ΓΤΤ


Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Θεσσαλικός Σύλλογος Νυρεμβέργης «ΜΕΤΕΩΡΑ»

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, μπορεί άλλοι να το γνώριζαν και να το ξέχασαν, κι όμως είν΄ αληθινό!
Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που οι πρώτες μάνες της Θεσσαλίας αποχαιρετούσαν τα παιδιά ή οι γυναίκες τους άνδρες τους, που έπαιρναν το δρόμο για την ξενιτιά, για ένα καλύτερο αύριο.
Κυρίως στη Γερμανία. Εδώ στη Νυρεμβέργη. Κάποιοι επέστρεψαν νωρίς στα πάτρια εδάφη, άλλοι όμως βρίσκονται ακόμα εδώ, ρίζωσαν και προοδεύουν.

Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από το Νοέμβριο του 1983 όταν Θεσσαλοί συμπατριώτες ίδρυσαν το Θεσσαλικό Σύλλογο Νυρεμβέργης και Περιχώρων «ΜΕΤΕΩΡΑ» α.Σ.. Αν και έχει τονισθεί πολλές φορές ως σήμερα, αξίζει να επαναληφθεί, ότι ανήκει ιδιαίτερος έπαινος σ ΄εκείνους τους Θεσσαλούς συμπατριώτες που είχαν την ιδέα και έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες για την ίδρυση του Θεσσαλικού Συλλόγου στις 19.11.1983 στη Νυρεμβέργη.
Η πορεία και η ιστορία αυτού του Συλλόγου και πολλών όσων δούλεψαν μέσα από τα εκλεγμένα όργανά του, καθώς και των απλών μελών καρποφόρησαν. Πέτυχαν να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά και να καλλιεργηθούν τα ήθη και έθιμα της Θεσσαλίας στα παιδιά που γνωρίζουν την πατρίδα κυρίως από τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ο Σύλλογος πάντα δρούσε και δρα με γνώμονα την ευρύτερη συναίνεση των Θεσσαλών χωρίς τοπικιστικές διακρίσεις. Ο Σύλλογος διατήρησε άριστες δημόσιες σχέσεις με ελληνικές και γερμανικές υπηρεσίες, καθώς και με ελληνικούς, γερμανικούς ή Συλλόγους άλλων αλλοδαπών. Η αλληλοενημέρωση και η συνεργασία ήταν δύο από τους κύριους στόχους των δημοσίων σχέσεων.

Η ίδρυση του Συλλόγου

Ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος θυμάται: «Μαζευτήκαμε μερικά άτομα από τη Θεσσαλία για να ιδρύσουμε έναν πανθεσσαλικό Σύλλογο για όλους τους Θεσσαλούς της Νυρεμβέργης και των Περιχώρων. Κάναμε ένα καταστατικό με τους σκοπούς και στόχους του Συλλόγου, γιατί δεν είναι μόνο το χορευτικό συγκρότημα που πρέπει να έχει ένας Σύλλογος, αλλά και άλλες δραστηριότητες, από τις οποίες εμείς οι Θεσσαλοί έχουμε πολλές να δείξουμε. Αποφασίσαμε να κάνουμε ιδρυτική συνέλευση στις 19 Νοέμβρη 1983 στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης. Τα επτά εκείνα άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης ήταν τα εξής: Πολύζος Νικόλαος, Λιάκος Βαγγέλης, Τσιάκαλος Στέφανος, Μπακάλης Ιωάννης, Τσιάκαλος Ευθύμιος, Παπαδημητρόπουλος Δημήτριος, Καραμήτρος Αθανάσιος. Η πρώτη σημαντική εργασία της ομάδας ήταν να βρει ένα όνομα για τον νεογέννητο Σύλλογο. Με κουμπάρο την αγάπη προς την πατρίδα Θεσσαλία και κουμπάρα την νοσταλγία για τον τόπο τους, βάπτισαν το Σύλλογο «Πανθεσσαλικός Σύλλογος Νυρεμβέργης ΜΕΤΕΩΡΑ».

