«Η ανεργία, η ανασφάλεια στην εργασία και η απώλεια εισοδήματος για διαβίωση έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία. Η ανεργία συνδέεται επίσης με ψυχολογικές συνέπειες (ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη), χαμηλή αυτοεκτίμηση του επιπέδου υγείας και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα» τόνισε ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος μιλώντας για τα οικονομικά της τρόικας στην υγεία, στο πλαίσιο του 11ου πανελλήνιου νοσηλευτικού συνεδρίου που διεξάγεται από χθες στη Λάρισα.
Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γ. Κυριόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιδράσεις του Μνημονίου και στην υγεία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την αύξηση που καταγράφεται ήδη στις αυτοκτονίες το 2010 και τις ψυχολογικές διαταραχές που συνδέονται
κυρίως με την ανεργία και όχι τόσο με τη μείωση του εισοδήματος, τη στροφή στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας με την παράλληλη μείωση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ό,τι αφορά στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
Η αύξηση του αλκοόλ όπως και η στροφή σε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας είναι μερικές ακόμη από τις σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Κυριόπουλος, επιπτώσεις στο σύστημα υγείας τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην ανασυγκρότηση της ασφάλισης υγείας με σκοπό τον έλεγχο των ελλειμμάτων και την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Οι εργασίες του 11ου πανελλήνιου επιστημονικού νοσηλευτικού συνεδρίου που διοργανώνει η ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, ξεκίνησε χθες το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», με χαιρετισμό που απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αριστείδης Δάγλας, επίσημοι προσκεκλημένοι ενώ τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο ειδικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας Γ. Κατριβάνος. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο, με τους εισηγητές, κυρίως νοσηλευτές από όλη τη χώρα, με τις ομιλίες τους να αναφέρονται σε θέματα του κλάδου, σε θέματα του ΕΣΥ αλλά και σε θέματα εκπαίδευσης.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χθες, ο κ. Κυριόπουλος με διάλεξή του αναφέρθηκε στο θέμα «Τα οικονομικά της τρόικας στην υγεία: η αναζήτηση στις υπηρεσίες υγείας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Αφού αναφέρθηκε γενικότερα στην οικονομική κρίση, ο γνωστός πανεπιστημιακός εστίασε τις επιπτώσεις στην υγεία για να τονίσει πως «η ανεργία, η ανασφάλεια στην εργασία και η απώλεια εισοδήματος για διαβίωση έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία. Η ανεργία συνδέεται επίσης με ψυχολογικές συνέπειες (ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη), χαμηλή αυτοεκτίμηση του επιπέδου υγείας και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (Bethune 1997, Burchell 1994)». Η απώλεια της εργασίας, πρόσθεσε, συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και εξάρτησης σε ουσίες και υιοθέτηση μη υγιεινού τρόπου ζωής με αυξανόμενη κατανάλωση τροφής χαμηλής διατροφικής αξίας, καπνού και οινοπνεύματος και επιπροσθέτως πλημμελούς διαχείρισης των νοσημάτων από τις επιβαρημένες υγειονομικές υπηρεσίες.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία κατανέμονται διαφορετικά στην κοινωνική κλιμάκωση και τα άτομα και οι οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλή θέση διατρέχουν δυο φορές περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας εξαιτίας των προβλημάτων στο εισόδημα, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, τη στέγαση και τη διατροφή, τα οποία δρουν αθροιστικά».
«Πρόσφατη έρευνα (Stuckler et al. 2009) σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%. Αντιθέτως, η ίδια έρευνα έδειξε μείωση της θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα κατά 1,39% και μη στατιστικά σημαντική σχέση με τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες». Ο κ. Κυριόπουλος διευκρίνισε πως «στην περίπτωση κατά την οποία ο δείκτης ανεργίας αυξάνεται πλέον του 3% για μακρά περίοδο η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες ανέρχεται σε 4% έως 4,5%. Επίσης, παρατηρείται υψηλή θνησιμότητα από κατάχρηση οινοπνεύματος, διαπίστωση η οποία θεμελιώνει αρκούντως την υπόθεση ότι η ανεργία συνδέεται με ψυχολογικές διαταραχές. Η ανάλυση κατά φύλο και ηλικιακή ομάδα έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας προκαλεί αύξηση της θνησιμότητας από αυτοκτονίες και ισχαιμική καρδιοπάθεια στους άνδρες νέας ηλικίας, αλλά στην ηλικιακή άνω των 60 ετών δεν διαπιστώνεται στατιστικά σημαντική σχέση».
