Καλό μεσημέρι.
Συνεχίζουμε με συνέπεια την πορεία που έχουμε χαράξει για τη σωτηρία της χώρας, την έξοδο από την κρίση και τη ριζική αλλαγή του κράτους. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχει συντελεστεί ένα πολύ μεγάλο έργο στον τομέα των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα για να αφήσει οριστικά πίσω της πλήθος στρεβλώσεων και παρωχημένων νοοτροπιών.
Το έργο αυτό είναι ήδη φανερό και αναγνωρίζεται:
Η δημιουργία του νέου ασφαλιστικού συστήματος που εγγυάται τις συντάξεις των παιδιών μας και τη βιωσιμότητα των ταμείων.
Ο «Καλλικράτης» που φέρνει την περιφέρεια στο προσκήνιο. Μάλιστα, σήμερα ξεκίνησε επιμορφωτική διημερίδα των νέων αυτοδιοικητικών αρχόντων μας στην οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.
Το νέο φορολογικό σύστημα με τις ηλεκτρονικές καινοτομίες.
Η έναρξη του ανοίγματος του αναχρονιστικού θεσμού των κλειστών επαγγελμάτων είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που μας οδηγούν προς ένα διαφορετικό κράτος, προς διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν χθες, για άλλη μια φορά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί μέσα σε λίγους μήνες. Εμείς, από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να τηρούμε τους στόχους
μας και επιταχύνουμε όλες τις μεγάλες αλλαγές που θα συνεχιστούν άμεσα και που πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγές οι οποίες θέτουν τέλος στο «πανηγύρι» που γινόταν μέχρι σήμερα στις δαπάνες υγείας, που αφορούν επιτέλους τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.Παράλληλα, δίνουμε τη μάχη της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Όπως ανακοίνωσα και χθες, προωθούμε συγκεκριμένα και στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που αποσκοπούν στη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην κοινωνική πρόνοια, όπου το κράτος αναλαμβάνει την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των νέων ανέργων για το 2011.
Σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι ιδιαίτερα σημαντικά αυτά τα προγράμματα και δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα. Αποδεικνύουν τη βούλησή μας για όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών και την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επισήμως κάποιο από τα μέλη της τρόικας έχει διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση για υπουργούς οι οποίοι, όπως λέγεται, δεν συνεργάζονται;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια διαμαρτυρία. Αντιθέτως, η χθεσινή ανακοίνωση της τρόικας λέει ακριβώς τα αντίθετα. Διατυπώνεται η συνέχιση του έργου μας και η σταθερή πορεία που έχουμε πάρει και η οποία αναγνωρίζεται.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Οι πληροφορίες που βγήκαν προς τα έξω ότι υπάρχει ενόχληση π.χ. από το Δ.Ν.Τ.;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς εννοείτε τις φήμες που ακούγονται καθημερινά όλο αυτό το διάστημα και πολλές φορές είναι αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες. Δεν γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρεστε, υποθέτω σε αυτά που κυκλοφορούν τελείως σκόρπια από εδώ και από εκεί.