Οι Πρόεδροι:

Ο Θεσσαλικός Σύλλογος είχε την τιμή στα 23 χρόνια της ιστορίας του να έχει συνολικά 5 διαφορετικούς προέδρους, οι οποίοι αναφέρονται χρονολογικά: Πολύζος Νικόλαος (1983/1986), Mάνθος Σωτήριος (1986/1987), Γρηγορίου Κωνσταντίνος (1987/1988), Καραδήμας Παναγιώτης (1988/1995), Κίτσιος Κωνσταντίνος (1995/1997), Πολύζος Νικόλαος (1997/2006).

Διαλέξεις

Τα Διοικητικά Συμβούλια – ανάλογα με τις δυνατότητές τους – προσκαλούσαν άτομα ικανά και ειδικευμένα, προκειμένου να κάνουν διαλέξεις για διάφορα, ενδιαφέροντα θέματα όπως: Ιστορία, Λογοτεχνία, Ιατρική, Λαογραφία, Κοινωνία, Οικονομία και Επιστήμες.

· Καραμήτρος Αθανάσιος - «Το ιστορικό και η σημασία του Κιλελέρ»

· Κάρκος Τιμολέων - «Η απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881) και η επανάσταση του 1878, δημιούργημα της αδούλωτης θεσσαλικής ψυχής»

· Δρ. Ευθύμιος Παπαχρήστος - «Ο Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) και η πνευματική συμβολή του στην εθνική απελευθέρωση»

· Οικονόμου Στέργιος – «1910/1990, 80 χρόνια από την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ»

· Δρ. Ευθύμιος Παπαχρήστος και Κώστας Μαρμαράς - «Τα Μετέωρα: το φυσικό φαινόμενο, η ομορφιά των βράχων και τα μοναστήρια»

· Κάρκος Τιμολέων - «Γ. Καραϊσκάκης, ο γιος της καλογριάς, ένας ήρωας ποιητικός και τραγικός»

· Mητρούσιας Αθανάσιος - «Παραδοσιακές στολές της Θεσσαλίας – Η Καραγκούνα»

· Ελένη Γκούμπλια - «Ο Νικόλαος Πλαστήρας: Μια θεσσαλική προσωπικότητα στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας»

· Τσουρλής Βασίλειος - «Τα Άγραφα»

· Κολόβας Γεώργιος – «Τα φάρμακα, η ιστορία, εξέλιξη και χρησιμότητά τους»

· Κώστας Γιαννακάκος - «Αλεξ. Παπαδιαμάντης, Ο Άγιος των ελληνικών γραμμάτων»

· Ηλίας Αδαμίδης - «Η ασθένεια του AIDS και ο ρόλος της χρήσης των ναρκωτικών στη μετάδοση τους»

· Οικονόμου Στέργιος - «Οι αγώνες των αγροτών και το αποκορύφωμά τους στο Κιλελέρ»

· Βικτωρία Κυρίτση - «Η γιορτή της μάνας. Μάνα δε βρίσκεται λέξη καμία να ΄χει στον ήχο της τόσο αρμονία»

· Βάιος Φασούλας - «Ελληνική μεταναστατευτική λογοτεχνία. Ένας μετανάστης γράφει»

· Κολόβας Γεώργιος – «Τα φάρμακα, η ιστορία, η εξέλιξη και χρησιμότητά τους»

· Χρήστος Αρμπάρας - «Το Ευρώ προ των θυρών. Αναγκαιότητα, προϋποθέσεις και χρονικά πλαίσια»

· Πλακιάς Γεώργιος – «Πώς περνούσαν οι παππούδες μας. Λαογραφική βραδιά»

· Πλακιάς Γεώργιος - «Η ολική έκλειψη ηλίου»

· Prof. Johannes Irmscher καθηγητής πανεπ. Βερολίνου - «Ρήγας Φερραίος . 200 χρόνια από τον θάνατο του Ρήγα»

· Δρ. Παπαχρήστος Ευθύμιος - Ασκληπιός – «Ο πρώτος ιατρός χωρίς σύνορα»

· Ευθυμίου Βασιλική – «Προβλήματα χοληστερίνης και σακχάρου»

· Αρμπάρας Χρήστος - «Η ιστορική μετάβαση από τα εθνικά νομίσματα στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Ευρώ, προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Αποδοχή και προβλήματα»

· Αντώνιος Κερλίδης – «Η νέα νομοθεσία για συνταξιακά θέματα»

