Στην «τελική λύση» της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και, ειδικότερα, σε μια ρύθμιση που θα αποτρέπει οριστικά τη χρεοκοπία της Ελλάδας «ποντάρει» το ΧΑ, αλλά αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν, ότι οι προσδοκίες που αναπτύσσονται ίσως αποδειχθούν υπερβολικές, καθώς ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και αυτής της υπό συζήτηση κορυφαίας ευρωπαϊκής συμφωνίας.
Το +4,40% του Γενικού Δείκτη, η εντυπωσιακή απόδοση του τραπεζικού (άνοδος της τάξεως του 8%), η αύξηση του τζίρου στα 240 εκατ. ευρώ και… τα τηλέφωνα που άρχισαν πάλι να χτυπούν στα χρηματιστηριακά γραφεία δημιούργησαν χθες μια «ανοιξιάτικη» εικόνα στο ΧΑ. Την ίδια ώρα, μάλιστα, εντυπωσιακή ήταν η συμπίεση του spread των ελληνικών ομολόγων κάτω από τις 800 μονάδες, με αξιοπρόσεκτη αξία συναλλαγών και χωρίς παρεμβάσεις της ΕΚΤ, ενώ και στις αγορές της Ευρώπης επικράτησε έντονη αισιοδοξία για γρήγορη έξοδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Η Credit Suisse δημοσίευσε χθες την πρώτη σχετικά αισιόδοξη έκθεση για τις ελληνικές μετοχές, αναβαθμίζοντας τη σύστασή της για το ΧΑ από “underweight” σε “benchmark”, τονίζοντας ότι στα τρέχοντα, «χτυπημένα» επίπεδα αποτίμησης «οι ελληνικές μετοχές αρχίζουν να έχουν ενδιαφέρον», καθώς είναι οι ελκυστικότερες στην περιφέρεια της ευρωζώνης και ήδη έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις ο κίνδυνος ενός «κουρέματος» πιστωτών, το οποίο ο οίκος θεωρεί απαραίτητο, για την Ελλάδα αλλά και για την Ιρλανδία. Η Credit Suisse εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη για την πορεία των δημοσιονομικών, εκτιμώντας ότι φέτος θα πετύχει η κυβέρνηση ένα κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό πλεόνασμα ίσο με 1% του ΑΕΠ, έναντι αντίστοιχου ελλείμματος 11% το 2009.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν, ότι αν μέχρι το τέλος Μαρτίου οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο πείσουν τους επενδυτές, ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει απομακρυνθεί, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπερβολική μια προσδοκία επαναφοράς του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ πάνω από τις 2.000 μονάδες. Σε αυτό το σενάριο φαίνεται ότι «ποντάρουν» και όσοι σπεύδουν να επιβιβασθούν στο «τρένο της ανόδου» των τελευταίων συνεδριάσεων.
Πάντως, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να προεξοφλούν πρόωρα και με υπερβολή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις προσεχείς αποφάσεις των διαδοχικών ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής. Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση αυτής της κατηγορίας παρουσίασε ο Μπράιαν Γιέλβιγκτον, της Knight Capital, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτήματα για το περιεχόμενο των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και πολλές αμφιβολίες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) για τη στήριξη των υπερχρεωμένων οικονομιών της περιφέρειας.
Ο Γιέλβιγκτον εκτιμά ότι η Ευρώπη κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση μιας λύσης που θα περιλαμβάνει κάποια μορφή κεντρικού «υπουργείου Οικονομικών» για την ευρωζώνη, το οποίο θα κινείται σε ένα πλαίσιο ενιαίων δημοσιονομικών κανόνων. Επισημαίνει, όμως, ότι οι αγορές βιάζονται να προεξοφλήσουν, ότι η Γαλλία θα συμφωνήσει πλήρως με τις γερμανικές προτάσεις για Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ώστε αυτές να προωθηθούν με αποτελεσματικότητα στις Συνόδους Κορυφής, ενώ υποβαθμίζουν τους κινδύνους να εμφανισθούν σοβαρά προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων προς μια ενιαία δημοσιονομική πολιτική. Άλλωστε, υπάρχουν στις 25 Φεβρουαρίου και στις 25 Μαρτίου δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στην Ιρλανδία και στο γερμανικό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, όπου οι ψηφοφόροι μπορεί να φέρουν αρκετές ανατροπές και εμπόδια στους σχεδιασμούς των πολιτικών ηγεσιών.
