Το «ναυάγιο», που λογικά απεχθάνεται μια οικογένεια πλοιοκτητών, πόσο μάλλον όταν φέρει το βαρύ όνομα Νιάρχος, τελικά προέκυψε και μάλιστα καταμεσής στον κάμπο. Θύματα η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους αλλά κυρίως το σύστημα Υγείας και η κοινωνία της περιοχής, που στερείται μιας σημαντικής δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου η οποία αντιστοιχεί στον εξοπλισμό μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων προς το Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Λάρισας, αξίας 750.000 ευρώ.
«Το υπουργείο εκτίμησε ότι δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί και πάγωσε την υπόθεση», δήλωσε χθες ο διοικητής του Πανεπιστημιακού κ. Ηλίας Σκυλλάκος, ενημερώνοντας για τις ενέργειές του και απεκδυόμενος πάσης ευθύνης για την απίθανη αυτή εξέλιξη. Αναφερόμενος δε στην εμπλοκή που ανέκυψε με τη χορήγηση ακτινοθεραπείας σε καρκινοπαθείς, διαβεβαίωσε ότι
γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη τάχιστα, με τις νόμιμες φυσικά διαδικασίες.
ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Δύο δημοσιεύματα της «Ε», χθες και προχθές, για τη δωρεά Νιάρχου και τη βλάβη στο τμήμα ακτινοθεραπειών εξαιτίας της οποίας διακόπηκε η θεραπεία σε νέους καρκινοπαθείς, οδήγησαν τον κ. Σκυλλάκο να οργανώσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του.
Έχοντας στο πλευρό του τον υποδιοικητή κ. Λαζ. Μακρή, ο κ. Σκυλλάκος ανέφερε για το πρόβλημα στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας: «Eνημερώνουμε ότι όχι μόνο «έξωση» δεν γίνεται σε κανέναν, αλλά πολύ περισσότερο το Νοσοκομείο μας έχει αποδείξει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια τη στήριξή του στους καρκινοπαθείς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και πολύ ευαίσθητη κατηγορία πολιτών, που υποστηρίζεται τόσο με την υπεράνθρωπη προσπάθεια του νοσηλευτικού όσο και του ιατρικού προσωπικού.
Σε ό,τι αφορά sτο σύστημα σχεδιασμού θεραπείας, παρουσίασε πρόβλημα την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου και αμέσως η Διοίκηση ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Τμήματος Ακτινοθεραπείας επίκουρο καθηγητή κ. Κύργια.
Η αρμόδια υπηρεσία του Νοσοκομείου προσπάθησε να αποκαταστήσει τη βλάβη χωρίς όμως να υπάρχει δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αμέσως μετά, σε συνεργασία με τον διευθυντή του τμήματος των Ακτινοθεραπειών κ. Κύργια και την επίκουρο καθηγήτρια κ. Θεοδώρου προγραμμάτισε την αγορά ενός καινούργιου μηχανήματος, το οποίο θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Κατόπιν αυτού ενημερώθηκε η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για θεραπείες για τις οποίες δεν χρειάζεται σχεδιασμός, η λειτουργία του Τμήματος συνεχίζεται κανονικά».
Ο κ. Σκυλλάκος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι παλαιό, βρίσκεται στη λεγόμενη φάση «end of life» και δεν μπορεί να επισκευαστεί αφού δεν υποστηρίζεται πλέον τεχνικά από την προμηθεύτρια εταιρία. Και πως το νοσοκομείο προχωρά σε έρευνα αγοράς προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη νόμιμη λύση. Με την ελπίδα ότι αυτή θα μπορέσει να προκύψει με «πρόχειρο διαγωνισμό», που είναι σύντομη χρονικά διαδικασία.
Ο διοικητής ανέφερε επίσης ότι ούτως ή άλλως το Πανεπιστημιακό αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, καθώς από τα 2.500 περιστατικά ετησίως παρέχει θεραπεία μόνο στα 800 και έτσι πολλοί καρκινοπαθείς υποχρεώνονται να «μεταναστεύουν» στο Κέντρο για ακτινοθεραπεία.
«ΠΑΓΩΣΕ»
Για την επιχειρηθείσα δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, ο κ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι πρόκειται για σειρά ανάλογων δωρεών εξοπλισμού ΜΕΘ Παίδων σε ελληνικά νοσοκομεία. Οι υπόλοιπες έξι περιπτώσεις προχωρούν κανονικά αλλά «πρόκειται για αναβάθμιση ήδη υπαρχουσών Μονάδων», εξήγησε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού, ο οποίος περιέγραψε όσα διαδραματίστηκαν.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πέρυσι, στις 10 Μαΐου, έλαβε σχετική επιστολή από τον καθηγητή Παιδιατρικής κ. Συρογιαννόπουλο και την αμέσως επομένη, στις 11 Μαΐου, προώθησε τα σχετικά έγγραφα στην τότε υπουργό Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, με το αίτημα να ερωτηθεί η νομική υπηρεσία για τους όρους που έθετε το Ίδρυμα. «Δεν θα έπρεπε να κατηγορηθούμε ότι ανοίγουμε τμήματα που μετά δεν λειτουργούν επειδή δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε», σημείωσε.
Το υπουργείο δεν απάντησε ποτέ εγγράφως. Όμως, όπως αναφέρθηκε χθες, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Νιάρχου στο Μέγαρο Μουσικής, η τότε υφυπουργός κ. Φ. Γεννηματά, αποδέχθηκε την ανακοινωθείσα δωρεά. Το υπουργείο ζήτησε αναλυτικότερα στοιχεία και ο κ. Συρογιαννόπουλος επανήλθε με έγγραφο στις 22 Ιουλίου επισημαίνοντας ότι για την πλήρη λειτουργία της Μονάδας απαιτούνται 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 6 γιατροί.
«Δυστυχώς το υπουργείο, κάνοντας αξιολόγηση και ιεράρχηση των αναγκών αποφάσισε ότι αδυνατεί να καλύψει τους απαιτούμενους πόρους και πάγωσε την υπόθεση. Για τη μισθοδοσία του προσωπικού η Μονάδα θα κόστιζε 30.000 ευρώ μηνιαίως, συν άλλα έξοδα, συν τα φάρμακα», συνέχισε ο κ. Σκυλλάκος. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη της Διοίκησης του νοσοκομείου, να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Μακάρι να υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησης, αν βρεθούν τα χρήματα...», ενώ ο κ. Μακρής διευκρίνισε ότι ο χώρος για την εγκατάσταση της ΜΕΘ Παίδων «υπάρχει, είναι κρατημένος ακόμη».
Όπως αναφέρθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου, η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευκαιρίας που μάλλον χάνεται οριστικά, καθώς η συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχου μπορούσε να αποδώσει πολύ πιο σημαντικές δωρεές μελλοντικά. Όμως...
Σωτ. Ζαχαριάς
zacharias@eleftheria.gr
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=25884&pid=7&CategoryID=7