· Διαμαντής Γκίκας – «20 χρόνια Θεσσαλικός Σύλλογος - Μια ιστορική ανασκόπηση»

· Γαζέτα Παρασκευή και Δρ. Ευθ. Παπαχρήστος - «Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα και στην εποχή μας. Θεσσαλοί Ολυμπιονίκες (σε διαφάνειες)»

· Δρ. Ευθ. Παπαχρήστος και Διαμαντής Γκίκας - «Ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι, μια καρέκλα πάντα αδειανή. Σαράντα χρόνια Θεσσαλοί μετανάστες στη Νυρεμβέργη. Αναμνήσεις των πρώτων Θεσσαλών στη Νυρεμβέργη»

· Δρ. Βαρελάς Ιωάννης – «Καρδιοπάθειες και η αντιμετώπισή τους»

· Δρ. Δασκαλάκης Γεώργιος – «Ασθένειες του ανώτερου πεπτικού συστήματος»

· Δρ. Χρυσοβέργης Θεόδωρος - «Ασθένειες και θεραπεία της στοματικής κοιλότητας. Μέθοδοι της μοντέρνας Οδοντιατρικής»

· Δρ. Γιαννακάκος Βασίλειος – «Ασθένειες του μαστού - Πρόληψη – Διάγνωση – Θεραπεία»

· Ελένη Κατρισιώτη – «Εγκεφαλικά επεισόδια – πρόληψη και θεραπεία»

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

· Θεσσαλικά νέα: Ο Σύλλογος εξέδωσε με αρχισυντάκτη τον Γεώργιο Πλακιάb> και βοηθό τον Ιωάννη Ρίζοb> πέντε περιοδικές εκδόσεις με την επωνυμία «Θεσσαλικά νέα». Το πρώτο φυλλάδιο εκδόθηκε στα πλαίσια του εορτασμού των 15 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου

· Ο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» Τρικάλων στη Νυρεμβέργη: ο Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», παρουσίασε σε αρκετές εκδηλώσεις εθνικοτοπικούς χορούς στη Νυρεμβέργη

· Πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Βασίλη Τσιτσάνη: Πραγματοποιήθηκαν δύο πολιτιστικές εκδήλωσες προς τιμή και μνήμη του τρικαλινού καλλιτέχνη, μουσικού και στιχουργού Β. Τσιτσάνη, με καλλιτέχνες από την Ελλάδα που τραγούδησαν αξέχαστες λαϊκές επιτυχίες του

· «Μουσική παράδοση στην ξενιτιά» - γύρισμα βιντεοταινίας με θεσσαλική μουσική και χορούς σε συνεργασία με την Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης

· Έκθεση έργων μπατίκ: Ζωγραφική έκθεση μπατίκ με έργα της Χρυσάνθης Κωστίκα σε συνεργασία με την υπηρεσία πολιτισμού του Δήμου Νυρεμβέργης και της Καθολικής Εκκλησίας Νυρεμβέργης

· Καρναβάλι των πολιτισμών: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες (μικρή αναπαράσταση) σε είδος παρέλασης στη Νυρεμβέργη

Θεατρικές παραστάσεις:

Το Θέατρο ψυχαγωγεί και μορφώνει, γι’αυτό και ο Σύλλογος είτε κάλεσε θεατρικές ομάδες να ανεβάσουν έργα στο νυρεμβεργιώτικο (θεσσαλικό) κοινό, είτε μέλη του φρόντισαν να παρουσιάσουν θεατρικά έργα με ερασιτέχνες ηθοποιούς, σε δική τους παραγωγή:

