ΓΤΤ


Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Φωτάδα Τρικάλων


Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν δυο εκδοχές.
Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέκυψε από τη λέξη "Τσιάρα" που σημαίνει αφέντισσα.
Κατά την δεύτερη εκδοχή το όνομα Τσάρα προήλθε εκ’ παραφθοράς και τη βλάχικη λέξη μουτσιάρα που σημαίνει έλος, βάλτος, τέλμα, βούρκος.
Παλιότερα το χωριό βρισκόταν σε άλλη θέση, απέναντι από τη Σαλαμπριά (Πηνειός), όπου διασώζονται ακόμα και σήμερα τα ίχνη του τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά δεν ερευνήθηκαν ικανοποιητικά.
Λόγω διαφόρων πλημμύρων του Πηνειού ποταμού οι κάτοικοι της Φωτάδας αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να εγκατασταθούν στη σημερινή τους θέση.
Yπάρχει ένα πανέμορφο δάσος το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Πηνειό. Μία περιοχή σπάνιου φυσικού κάλους που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή…
…Η δυναμική της Φωτάδας διαφαίνεται και από τη συγκράτηση του πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο Τρικαλινοί, αλλά και Αθηναίοι, οι οποίοι δεν κατάγονται από τη Φωτάδα, να αγοράζουν γη και να χτίζουν σπίτια. Η μικρή απόσταση από την πόλη και το φυσικό τοπίο, συμβάλουν σε μία αποκέντρωση από την οποία η Φωτάδα, βγαίνει κερδισμένη.
Η ταυτότητα του χωριού
Το χωριό έχει υψόμετρο 121 μέτρα απέχει από τα Τρίκαλα 6 χλμ. και έχει περίπου 500 κατοίκους. Η Κοινότητα Φωτάδας προήλθε μετά από την απόσπασή της από την κοινότητα Βαλτινού. Τα στοιχεία της αρχικής αναγνώρισης είναι: Β.Δ. 24-7-1950, ΦΕΚ. Α 165/1950. Η Φωτάδα μέχρι το 1928 είχε την ονομασία Τσάρα, αλλά μετονομάσθηκε την 12-3-28 σε Φωτάδα. Με τη συγκρότηση των κοινοτήτων σε δήμους, η Φωτάδα, περιήλθε στο Δήμο Καλλιδένδρου.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Ωστόσο, λόγω της μικρής απόστασης από τα Τρίκαλα, υπάρχουν και αρκετοί υπάλληλοι, αλλά και επιχειρηματίες οι οποίοι επέλεξαν ως τόπο μόνιμης κατοικίας τη Φωτάδα.
Ο ενοριακός Ναός της Φωτάδας είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο , όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο του χωριού ο ναός χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια κτίστηκε ένας ακόμη Ναός , του Αγίου Ευθυμίου .
Φορείς και πρόσωπα
Στo Τοπικό Συμβούλιο πρόεδρος είναι η Θεοδώρα Πολύζου και σύμβουλοι ο Σπύρος Γκουλιόπουλος και ο Αχιλλέας Κυριάκος.
Στον πολιτισμό δραστηριοποιείται ο πολιτιστικός σύλλογος Φωτάδας , στο χωριό υπάρχει αγροτικό ιατρείο με τον γιατρό να επισκέπτεται κάθε φορά του ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι κυρίως συνταγογραφούν φάρμακα.
Στα πνευματικά και θρησκευτικά θέματα «προΐσταται» ο ιερέας του χωριού π. Στέφανος Χαρίσης.
Η Φωτάδα έχει Νηπιαγωγείο , αλλά και 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο με Διευθυντή του Δημοτικού τον κ. Μπαρμπάτση Δημήτριο .


facebook.com/Φωτάδα Τρικάλων