ΓΤΤ


Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Διάλεξη για τη δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με πολυπληθές κοινό πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Τυρνάβου με πρωτοβουλία των διευθυντριών των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών «Πρωτοποριακό» κ. Κική Εφραιμίδου και κ. Κατερίνα Μπλάντα.

Θέμα της διάλεξης : «Δυσλεξία, θείο δώρο. Μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, τεστ και μέθοδος Παυλίδη».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη των Dyslexia Centers -Pavlidis Method Λάρισας, η κ. Σοφού Ειρήνη, η οποία τόνισε πως η ενημέρωση σε αυτά τα θέματα είναι πλέον επιτακτική.

Κατά την διάρκεια της ενδιαφέρουσας αυτής διάλεξης οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς αλλά και οι μαθητές των φροντιστηρίων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την κ. Σοφού για την δυσλεξία , η οποία είναι κοινό χαρακτηριστικό πολλών διάσημων και ιδιαιτέρως ευφυών προσώπων.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Σοφού μίλησε για τα αίτια και τα συμπτώματα της δυσλεξίας και της διάσπασης προσοχής, για την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη δυσλεξία, τη διάσπαση προσοχής και την υπερκινητικότητα, για τις διαφορές ανάμεσα σε δυσλεξικούς και σε άτομα με γενική μαθησιακή καθυστέρηση ενώ εξήγησε με λεπτομέρειες στους παρευρεθέντες ποια είναι η δομή του εγκεφάλου ενός δυσλεξικού. Εξήγησε πως είναι διαφορετικά πλεονεκτικά κατασκευασμένος γι` αυτό και σκέφτονται με εικόνες αντί για λέξεις, πράγμα που τους επιτρέπει την ταχύτατη επεξεργασία των πληροφοριών. Μίλησε επίσης για τα σημάδια της πρόγνωσης και τη σημαντικότητά της, την αναγκαιότητα της βιολογικής διάγνωσης και το «τεστ και μέθοδο Παυλίδη».

Τόνισε πόσο σημαντική είναι η σωστή και έγκυρη αλλά και έγκαιρη διάγνωση. «Η πρόγνωση και η διάγνωση της δυσλεξίας βελτιώνει σημαντικά τη σχολική επίδοση αλλά και την ψυχολογική ισορροπία των δυσλεξικών» σημείωσε η κ. Σοφού. Την ομιλία ακολούθησε βράβευση των επιτυχόντων μαθητών των φροντιστηρίων των τελευταίων τριών ετών σε αναγνωρισμένες εξετάσεις γλωσσομάθειας.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέροντος από τους γονείς των μαθητών για το θέμα της δυσλεξίας και των μαθησιακών δυσκολιών, οι διευθύντριες των φροντιστηρίων «Πρωτοποριακό» θα προβούν σε μια καινοτόμα ενέργεια και θα παράσχουν σε όλους τους μαθητές τους δωρεάν ανίχνευση για δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής και λογοθεραπείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την επιστημονική ομάδα του Dyslexia Centers-Λάρισας. (πληροφορίες στο Dyslexia Centers Λάρισας 2410-555814).


tirnavos.gr