ΣΠΑΝΟΥ: Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. κ. Τόμσεν λέει ότι δεν μπορεί να επιβληθούν άλλες περικοπές σε συνταξιούχους και μισθωτούς και ότι κάτι πρέπει να γίνει με τη φοροδιαφυγή και ειδικά με τη φορολόγηση του ακριβού τρόπου ζωής. Τι θα κάνετε γι` αυτό;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό, δηλαδή ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε νέα βάρη στους συμπολίτες μας, ειδικά σε αυτούς που βρίσκονται σε αδύναμη κατάσταση, αλλά και στα μεσαία οικονομικά στρώματα. Έχουμε αναγνωρίσει και δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρχει περικοπή μισθών, συντάξεων και νέοι φόροι. Αυτά λέγαμε και αυτά συνεχίζουμε να λέμε. Φυσικά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο το οποίο και εμείς αναγνωρίζουμε και στην κοινή δήλωση της τρόικας περιλαμβάνεται, όπου βεβαίως το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, όχι θεωρητικά, αλλά πριν από αυτήν πρέπει να υπάρχει σταθεροποίηση. Μάλιστα, εμείς έχουμε θέσει συγκεκριμένες στοχεύσεις προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
ΠΑΠΠΑ: Παρόλα αυτά, τα έσοδα εξακολουθούν να υστερούν και στο θέμα της φορολόγησης των εχόντων και κατεχόντων η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αποτύπωσε ακριβώς και το μέγεθος των ζητημάτων, των προβλημάτων και προκλήσεων που υπάρχουν. Αποτύπωσε το τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα και ποιες είναι οι στοχεύσεις μας από εδώ και πέρα. Υπενθύμισε –και θα το κάνω και εγώ- τις μεγάλες και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι οποίες δεν έγιναν επί δεκαετίες και εμείς τις κάναμε και τις κάνουμε μέσα σε μερικούς μόλις μήνες. Για την πολύ μεγάλη και πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δέσμευσή μας είναι ότι αυτές οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα συνεχιστούν θέτοντας στόχους και προτεραιότητες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εστίασε και στους στόχους καταπολέμησης των κακοδαιμονιών του συστήματος, τις οποίες και προσδιόρισε: Τα μεγάλα ελλείμματα στις δημόσιες επιχειρήσεις, ακριβώς με αυτά ασχολούμαστε τώρα, η τεράστια σπατάλη στο χώρο της υγείας και το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής που είναι γενικότερα ένα πρόβλημα σπατάλης και κακοδιαχείρισης του δημόσιου τομέα. Ειδικά για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, θα κατατεθούν το Δεκέμβριο και θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα υπάρχει αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, μετά το ξεχαρβάλωμα που έγινε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους, η συγχώνευση εφοριών που δεν είναι αποδοτικές και η συνολική αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών είναι μερικές από τις αλλαγές που θα επιφέρουν αυτά τα νομοσχέδια.
ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Υπάρχει δάκτυλος Παπανδρέου πίσω από τις αποχωρήσεις στη Ν.Δ., γιατί τουλάχιστον αυτό υποστήριξε πριν από λίγο ο κ. Σαμαράς.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την έχω δει τη δήλωση του κ. Σαμαρά. Αναφέρεσθε στις αποχωρήσεις των βουλευτών του. Είναι ένα θέμα, πρώτα απ΄όλα, που αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, στο οποίο, φυσικά, δεν αναμιγνυόμαστε. Αλλά όσον αφορά στις αιτιάσεις ότι ο κ. Παπανδρέου αναζητά «δεκανίκια», αυτό που έχουμε να πούμε στον κ. Σαμαρά είναι ότι πρώτον, δεν περιμέναμε να έχει διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, αφού και μέσα σ’ αυτή την ανακοίνωσή του, για άλλη μια φορά, τελείως αντίθετα απ’ αυτά που έχει αντιληφθεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος, αναφέρεται ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και δεύτερον, αυτό που απαντάμε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται «δεκανίκια» μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ έχει δίπλα του τον ελληνικό λαό, την ωριμότητα του οποίου δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ακόμη και το αποδεικνύει και σήμερα, ο κ. Σαμαράς.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν έχει σημασία μόνον ένα νομοσχέδιο που κατατίθεται, αλλά και η χρονική στιγμή και ο χρόνος ωρίμανσής του. Είναι ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός με το γεγονός ότι ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά από την ανάληψη της εξουσίας, θα κατατεθούν νομοσχέδια για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, όταν επί ένα χρόνο και κάτι μήνες δεν κάνει τίποτε για αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών. Και εκεί που υστερεί το κράτος είναι τα έσοδα και έχει φανεί αυτό.