ΓΤΤ


Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ξεκινά το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών

Στη Λάρισα με τη συμμετοχή δεκάδων ποιητών

Η μεγάλη στιγμή του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών πλησιάζει. Την επόμενη εβδομάδα η Λάρισα ως «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ποίησης 2011» υποδέχεται 200 ποιητές από 40 χώρες του κόσμου. Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως την Κυριακή 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, στα Τέμπη, στα Μετέωρα και στο Στόμιο το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων. Ήδη το Παγκόσμιο Συνέδριο της Λάρισας κατέρριψε το ρεκόρ των χωρών που συμμετέχουν (205 ποιητές από 65 χώρες) στην Ανθολογία «World Poetry 2011». Πρόεδρος του συνεδρίου ο Λαρισαίος γιατρός και ποιητής Δημήτρης Κρανιώτης, ο οποίος στο πλαίσιο του συνεδρίου έχει εντάξει το «1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης» (1-2 Ιουλίου 2011) με τη συμμετοχή ποιητών από χώρες της Μεσογείου, με την προοπτική το Μεσογειακό Φεστιβάλ να διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια και να γίνει θεσμός με διεθνή εμβέλεια για την περιοχή.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου κατά την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial» κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Κρανιώτης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών UPLI Benjamin Yuzon και δύο βραβευμένες Ελληνίδες ποιήτριες, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1985 και η Ολυμπία Καράγιωργα, η οποία τιμήθηκε με Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010.

Κατά την τελετή έναρξης θα γίνει βράβευση της «Μούσας του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών» και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, «Ποίηση συνοδεία χορού» (Dancing Poetry) από τα μέλη της «Poetic Dance Theater Company» από τις Η.Π.Α. και μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη από την Ντίνα Σδράλλη (τραγούδι), την Σάντρα Αποστολοπούλου (φλάουτο) και τον Σπύρο Καβαλλιεράτο (κιθάρα).

Στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών συμμετέχουν 30 Λαρισαίοι ποιητές. Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial» συμμετέχουν τα 200 εγγεγραμμένα μέλη του συνεδρίου. Δύο όμως σημαντικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (μια ξεχωριστή βραδιά με απαγγελίες ποιημάτων, παράσταση του «Dancing Poetry» από τις Η.Π.Α. και μουσική, κινητική, εικονοπλαστική παρουσίαση ποίησης από την Καλλιτεχνική Ομάδα «Artfools» και τη Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Λάρισας) και το Σάββατο 2 Ιουλίου στο Θέατρο Τεμπών (στην επίσημη βραδινή εκδήλωση του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας, τη μουσική συναυλία του συνθέτη Θωμά Μπέκου και του Ευριπίδη Μπέκου και την ανακοίνωση των Μεσογειακών Βραβείων Ποίησης).

πηγή: eleftheria.gr