ΓΤΤ


Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η Δρακότρυπα

Η Δρακότρυπα είναι χωριό του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας.
Απέχει 40 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και 30 από τα Τρίκαλα.
Γνωστό από πολλούς αιώνες με το όνομα Σκλάταινα, υπήρξε η πατρίδα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (γεν.1500) και η έδρα βιοτεχνιών σπαθοποιίας καθόλη σχεδόν τη περίοδο της τουρκοκρατίας.
Ένας οικισμός του εξακολουθεί και σήμερα να φέρει το όνομα Σπάθες.

Οι σημερινοί κάτοικοι της Δρακότρυπας κατάγονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την περιοχή των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας και συγκεκριμένα από την Μπλίσγιανη (σημ. Λαγκάδα).

Ήταν τεχνίτες πέτρας (κούδαροι) και χρησιμοποιούσαν μια συνθηματική γλώσσα, τα μαστόρικα (κουδαρίτικα), για να συνεννοούνται στη δουλειά τους, όπως και στα περισσότερα μαστοροχώρια της Ηπείρου.monastiri1

Σε υψόμετρο 800 μέτρων με θέα τις βουνοκορφές του Τύμπανου και της Καραβούλας, σώζεται ένα σημαντικότατο μνημείο των Αγράφων, το αθωνίτικου τύπου μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Χτίστηκε το 1743 και εικονογραφήθηκε το 1758 από τον ζωγράφο Θεόδωρο, ιερέα από την Αγιά Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια με τις γενναιόδωρες προσφορές και τη φροντίδα των κατοίκων του χωριού χτίστηκαν βοηθητικά οικήματα στα οποία διαμένουν δύο μοναχές. Κατά την Τουρκοκρατία πέρασαν από αυτό σπουδαίοι Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Γ. Καραϊσκάκης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Της ίδιας εποχής με το μοναστήρι είναι και η εκκλησία του Αη-Γιάννη του Προδρόμου (1741).

Το χωριό χάνεται στο πράσινο και τα άφθονα νερά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων και οι εδώ κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Περιβάλλεται από ελατόδασος, ενώ υπάρχουν και πηγές με ιαματικά νερά και φυσικά το σπήλαιο "δρακότρυπα" στο οποίο οφείλεται και το όνομα του χωριού.

xarthsmegalos1

Η Δρακότρυπα είναι γενέτειρα τεσσάρων πρωταθλητών. Tου Δημοσθένη Ταμπάκου, Ολυμπιονίκη στους κρίκους, της Εύης Ταμπάκη, παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ρυθμική γυμναστική, της Χριστίνας Ταμπάκη, πρωταθλήτριας Ελλάδας στα 100 μέτρα με εμπόδια και της Αθηνάς Παπασωτηρίου, πρωταθλήτριας Ελλάδας στο έπταθλο.
Στο χωριό λειτουργεί όλο το χρόνο βιβλιοθήκη και βρίσκεται υπό κατασκευή μουσείο με εκθέματα του 18ου και 19ου αιώνα. Πανηγύρια διοργανώνονται στην γιορτή του Αγ. Πνεύματος, στη γιορτή του Αγ.Κυρίλλου στο συνοικισμό Τρυγόνα με τη συμμετοχή τοπικών ορχηστρών (κλαρίνα) και θρησκευτική πανήγυρη την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου στην τοπική γιορτή του Αγ. Διονυσίου με προσφορά φαγητού.
Η σελίδα αυτή φτιάχτηκε με σκοπό να δείξει τις ομορφιές του χωριού μας σε όλο το κόσμο. Να γίνει ένα μέρος στο οποίο συγχωριανοί και μη,img_0063 θα μπορούν να μαθαίνουν νέα της Δρακότρυπας. Να γίνει ένας σημείο αναφοράς για κάθε Δρακοτρυπιανό αφού μέσω αυτής εδώ της ιστοσελίδας θα μπορούμε να ανταλλάζουμε απόψεις για διάφορα θέματα που αφορούν το χωριό!

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να μας λένε την γνώμη και τις εντυπώσεις τους στο Guestbook - Βιβλίο επισκεπτών.

Λειτουργεί Forum και Chat στο οποίο αναλύονται διάφορα θέματα και είναι προσβάσιμο μόνο στα μέλη του www.Drakotrypa.gr!


drakotrypa.gr