Επιπλέον, όπως τονίζει, η συζήτηση για το νέο καθεστώς λειτουργίας του EFSF, στο οποίο επενδύουν μεγάλες ελπίδες οι αγορές, δημιουργεί προς το παρόν περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που προσφέρει. Ένα κρίσιμο ερώτημα, αν υποτεθεί ότι ο Μηχανισμός θα πάρει την άδεια των ηγετών για να προχωρήσει σε απευθείας αγορές ομολόγων, είναι σε ποιες τιμές θα γίνουν αυτές; Οι τράπεζες δεν μπορούν να πουλήσουν χαμηλότερα από το άρτιο, γιατί θα εγγράψουν ζημιές, ενώ και το EFSF δεν μπορεί να τις επιδοτήσει, αγοράζοντας στην ονομαστική αξία. Επιπλέον, τα κεφάλαια που θα μπορεί κατά το μέγιστο να χρησιμοποιήσει το EFSF είναι μόλις 440 δις. ευρώ, ενώ το χρέος των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης ξεπερνά τα 3,2 τρις. ευρώ και αυτό δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για τις δυνατότητες να χρησιμοποιηθεί το EFSF σαν μηχανισμός «βελούδινης» αναδιάρθρωσης χρεών, με επαναγορές ομολόγων.
Σε αυτές τις εκτιμήσεις έρχονται να προστεθούν οι πληροφορίες των διεθνών μέσων, που δημιουργούν αρκετή σύγχυση σχετικά με την πρόοδο των κυβερνήσεων προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας. Εκτενές χθεσινό ρεπορτάζ των “Financial Times” από το Βερολίνο, για παράδειγμα, δίνει μια εικόνα έντονου προβληματισμού της γερμανικής κυβέρνησης για το πώς ακριβώς θα σχηματοποιηθούν και θα γίνουν δεκτές πρώτα από το Παρίσι και μετά από τις άλλες κυβερνήσεις οι προτάσεις της Μέρκελ για Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Η Γαλλία, παρότι έχει προτείνει ενίσχυση του δημοσιονομικού συντονισμού, δεν συμφωνεί με την αμιγώς «γερμανική» κατεύθυνση των προτάσεων Μέρκελ, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές νομικές δυσκολίες, στην προσπάθεια να καταστούν οι όροι του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας δεσμευτικοί για τις κυβερνήσεις και να μην καταλήξουν σε άλλο ένα «κουρελιασμένο» Σύμφωνο, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Δεν είναι τυχαίο, ίσως, ότι για να ξεπερασθούν αυτές οι δυσκολίες, μέσα από επίπονες διαπραγματεύσεις, η Μέρκελ έχει «ρίξει στο τραπέζι» την ιδέα να διεξαχθεί και μια ενδιάμεση σύνοδος κορυφής, ανάμεσα σε αυτή της Παρασκευής και της 25ης Μαρτίου, καθώς αντιλαμβάνεται η γερμανική κυβέρνηση, ότι θα χρειασθεί πολλή συζήτηση μέχρι να σχηματοποιηθεί η τελική συμφωνία.
Οι αναλυτές που γνωρίζουν ότι πάντα στις μεγάλες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» τονίζουν ότι ο ενθουσιασμός των επενδυτών στο ΧΑ ίσως αποδειχθεί πρόωρος. Σε κάθε στροφή της πορείας μέχρι την τελική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, επισημαίνουν, υπάρχει πάντα κίνδυνος ανατροπών, που θα προκαλέσουν ακραίες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια, γι’ αυτό και είναι ίσως σκόπιμο να αποφύγει κανείς σήμερα τα πονταρίσματα υψηλού κινδύνου.
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-02-02-00-14-11-2011020233132/