Στην ουρά των συσσιτίων για ένα πιάτο φαγητό οδηγούνται πλέον ολοένα και περισσότεροι Λαρισαίοι εξαιτίας της ανεργίας και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που έχει επέλθει με την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Άνθρωποι που έως χθες είχαν εργασία και ένα μισθό σήμερα αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, όπως το καθημερινό τους φαγητό και αναζητούν στήριξη στην Εκκλησία και στο Δήμο.
Η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η παράλληλη εκτόξευση του κόστους ζωής βάζει φωτιά σε πολλά νοικοκυριά που πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα βασικά. Διστακτικά μεν αλλά μην έχοντας πλέον άλλη επιλογή πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν βοήθεια... ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ένα πιάτο φαγητό.
Τα αιτήματα για δωρεάν σίτιση πέφτουν βροχή πλέον στον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου αλλά και στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής κ. Κλεάνθης Λέτσιος μιλώντας στην «Ετ.Δ» επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση πλέον έχει εκτροχιαστεί για πολλές οικογένειες της Λάρισας. «Ο
αριθμός των αιτήσεων για καθημερινή σίτιση έχει αυξηθεί. Πλέον ο ΟΚΠ σιτίζει 144 οικογένειες αλλά το ενδιαφέρον είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Οι αιτήσεις είναι πολλές και για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν όλες θα πρέπει να αλλάξουμε και το χώρο των μαγειρείων μας. Κάθε μέρα υπάρχει ουρά Λαρισαίων όχι μόνο για το συσσίτιο αλλά και για το κοινωνικό παντοπωλείο όπου οι αιτήσεις έχουν διπλασιαστεί. Ο αρχικός μας υπολογισμός για το κοινωνικό παντοπωλείο ήταν να εξυπηρετούνται 200 οικογένειες και να λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα και ήδη λειτουργεί τρεις μέρες εβδομαδιαίως και εξυπηρετεί 450 άτομα ενώ εκκρεμούν και 200 ακόμη αιτήσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι ανάγκη η επιχορήγηση του Υπουργείου από 1η του έτους να αυξηθεί διότι οι ανάγκες πλέον αυξημένες. «Εννοείται ότι τόσο ο Οργανισμός όσο και η Δημοτική Αρχή θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Είμαστε στη διάθεση κάθε ανθρώπου που μας χρειάζεται. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές» καταλήγει ο κ. Λέτσιος.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Πάνω κάτω η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα συσσίτια της Μητρόπολης. Ο πατήρ Αχίλλιος παραδέχεται ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων για σίτιση αυξήθηκε αρκετά και γι’ αυτό το λόγο εξετάζεται η προοπτική επέκτασης των συσσιτίων και σε άλλες ενορίες που διαθέτουν τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις. Ο πατήρ Χριστόδουλος που είναι υπεύθυνος του προγράμματος σίτισης αναφέρει ότι ήδη από τις 220 οικογένειες της Λάρισας που σιτίζονται σε καθημερινή βάση, ο αριθμός έχει ανέβει στις 240 και ολοένα και μεγαλώνει. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άστεγους. Άνθρωποι περήφανοι που κατέφυγαν στα συσσίτια διότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Ο πατήρ Χριστόδουλος θυμάται μάλιστα ένα περιστατικό που του έκανε εντύπωση. Ένα μάθημα αξιοπρέπειας και περηφάνιας. «Πριν λίγους μήνες ένας οικογενειάρχης της πόλης μας απολύθηκε από την εργασία του. Μην έχοντας άλλους πόρους ερχόταν στα συσσίτια διότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να συντηρήσει την οικογένειά του. Λίγο καιρό αργότερα κατόρθωσε να βρει δουλειά. Τα πράγματα στο σπίτι του βελτιώθηκαν αλλά δεν ξέχασε ότι όταν εκείνος είχε ανάγκη βρέθηκε ένα χέρι να τον βοηθήσει. Από τότε η σύζυγός του έρχεται καθημερινά στα συσσίτια και βοηθάει εθελοντικά».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ
«Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι»
Τα μέχρι τώρα διαμορφούμενα οικονομικά δεδομένα ανατρέπουν τις ισορροπίες. Η ύφεση δημιούργησε ήδη μια καινούργια ομάδα νεόπτωχων. Μικροεπιχειρηματίες και μικροεπαγγελματίες που είχαν καταφέρει να ζουν αξιοπρεπώς, πισωγυρίζουν κοινωνικά φτάνοντας στο σημείο να αδυνατούν να εξασφαλίσουν και τα προς το ζην. «Η οικονομική κρίση κάνει τους φτωχούς φτωχότερους στη χώρα μας». Αυτή είναι μια από τις διαπιστώσεις που έκαναν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στην έκδοση «Το Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2010». Στόχος των συγκεκριμένων μελετών είναι η σκιαγράφηση των πρόσφατων οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα μας, από το 2008 έως τις αρχές του 2009. Πρόκειται για έναν τόμο- ανατομία της φτώχειας. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν αφορούν πια μια μικρή μερίδα πολιτών στην Ελλάδα, λένε οι ερευνητές και παράλληλα προσθέτουν ότι η κατάσταση των φτωχών θα χειροτερέψει, ενώ θα επηρεαστούν πλέον κι άλλες κοινωνικές κι εργασιακές ομάδες, όπως είναι οι χαμηλόμισθοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι οικογένειες, στις οποίες εργάζεται μόνο ένα μέλος.
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=24420&pid=7&CategoryID=7