ΓΤΤ


Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Σημαντικά προβλήματα στο αποχετευτικό του Σέσκλου


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Σημαντικά προβλήματα έχουν παρατηρηθεί στο αποχετευτικό δίκτυο του Σέσκλου, που με τον καιρό εντείνονται και επεκτείνονται, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού να έχουν έλθει σε απόγνωση. Αυτό μπόρεσε να διαπιστώσει και προσωπικά το κλιμάκιο της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας, το οποίο ανταποκρινόμενο στην καταγγελία – πρόσκληση των κατοίκων του χωριού, επισκέφτηκε το Σέσκλο την Τετάρτη 11 Απριλίου. Με την βοήθεια ενεργών πολιτών της περιοχής έγινε αυτοψία στα σημεία όπου υπάρχουν τα σημαντικότερα προβλήματα και καταγράφηκαν οι δυσλειτουργίες.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο κεντρικός αγωγός του αποχετευτικού δικτύου, στον οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα σπίτια του χωριού, είναι βουλωμένος σε ένα φρεάτιο στα όρια του οικισμού, με αποτέλεσμα τα λύματα να αναβλύζουν και να χύνονται σε διπλανό ρέμα. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι ο αγωγός αυτός ακολουθεί το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα ευπαθή σε συσσώρευση στέρεων λυμάτων σε διάφορα σημεία. Όπως επισήμαναν οι κάτοικοι, είναι σχεδόν μόνιμα φραγμένος με αποτέλεσμα τον ρόλο του να τον παίζει το διπλανό ρέμα. Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά και για ένα μεγάλο διάστημα με έντονες
εναλλαγές στην κλίση του εδάφους δεν υπάρχει άλλο φρεάτιο.
Ο αγωγός αυτός καταλήγει σε μια τυφλή δεξαμενή, που θα έπρεπε να αδειάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αντίθετα όμως έχει αφεθεί στην τύχη της και σήμερα υπερχειλίζει στον χείμαρρο Σεσκουλιώτη στον οποίο καταλήγει και το προηγούμενο ρέμα συνθέτοντας μια ανοιχτή «χαβούζα». Αν προστεθούν και τα απορρίμματα που ελεύθερα πετιούνται στο σημείο αυτό, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της καταστροφής. Τα λύματα και τα σκουπίδια που μαζεύονται στο σημείο αυτό δημιουργούν μια αποπνιχτική ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όσο για τα ζώα και τις καλλιέργειες που υπάρχουν γύρω από το σημείο αυτό αλλά και χαμηλότερα. Γιατί όπως έχει και άλλες φορές αποδειχτεί, το νερό ρέει και παρασέρνει όλο το φορτίο των λυμάτων στο διάβα του. Είναι λοιπόν σίγουρο ότι η μόλυνση μεταφέρεται και στο Διμήνι, και στη βιομηχανική περιοχή, αλλά και στην Μπουρμπουλήθρα.
Για τους Οικολόγους Πράσινους το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι ένα από τα βασικά θέματα ενδιαφέροντος και μάλιστα έχει τεθεί επανειλημμένα τόσο στον Δήμαρχο Βόλου, όσο και στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα και μάλιστα σε αυτές τις εορταστικές μέρες, να αντικρίζονται εικόνες τριτοκοσμικές και τόσο επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων, που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Είναι αυτονόητο ότι κάθε έργο που γίνεται πρέπει να υποστηρίζεται και να συντηρείται και μετά την ολοκλήρωσή του, κάτι που δεν συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμα περισσότερο, όταν διαπιστωθεί δυσλειτουργικό, όπως συμβαίνει στο Σέσκλο, γίνεται επιτακτικότερη η βελτίωσή του. Και ειδικά στην περίπτωση αυτή η λύση δεν είναι ούτε δαπανηρή ούτε δύσκολη.
Η ΤΠΚ των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας έχει προ πολλού προτείνει σε συνεργασία με τον Δρ. Andreas N.Grohmann, καθηγητή του τμήματος διαχείρισης αστικών υδάτινων πόρων του Τεχνικού Πανεπιστημίου Βερολίνου, την εφαρμογή του συστήματος FLAT (μεταφορά υγρών αποβλήτων χωρίς στερεά). Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση και απλοποίηση του αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή του Σέσκλου, αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές του δήμου. Αντί η σύνδεση στη δημοτική αποχέτευση, να προκαλέσει ένα ανεπίτρεπτο υψηλό κόστος, θα μπορούσε να προστατευτεί το δίκτυο από την μεταφορά των στερεών αποβλήτων που δημιουργούν κυρίως το πρόβλημα και σε συνδυασμό με ένα αποκεντρωμένο σύστημα επεξεργασίας να επιτευχθεί μια ποιότητα νερού εφάμιλλη των κεντρικών συστημάτων. Είναι λοιπόν σαφές ότι με μικρότερη επένδυση εξασφαλίζονται πολλαπλάσια οφέλη, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την ίδια την ΔΕΥΑΜΒ που θα γλιτώσει τα ιδιαίτερα υψηλά έξοδα συντήρησης ενός κεντρικού δικτύου, αλλά και συνολικά του περιβάλλοντος που θα διατηρήσει έναν σημαντικό φυσικό πόρο στη θέση παραγωγής του, μιας και το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγροτικές χρήσεις. Κυρίως όμως θα δοθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση σε ένα συνεχόμενο πρόβλημα που βασανίζει τους κατοίκους του Σέσκλου. Πολιτική βούληση είναι το μόνο που χρειάζεται.

Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας