ΓΤΤ


Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ερώτηση Διώτη για τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ


ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΣΕ ΚΑΙ ΜΜΜ

Ερώτηση για την καταστρατήγηση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία για παροχή μειωμένων εισιτηρίων μετακίνησης, τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και στον ΟΣΕ, κατέθεσε η Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ΑμεΑ (Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Όπως επισημαίνει προς τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Μεταφορών η βουλευτής, η «μη υπογραφή της νέας ΚΥΑ για το έτος 2011, αλλά και η μη καταβολή του κονδυλίου για τη Β’ δόση των δελτίων μετακίνησης από το Υπουργείο Υγείας, οδήγησαν τις Πανελλαδικές Ομοσπονδίες Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών να καλέσουν τα μέλη τους να μην δέχονται την δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακίνηση των ΑμεΑ. Το Υπ.ΥΚΑ με ενημερωτικά του έγγραφα προς τις Περιφέρειες επανέλαβε την παράταση ισχύος των παλαιών δελτίων μετακίνησης του 2010 και το 2011, όμως φαίνεται ότι οι κατά τόπους διοικήσεις των ΚΤΕΛ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν το «εμπάργκο» στις φθηνότερες μετακινήσεις των ΑμεΑ, έως ότου εξοφληθούν οι οφειλές προς αυτούς».
Παράλληλα, έβαλε το ζήτημα της ασυνεννοησίας μεταξύ Υπουργείων, καθώς για τον ΟΣΕ και παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπ. κ. Σπ. Βούγια για ισχύ της έκπτωσης 50% για τα ΑμεΑ, δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, και λόγω και του νέου νόμου 3891/2010 καταργούνται κι επισήμως τα μειωμένα εισιτήρια.
«Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος ζημιωμένος από την κατάσταση είναι τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους, που καλούνται να επωμιστούν επιπλέον οικονομικά βάρη για τη μετακίνησή τους» κατέληξε η βουλευτής, χαρακτηρίζοντας προβληματική τη μη συνεργασία μεταξύ Υπουργείων και υποστηρίζοντας ότι «το δικαίωμα πρόσβασης των ΑμεΑ στη μετακίνηση πραγματώνεται, μεταξύ άλλων, με τη δωρεάν μεταφορά με όλα τα ΜΜΜ, ή τουλάχιστον με την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων παροχής εκπτώσεων». Για τα παραπάνω, ζήτησε να ενημερωθεί «για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η καταβολή της β’ δόσης στις Ομοσπονδίες και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα θα καταβληθεί; Πότε προτίθενται να υπογράψουν την ΚΥΑ για το 2011; Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη μη επίτευξη συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην ισχύσει το μειωμένο εισιτήριο; Θα τροποποιήσουν ή θα συμπληρώσουν το άρθρο 11 του Ν. 3891/2010, προκειμένου να δίδεται δικαίωμα έκπτωσης στα ΑμεΑ στις διαδρομές του ΟΣΕ στο εσωτερικό;».