ΓΤΤ


Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΟΣ (LAUREATE) ΠΟΙΗΤΗΣ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ


ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ
 
ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜ. ΚΡΑΝΙΩΤΗ "ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ" 
 
       Το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα με τη συμμετοχή 205 ποιητών από 65 χώρες (αριθμός ρεκόρ χωρών). «Ήταν το καλύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών όλων των εποχών» δήλωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International) τα οποία σύμφωνα με απόφασή τους ανακήρυξαν Αντιπρόεδρο της Διεθνούς των Ποιητών UPLI το Λαρισαίο ποιητή και γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη, Πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών και Ιδρυτή του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης.
        Κατά την τελετή της απονομής των βραβείων ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ποιητών UPLI Benjamin R. Yuzon βράβευσε με το χρυσό δάφνινο στεφάνι τον Δημήτρη Κρανιώτη ανακηρύσσοντας το Λαρισαίο ποιητή Δαφνοστεφανωμένο («Laureate Man of Letters»), στο μοναδικό άντρα ποιητή παγκοσμίως που απονέμεται η ανώτατη αυτή διάκριση κατά τη διετία 2011-2013.
         Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών πραγματοποιήθηκε και το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης με μεγάλη επιτυχία.  Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έγινε η απονομή των Μεσογειακών βραβείων ποίησης. Με το κορυφαίο Μεσογειακό Βραβείο «Όμηρος» βραβεύτηκε η Ολυμπία Καράγιωργα, η οποία έχει τιμηθεί με Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010. Η βραβευμένη Ελληνίδα ποιήτρια στην ομιλία της χαρακτήρισε τον Δημήτρη Κρανιώτη "Μεγάλο Έλληνα".
 
      Αναλυτικά τα Μεσογειακά Βραβεία Ποίησης έχουν ως εξής:
1.  Grand Mediterranean Poetry Prize:
Με τα 3 Μεγάλα Μεσογειακά Βραβεία βραβεύτηκαν:
η Ολυμπία Καράγιωργα (Μεσογειακό Βραβείο «Όμηρος»)
η Sonja Manojlovic (Κροατία) 
ο Giorgio Bolla (Ιταλία)
 
2.  Olympus Poetry Prize:
Με τα 12 βραβεία «Όλυμπος» (τα οποία είχαν τα ονόματα των 12 Θεών του Ολύμπου) βραβεύτηκαν:
η Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη, ο Πότης Κατράκης, η Τζένη Βλαχώνη, η Χρυσούλα Δημητρακάκη, ο Μίλτος Γήτας, η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, η Δέσποινα Κονταξή, ο Igor Rems (Μαυροβούνιο), η Fide Erken (Τουρκία), η Ximena Gautier Greve (Γαλλία), η Kozeta Zavalani (Αλβανία) και η Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου (Κύπρος).
 
      Στον 5ο διαγωνισμό ποίησης της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών  UPLI βραβεύτηκαν οι  παρακάτω Έλληνες ποιητές:
Κατηγορία 2η  (Ελεύθερος Στίχος - στην αγγλική γλώσσα):
1ο Βραβείο : Φεβρωνία Χριστοδουλίδη (Αθήνα)- «Marbles in Exile» (Μάρμαρα σε Εξορία)
 
Κατηγορία 4η (Ανοικτή κατηγορία -στην ελληνική γλώσσα):
1ο Βραβείο: Κυριάκος Κυτούδης (Βόλος)– «Χίλιες Φορές»
2ο Βραβείο:  Αργύρης Μαρνέρος (Δράμα)– «Ο Τάφος του Θεατρίνου»
3ο Βραβείο: Κατερίνα Γιαννακοπούλου (Λαμία)– «Ωδή στους Χαμένους Φιλοσόφους»
Τιμητικοί Έπαινοι:
Τζένη Βλαχώνη (Αθήνα)– «Ένα Κοχύλι»
Μίλτος Γήτας (Ιωάννινα)– «Κάποτε»
Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου (Θάσος)– «Έκρηξη Ψυχής»
 
Η Διεθνής Ένωση Τιμημένων Ποιητών UPLI βράβευσε με χρυσό δάφνινο στεφάνι την Λαρισαία ζωγράφο Γεωργία Κοτρώτσιου ως "Μούσα του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών" και την Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη  ως «Laureate Woman of Letters». Επίσης η UPLI βράβευσε με μετάλλια τους παρακάτω Έλληνες: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μίλτο Γήτα, Φωτεινή Γκούμα, Χρυσούλα Δημητρακάκη, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, Ολυμπία Καράγιωργα, Αθανάσιο Καρατόλια, Ηλία Κατσάνο, Δέσποινα Κονταξή, Ιωάννα Κρανιώτη, Βασιλική Μάνδαλου, Αθανάσιο Μιχαήλ, Δήμητρα Μπαρδάνη, Γιώργο Τσιτρούλη, Λίνα Φωλίνα. Να σημειώσουμε ότι στην τελετή έναρξης ο Πρόεδρος της UPLI Benjamin Yuzon τίμησε με μετάλλια τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα  Αγοραστό, τον Δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη, τον πρώην Νομάρχη Λάρισας Λουκά Κατσαρό, τον πρώην Αντινομάρχη Πολιτισμού Χρήστο Σιδερόπουλο και την πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κατερίνα Ζιαζιά-Σουφλιά για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του συνεδρίου.
 
Με το Χρυσό Μετάλλιο «Dove in Peace (Poetry Day Australia)»,  βραβεύτηκε  ο Δημήτρης Κρανιώτης από την Αυστραλέζα ποιήτρια Joy Beaudette Cripps, η οποία καθιέρωσε αυτό το βραβείο στην Αυστραλία.  Επίσης ο Δημήτρης Κρανιώτης βραβεύτηκε με το βραβείο «Dancing Poetry Excellence» από την «Artists Embassy International» των ΗΠΑ για το ποίημά του «Στο νεκρό ποιητή της αφάνειας», το οποίο παρουσιάστηκε χορογραφημένο κατά την παράσταση του «Dancing Poetry» στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
 
Κλείνοντας ν’ αναφέρουμε ότι μετά από απόφαση του Δ.Σ. της UPLI το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών θα πραγματοποιηθεί το 2013 στην Αυστραλία με Πρόεδρο τον Alexander Chang.
 
 
 ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
 
Δαφνοστεφανωμένος (Laureate) ποιητής o Δημήτρης Κρανιώτης 
 
Στην Ολυμπία Καράγιωργα το Μεγάλο Μεσογειακό Βραβείο Ποίησης