ΓΤΤ


Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Άγιος Γεώργιος - η συνοικία μας

Η συνοικία μας, είναι μια από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Λάρισας.
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης.
Τα όρια της συνοικίας μας είναι τα εξής: Βόρεια είναι η συνοικία των Λαχανόκηπων, η οποία είναι ενωμένη με την συνοικία μας και αποτελούν σχεδόν ένα τμήμα, και το αεροδρόμιο της Λάρισας. Νότια είναι η συνοικία της Χαραυγής και Δυτικά οι σιδηροδρομικές γραμμές, μας χωρίζουν από την πόλη της Λάρισας. Στα Ανατολικά εκτείνονται γεωργικές εκτάσεις, που φτάνουν μέχρι το χωριό Πλατύκαμπος.

Δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες διασχίζουν την περιοχή μας: Η παλιά Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που διασχίζει τη συνοικία μας κάθετα και η οδός Βόλου, που την διασχίζει οριζόντια και την χωρίζει στη μέση. Είναι ένας μεγάλος κυκλοφοριακός άξονας και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1912. Εκείνη την εποχή, βέβαια , ο δρόμος ήταν χωματόδρομος, μια που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και η συγκοινωνία γίνονταν με τα κάρα. Η οδός Βόλου ένωνε τη Λάρισα με τα διάφορα χωριά της περιοχής και κατέληγε στο Βόλο. Το 1964, έγινε η χάραξη και η κατασκευή της νέας οδού, η οποία, είναι πλέον ασφαλτοστρωμένη και πιο σύγχρονη. Τα τελευταία τρία χρόνια έγινε διαπλάτυνση της οδού Βόλου, καθώς και κατασκευή διαχωριστικής νησίδας, η οποία, όμως, σε κάποια σημεία δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Κατά μήκος της οδού Βόλου, σε μία απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων, έχει αναπτυχθεί η συνοικία μας. Ένας από τους βασικούς λόγους, που αναπτύχθηκε σ’ αυτό το σημείο, είναι η μεγάλη της έκταση, αλλά και οι προσιτές τιμές των οικοπέδων, σε σχέση με άλλες περιοχές της Λάρισας. Κι αυτό γιατί η περιοχή καθυστέρησε να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Προτιμήθηκε κυρίως από ανθρώπους, προερχόμενους από την επαρχία Αγιάς, γιατί εξασφάλιζε εύκολη πρόσβαση στα χωριά τους. Επίσης αναπτύχθηκε, γιατί δεν είναι μακριά από το κέντρο της πόλης, και οι κάτοικοι , οποιαδήποτε στιγμή, μπορούν να πάνε για τις όποιες δουλειές τους.

Εξάλλου υπάρχουν πυκνά δρομολόγια αστικών λεωφορείων, που τη συνδέουν με το κέντρο. Τέλος στην περιοχή υπάρχουν πολλές βιομηχανίες-βιοτεχνίες, που απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό τεχνιτών, εργατών και υπαλλήλων. Κατά μήκος της οδού Βόλου εκτείνεται και η παλιά Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας.

Ακόμη γύρω από τη συνοικία εκτείνονται μεγάλες γεωργικές εκτάσεις, όπου καλλιεργείται βαμβάκι. Τέλος τη συνοικία μας διασχίσει η σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας - Βόλου καθώς και δύο ρέματα τα οποία καταλήγουν και τα δύο στον Πηνειό ποταμό . Το ένα χωρίζει την συνοικία σε δύο μέρη , αλλά την ενώνει συγχρόνως με δύο γεφυράκια . Το άλλο ρέμα , το οποίο είναι αντιπλημμυρικό έργο, συνδέεται με τον Πηνειό και δέχεται ποσότητα νερού σε περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού. Οι κάτοικοι, για να προστατευθούν από τη στάθμη του νερού, που ανεβαίνει κάθε χειμώνα, υψώσανε αναχώματα. Δυστυχώς όμως, το έχουν μολύνει με άχρηστα αντικείμενα, που πετούν σ’ αυτό.


7gym-laris.lar.sch.gr