· «Το Κιλελέρ» του Βασ. Ρώτα με ευθύνη του Ευθύμη Παπαχρήστου

· «Ο μπάρμπας μου ο Μαχούλιας» του Δ. Ρήτα

· «Τι είχαν να δουν τα μάτια μ΄» του Δ. Ρήτα

· «Αστέρι ενός άλλου ουρανού» του Γεώργιου Πλακιά

· «Η επανάσταση του 1821» του Θεσσαλικού Συλλόγου Μονάχου

· «Η Γκόλφω» του Θεσσαλικού Συλλόγου Μονάχου

Κοινωνικό έργο – Δωρεές

Το κοινωνικό έργο του Συλλόγου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την οικονομική υποστήριξη ατόμων και θεσμών σημαντικών στη συμβίωση των ανθρώπων π.χ. Υποστήριξη Κέντρων Υγείας Νομού Τρικάλων, Σύλλογο Γονέων Λυκείου, Πληγέντες από πλημμύρα Νομού Καρδίτσας, Αktion Sorgenkind, Ανέργεση Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νυρεμβέργης, Σεισμόπληκτοι Νομού Γρεβενών, Δύο Θεσσαλικά άπορα παιδιά, Παιδικό χωριό Βορείου Ελλάδος «Το Φίλυρο». Με πρωτοβουλία του Θεσσαλικού Συλλόγου, το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργη δέχτηκε τα βιβλία-δωρεά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων.

Χορευτικό του Θεσσαλικού Συλλόγου με την δασκάλα Β. Γαζέτα (δεξιά) και την υπεύθυνη χορευτικού Ιωάννα Αργύρη (αριστερά) - (2005)

Αδελφοποίηση Schwabach με Καλαμπάκα

Τη σκέψη συμπατριωτών μας από το Schwabach για αδελφοποίηση της Καλαμπάκας με το Schwabach, ο Θεσσαλικός Σύλλογος Νυρεμβέργης ΜΕΤΕΩΡΑ την έκανε σοβαρή πρωτοβουλία και την προώθησε στα αρμόδια δημοτικά όργανα, τα οποία αποφάσισαν την αδελφοποίηση το 2001.

Επίτιμος Πρόεδρος και επίτιμα μέλη

Η Γενική Συνέλευση με ομόφωνες αποφάσεις ανακήρυξε α) σε επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου τον Παναγιώτη Καραδήμα καθώς και β) σε επίτιμα μέλη τον Απόστολο Πρεβέντη και τον Ελευθέριο Γεωργομάνο, για τις πολύτιμες και πολυετείς υπηρεσίες τους στο Σύλλογο.

Εορταστικές εκδηλώσεις και εκδρομές: Δημοφιλείς σε όλες τις ηλικίες ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου. Με ζωντανή μουσική κυρίως από την Ελλάδα / Θεσσαλία ή και με τοπικές ορχήστρες, οι Θεσσαλοί της Νυρεμβέργης έδειχναν πως είναι μερακλήδες στο χορό και γενικά στη διασκέδαση. Αποκορύφωμα τέτοιων εκδηλώσεων αποτελούσε πάντα το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο γλέντι (αποκριάτικες εορτές και καρναβάλια, γιορτές κρασιού, εορτασμός της Πρωτομαγιάς, γιορτή της μητέρας, πασχαλινά γλέντια, χοροεσπερίδες, γιορτές μελών, κοπή πίττας και αντάμωμα Θεσσαλών). Οι εκδρομές ήταν πάντα από τις πιο ευχάριστες σε όλους δραστηριότητες. Ευκαιρία για κοινά βιώματα έξω από τη Νυρεμβέργη, για γνωριμία άλλων τόπων και ανθρώπων εντός και εκτός Γερμανίας, για αμέτρητα ανέκδοτα μέσα στο λεωφορείο. Αξέχαστες θα μείνουν και οι πίτες!

Εμφανίσεις χορευτικού

Οι χορευτές και οι χορεύτριες πάντα αποτελούσαν την καρδιά και την ψυχή του Συλλόγου. Το χορευτικό με την παρουσία του έδωσε ζωντάνια σ΄όλες τις εκδηλώσεις. Εκτός από τις καλλιτεχνικές, λεβέντικες εμφανίσεις του σε αμέτρητες χοροεσπερίδες, πολυάριθμες ήταν οι εμφανίσεις του σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ελληνικών και γερμανικών Συλλόγων, καθώς και των Δήμων Νυρεμβέργης, Fürth, Weißenburg και Schwabach. Το χορευτικό του Συλλόγου βραβεύτηκε και τιμήθηκε με πλακέτα στα πλαίσια των γενεθλίων της πόλης της Νυρεμβέργης, για τα 950 χρόνια από την ίδρυσή της. Σε διεθνή διαγωνισμό χορευτικών πήρε το Α΄ Βραβείο. Οι χοροδιδάσκαλοι: Στη θεσσαλική νεολαία δίδαξαν χορούς και παράδοση οι εξής χοροδιδάσκαλοι: Χωλίδου Ευτυχία, Καραμήτρος Αθανάσιος, Βλαχοπούλου Ελένη, Μητρούσιας Αθανάσιος, Γκούμπλια Ελένη, Νάκου Σοφία, Γαζέτα Παρασκευή.