«Στην πραγματικότητα μια σοβαρή οικονομική κρίση, όπως η παρούσα, έχει σοβαρές αλλά όχι εντελώς διευκρινισμένες επιπτώσεις στην υγεία σε αντίθεση με τις κυκλικές οικονομικές κρίσεις στη διάρκεια του επιχειρηματικού κύκλου. Ακόμη, η πλέον σημαντική παράμετρος η οποία επιδρά δυσμενώς στην κατάσταση υγείας είναι η ανεργία παρά το ΑΕΠ. Η ύπαρξη δικτύου και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας έχει δειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση αυτών των επιπτώσεων».
ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
Αναφερόμενος στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταβολές ο κ. Κυριόπουλος σημείωσε την «εποπτεία από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την απλοποίηση και συνένωση των ασφαλιστικών φορέων και τη διάκριση μεταξύ υγειονομικού και συνταξιοδοτικού συστήματος». Στα μέτρα πολιτικής ανέφερε τη χρήση γενοσήμων φαρμάκων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα τεχνολογικά συστήματα πληροφόρησης και επικοινωνίας (ICT) σε νοσοκομεία, την κατάρτιση προϋπολογισμών και δημοσίευση ισολογισμών, την αναδιάρθρωση της διοίκησης, τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και εισαγωγή διπλογραφικού συστήματος και τέλος τη βελτίωση του συστήματος τιμολόγησης και κοστολόγησης».
Ο κ. Κυριόπουλος προέβλεψε πως «τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων (6,5 δισ. ευρώ + ελλείμματα 2010) και των ασφαλιστικών οργανισμών υγείας (3,5 δισ. ευρώ ) θα αυξηθούν και θα υπάρξουν δυσχέρειες στην εξυπηρέτησή τους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα αντιμετωπίσει, επίσης, ανάλογα προβλήματα. Θα υπάρξει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,2-1,4 δισ. ευρώ, έλεγχος των αγορών τεχνολογίας και εξοπλισμού και μείωσή τους κατά 800 εκατ. ευρώ , μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης υγείας κατά 1 δις ευρώ αλλά και συνολική μείωση της δημόσιας δαπάνης κατά 3,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ μέγεθος το οποίο στη περίοδο 2010-2011 υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ».
ΔΗΜΟΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε ο ομιλητής, σημειώνεται μια αύξηση 20% στη χρήση των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παρατηρείται ταυτόχρονα μείωση κατά 15% περίπου στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και κυρίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Κατά συνέπεια η μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών συμβάλλει στη μείωση των ιδιωτικών πληρωμών και παραπληρωμών στην υγειονομική περίθαλψη». «Στη χώρα μας εκτιμάται ότι η ζήτηση και η χρήση υπηρεσιών πρόκειται να στραφεί κυρίως προς το δημόσιο και ασφαλιστικό τομέα».
«Η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του συστήματος υγείας. Οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες εντείνονται ιδίως στη χρήση των υπηρεσιών και στα αποτελέσματά τους, δηλαδή στο επίπεδο υγείας. Ακόμη σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν το 2010 έναντι του 2009 με πλέον ευάλωτη ομάδα τους άντρες, ηλικίας 35-55 ετών».
«Ενδεχομένως, κατέληξε ο ομιλητής, η οικονομική κρίση να προκαλέσει δημιουργικές σκέψεις για διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση, στη δημόσια υγεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην ανασυγκρότηση της ασφάλισης υγείας με σκοπό τον έλεγχο των ελλειμμάτων και την προαγωγή ισότιμης κάλυψης, στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στην παροχή υπηρεσιών υγείας και στην αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων».
«Οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού θα είναι σημαντικές και ανάλογες της έκτασης και έντασης της κρίσης» σημείωσε ο κ. Κυριόπουλος προς την «Ε» παρατηρώντας την αύξηση των αυτοκτονιών κυρίως σε άνδρες, που καταγράφονται το 2010, διευκρινίζοντας ξανά ότι συνδέονται με την ανεργία και όχι τόσο με τη μείωση του εισοδήματος. Στις επιπτώσεις ο κ. Κυριόπουλος σημείωσε και τα περιστατικά ισχαιμικής καρδιοπάθειας αλλά και τις ψυχολογικές συνέπειες που εκδηλώνονται επίσης με κατάθλιψη.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=24344&pid=7&CategoryID=7