ΓΤΤ


Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

«Να συζητήσουμε τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για την έξοδο της Θεσσαλίας από την κρίση»


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ,
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ,
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΣΠΑ


Συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η επερώτηση του επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κ. Πουλάκη, προς τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, με αφορμή την επικείμενη (από 1η Ιουλίου) μεταβίβαση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ στην αρμοδιότητα των αιρετών Περιφερειών.

Απαντώντας, ο κ. Περιφερειάρχης, αν και αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Πουλάκη να γίνει ειδική συνεδρίαση με θέμα το ΕΣΠΑ και παραδέχτηκε την πολύ μικρή απορροφητικότητα κονδυλίων που παρουσιάζει η Θεσσαλία, περιορίστηκε να απαριθμήσει τα ήδη δρομολογημένα έργα, χωρίς να μπει στην ουσία της επερώτησης που αφορούσε τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ ώστε να απαντά στις νέες συνθήκες της κρίσης, αλλά και χωρίς να εξηγήσει γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχασε έξι πολύτιμους μήνες προετοιμασίας, ώστε
να υποδεχθεί από καλύτερη θέση τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Πουλάκης, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν την εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων και επισημαίνοντας ότι η κρίση και οι επιπτώσεις της στα πιο ζωντανά κοινωνικά στρώματα της Θεσσαλίας συνιστά σημαντική αλλαγή των δεδομένων στη βάση των οποίων σχεδιάστηκε το ΕΣΠΑ, επέκρινε εκ νέου τον «Καλλικράτη» και το «μνημόνιο» για τις ολέθριες επιπτώσεις τους στην αυτοδιαχείριση και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε την πρόταση της παράταξής του για το σχεδιασμό των δράσεων του ΕΣΠΑ.

Όπως ανέφερε, «εν μέσω κρίσης, το πέρασμα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ στην αιρετή Περιφέρεια, πρέπει να συνδυαστεί με μια πολιτική συζήτηση με κεντρικό θέμα “τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την διέξοδο της περιοχής από την κρίση”. [...] Το βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ με τα φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος και με την καταστροφική αντίληψη της πελατειακής διάθεσης των κονδυλίων.
Σ’ αυτή άλλωστε τη λογική, δεν κρούουμε απλώς τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την τεχνική προετοιμασία που απαιτεί η υποδοχή του ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια, αλλά επίσης προτείνουμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους βασικούς φορείς της Θεσσαλίας, σε έναν επανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων, σε μια επιστημονική, κοινωνική και πολιτική αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του ΠΕΠ Θεσσαλίας και ενδεχομένως σε αναπροσαρμογή των προγραμμάτων του, με γνώμονα την κάλυψη των οξυμένων λόγω της κρίσης κοινωνικών προβλημάτων και στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου διεξόδου της Θεσσαλίας από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.»

Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων» πολιτών, σημείωσε ότι «η πλειοψηφία των απλών ανθρώπων, ζητά ένα σύγχρονο κράτος που θα υποστηρίζει τη δίκαιη, ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών του και θα παρέχει στους πολίτες του τα αυτονόητα κοινωνικά αγαθά. [...] Αν λοιπόν θέλουμε πραγματικά να σταθούμε στο πλευρό των Θεσσαλών, και κυρίως της νεολαίας, οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους που θα ανοίξουν δρόμο για την έξοδο από την κρίση.»