Ομοσπονδία: Ο Σύλλογος πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων Κρατών Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ. το 2004. Το 2006 ο Σύλλογος ήταν οικοδεσπότης του 2ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης.

Τις εκδηλώσεις του Συλλόγου τίμησαν οι Σκρέκας Θεόδωρος, Μαγκούφης Χρήστος, Λέγγας Νίκος, Μερεντίτη Σούλα (Βουλευτές Τρικάλων), Πατραμάνης Στέφανος, Βλαχογιάννης Ηλίας (Νομάρχες Τρικάλων), Τέγος Χρήστος (Δήμαρχος Καρδίτσας), Σπαθής Γεώργιος, Ταμήλος Μιχάλης (Δήμαρχοι Τρικκαίων), Καχριμανίδης Ηλίας, Πινιάρας Αντώνης (Δήμαρχοι Καλαμπάκας), Ντιντής Αντώνης (Δήμαρχος Φαλώρειας Τρικάλων) και Παπαντώνης Φώτιος (Δήμαρχος Νεβροπολης Αγράφων Καρδίτας). Ο Σύλλογος εκφράζει για μια ακόμη φορά τις ολόθερμες ευχαριστίες του σε όλα τα παραπάνω άτομα για την συνεχή υποστήριξη.

Από:

Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ 1960 - 2006. Μια βαλίτσα γιομάτη όνειρα. Νυρεμβέργη 2006, σελ. 123 – 126

(Η παρουσίαση θα συνεχιστεί για το χρονικό διάστημα από το 2006 μέχρι σήμερα.)

Προς

τα μέλη του Συλλόγου

την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης”Τσιτσάνης”

Ενορία Αγίου Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης

Ελληνική κοινότητα και Εθνικοτοπικούς Συλλόγους

Συλλόγους καυηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών

Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων

Σύλλογο “Φίλος”, γυναικεία ομάδα “Εστία”

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το Δ.Σ του Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης και Περιχώρων “Μετέωρα” α.Σ., που εκλέχτηκε στις 20.03.2010, έχει την τιμή να σας γνωστοποιήσει τη νέα του σύνθεση, η οποία έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Θεοχάρη Μαρία 0911 4466769
Αντιπρόεδρος: Γκιουλέ Κατερίνα 0911 3008431
Α´ Γραμματέας: Πρεβέντης Μπάμπης 0911 421646
Β´ Γραμματέας: Σακελλαρίου Φανή 017664913915
Ταμίας: Παπαστεργίου Βασίλης 01709197717
Β´ Ταμίας: Μαντζάνα Μαρία 0911 455742
Υπεύθυνη χοερυτικού: Μαντζάνα Μαρία 0911 455742
Υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων: Σακελλαρίου Φανή 0176 4913915
Υπεύθυνη Νεολαίας: Ζαρίμη Ζωή 015222172081
Αναπληρωματικό Μέλος: Μαργαρίτη Βασιλική

Την Εξελεγχτική επιτροπή αποτελούν τα μέλη: Παππάς Ευάγγελος (Πρόεδρος), Κίτσιος Ιωάννης (Γραμματέας) και Γκίκας Διαμαντής (Μέλος)

Παρακαλούμε τα μέλη και τους φίλους, να ενισχύσουν το έργο του συλλόγου συμβάλλοντας με την οικονομική συνδρομή των 7,50€ για το νέο έτος 03.2010/03.2011. Η εγγραφή μπορεί να γίνει κάθε Σάββατο 16:00-18:30, όταν τα χορευτικά μας τμήματα έχουν μαθήματα χορού.

Χοροδιδασκάλα: Τσίμου Βούλα

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκε βάση καταστατικού για δύο χρόνια.

Ευχόμαστε σε όλους μία δυναμική, δημιουργική και συλλογική χρονιά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Θεοχάρη Μαρία

Ο Γραμματέας
Πρεβέντης Μπάμπης


thessalikos-nuernberg.de