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η υστέρηση των εσόδων είναι ένα πολύ πιο σύνθετο ζήτημα από την ύπαρξη σωστών μηχανισμών, που είναι πολύ βασικός και σημαντικός παράγοντας. Αλλά τα έσοδα έχουν σχέση και με τα εισοδήματα του ΄Ελληνα πολίτη. Να υπενθυμίσω, όμως, ότι αυτό το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, είναι το δεύτερο. ΄Εχει προηγηθεί και μάλιστα σε λίγους μόλις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, για πρώτη φορά, έθεσε κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από την φορολόγηση. ΄Εθεσε κανόνες μιας σωστής και δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών. Και τώρα, συμπληρώνεται, με αυτό το νομοσχέδιο, η αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών και γενικώς η βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους και προς τον πολίτη, αλλά και των δυνατοτήτων να συλλαμβάνεται η μεγάλη φοροδιαφυγή. Και ας αντιληφθούμε ότι μιλάμε για έκτακτες συνθήκες, για έκτακτες ανάγκες. Και φυσικά αυτά που κάνουμε εμείς, δεν είναι της στιγμής. Τα νομοσχέδια που καταρτίζουμε δεν αφορούν ανάγκες προσωρινές, αφορούν ανάγκες χρόνιες και διαρκείς. Αντιμετωπίζουμε παθογένειες πολλών δεκαετιών με αυτά τα νομοσχέδια. Γι’ αυτό ακριβώς, θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί και όχι προσωρινοί.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε «ας αντιληφθούμε». ΄Εχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι ο κόσμος λέει πως έχει ήδη περάσει ένας χρόνος και κανείς απ’ όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα δεν έχει πάει φυλακή και κανείς φοροφυγάς δεν αποκαλύφθηκε;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Εχουν αποκαλυφθεί πολλοί φοροφυγάδες. Για πρώτη φορά έχουν γίνει κατασχέσεις σπιτιών, σκαφών, περιουσιών. Και για πρώτη φορά, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έγιναν χιλιάδες διασταυρώσεις, τόσες που δεν είχαν γίνει επί πάρα πολλά χρόνια.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Συμμερίζεσθε κάποιες από τις προτάσεις του κ. Παπαδόπουλου, όπως διατυπώθηκαν χθες, όπως π.χ. ότι πρέπει να κοπεί κατά 30% το Δημόσιο και ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα 5ετές πρόγραμμα ανόρθωσης-ανάταξης της χώρας, το οποίο θα ψηφιστεί μετά από εκλογές;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθένας έχει τις απόψεις του, τις αντιλήψεις του. Είναι ελεύθερος να τις εκφράζει. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατα και μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, λάβει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού. Το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο διανύουμε, τηρείται απαρέγκλιτα. Και με βάση αυτό, βαίνουμε προς την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της χώρας.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Ποιός ακριβώς είναι ο ρόλος του κ. Λουκά Παπαδήμου στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο; Θα διαπραγματευθεί αποκλειστικά τον ρόλο του μηχανισμού στήριξης ή θα διαπραγματευθεί και το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δις, όπως γράφεται σήμερα σε αρκετές εφημερίδες;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ο κ. Παπακωνσταντίνου, χθες, είπε ότι δεν έχει τεθεί επίσημο αίτημα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Ο κ. Παπαδήμος είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού και φυσικά συμμετέχει σε συγκεκριμένες αποστολές, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές, όπως είναι και η διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, σε κάτι που η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει για τη δημιουργία του, εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε μέσα σε 3,5 μήνες να καλύψετε τις απαιτήσεις της τρόικας, να καλύψετε αυτό που είπατε και σεις, «παθογένειες 10ετιών», ώστε να εξασφαλίσετε την τέταρτη δόση τον Μάρτιο;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η εξασφάλιση κάθε δόσης είναι μια πρόκληση για μας. Είναι και το ζητούμενο. Υπάρχει, όμως, μία διαρκής πρόκληση, στην οποία ανταποκρινόμαστε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας: Να αλλάξουμε τη χώρα, να αλλάξουμε παθογένειες 10ετιών, προσπαθώντας, μάλιστα, να επουλώσουμε τα σοβαρά τραύματα που επέφερε η διακυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ήταν, πραγματικά, καταστροφική για τον τόπο. ΄Αρα, αυτή η διαρκής πρόκληση είναι το μεγάλο ζητούμενο για μας, ανεξάρτητα από την εφαρμογή του μνημονίου και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε με την τρόικα. Γιατί, για μας, το θέμα δεν είναι απλώς να είμαστε συνεπείς για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο κάθε φορά αίτημά μας για την καταβολή κάποιας δόσης. Για μας, το μεγάλο ζητούμενο είναι να βγούμε από την κρίση και να αλλάξει η χώρα. Μόνον τότε θα μπορούμε, πραγματικά, να πορευθούμε μόνοι μας. Και μόνον τότε θα δημιουργούμε συνθήκες, τις οποίες ήδη δημιουργούμε με τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρουμε, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί σ’ αυτή την κρίση στην οποία βρέθηκε. Και φυσικά, να θωρακιστούμε για τα ελλείμματα όλων των προηγούμενων χρόνων και για πολλές 10ετίες που πέρασαν.
Ευχαριστώ.
Καλό απόγευμα.