ΓΤΤ


Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Οι άθλοι των Ηρακλειδέων της πολιτικής

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini. gr

Τελικά πόσα είναι τα «κοινωνικά κεκτημένα»; Μέχρι τώρα ξέραμε το «επίδομα εργένη» που παίρνουν στα ΕΛΠΕ, το «επίδομα έγκαιρης προσέλευσης» που παίρνουν σε διάφορες υπηρεσίες, «ψωμοτυριού» στον ΗΣΑΠ και άλλα εξωτικά που απλόχερα έδωσαν όλες οι κυβερνήσεις από τον εμφύλιο και μετά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάσος Κουράκης, αναβάθμισε τα «κοινωνικά κεκτημένα» σε νέα επίπεδα. Αφού υπερασπίστηκε ως μάρτυς στα δικαστήρια το κεκτημένο των φοιτητών να χτίζουν στα γραφεία τους καθηγητές, τώρα ανακάλυψε και το «κοινωνικό κεκτημένο» της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας Ηρακλής.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη είναι αυτοδιοικούμενη υπόθεση. Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κανονίζει ποιες ομάδες και με ποιους όρους συμμετέχουν, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (UEFA). Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτούς τους κανονισμούς, η ΠΑΕ Ηρακλής δεν μπορεί να συμμετέχει στην πρώτη κατηγορία διότι α) είχε μέχρι τις 31.3.2010 ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές, β) δεν έκανε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και γ) δεν έχει γενικό διευθυντή και λογιστή κατηγορίας α΄.
Σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι μια υπόθεση μεταξύ επιχειρήσεων που κανονίζουν τα του οίκου τους
και αν δεν τα βρίσκουν καταλήγουν στα δικαστήρια. Στην Ελλάδα είναι μέγα πολιτικό θέμα. Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης -ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, κ. Ραγκούση, παραμένει περιφερειάρχης παρά την καταδίκη του στο εφετείο- συγκάλεσε εκτάκτως το περιφερειακό συμβούλιο το οποίο ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει «καθολικά και απόλυτα τον αγώνα του Ηρακλή». Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, κ. Θόδωρος Καράογλου (έχοντας προφανώς την πρότερη εμπειρία από την ατιμώρητη -ελέω βουλευτικής ασυλίας- εισβολή στα γήπεδα) ζήτησε από «τους πρωτοκλασάτους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να δώσουν λύση», διότι η «αθλητική δικαιοσύνη, όπως είπε και ο Δώνης, είναι μπ... λο». Ο πατριώτης βουλευτής του ΛΑΟΣ φυσικά ανακάλυψε συνωμοσία και κάλεσε τους μακεδονομάχους στα όπλα: «Είναι μάχη της Μακεδονίας... Αυτό γίνεται επειδή είμαστε Θεσσαλονίκη. Είναι το κράτος των Αθηνών. Είναι χαβούζα... Ολο το σύστημα είναι αθηνοκεντρικό». Και ο κ. Κουράκης βρήκε τα «κεκτημένα»: «Σε όλους εκείνους που θεωρούν λύση την εκποίηση της περιουσίας του ΗΡΑΚΛΗ, τους λέμε ότι αυτή η περιουσία είναι κοινωνικό κεκτημένο και ΔΕΝ εκποιείται, ΔΕΝ ανταλλάσσεται καθώς προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών του υγιούς αθλητισμού της Β. Ελλάδας». Να θυμίσουμε ότι ο Ηρακλής είναι ιδιωτική εταιρεία. Προφανώς έχουν και οι Α. Ε. τα «κοινωνικά τους κεκτημένα».
Δεν πρέπει να απορούμε, λοιπόν, πώς με τέτοιες δηλώσεις οι οπαδοί του Ηρακλή βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να τα σπάνε· άλλο κοινωνικό κεκτημένο κι αυτό. Ευτυχώς υπήρξε και μια φωνή λογικής, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος αν και δέχθηκε απειλές για να υποστηρίξει τον Ηρακλή είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Φυσικά και θα υποστηρίξω τον Ηρακλή, αλλά τον ερασιτέχνη Ηρακλή. Με την ΠΑΕ δεν μπορώ να ανακατευτώ. Είναι σαν να ζητάμε από τον δήμο να υποστηρίξει μια εταιρεία που δεν πλήρωσε το ΙΚΑ... Δεν χάλασε κι ο κόσμος αν υποβιβαστεί μία ομάδα».