του σήμερα, δεν είναι απλά και μόνο η διαφύλαξη αλλά κυρίως η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου, δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της σε όλες τις βαθμίδες. Οι αντιδραστικές αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου ΠΔΒΜΘ πρέπει να βρούνε σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα απέναντί της. Τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για τη διαφύλαξη του ανεκτίμητου κοινωνικού κεκτημένου του δημόσιου πανεπιστήμιου, ενός πανεπιστήμιου που θα προάγει την επιστημονική γνώση και την έρευνα και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».