Αν το σπίτι μας διαθέτει κήπο ή αυλή, μια πολύ ωραία ιδέα είναι να
δημιουργήσουμε το δικό μας μποστάνι!
Δεν χρειάζεται και πολύ χώρο για την κατασκευή του, ενώ τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουμε είναι ασύγκριτα πολλά.
Δεν χρειάζεται και πολύ χώρο για την κατασκευή του, ενώ τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουμε είναι ασύγκριτα πολλά.
Μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια μεγάλη ποικιλία οπωροκηπευτικών και να
έχουμε ανά πάσα στιγμή φρέσκα και βιολογικά προϊόντα στο τραπέζι μας.
Επιπλέον, η ενασχόληση και η φροντίδα του μποστανιού μας είναι μια
αγχολυτική δραστηριότητα, που μας ξεκουράζει και μας ανανεώνει…
Αν δεν έχετε καμία εμπειρία από κηπευτική, μην ανησυχείτε!
Το mastoristas είναι εδώ για να σας εισάγει στα μυστικά του λαχανόκηπου.
Το mastoristas είναι εδώ για να σας εισάγει στα μυστικά του λαχανόκηπου.
Αν είστε λοιπόν αρχάριοι, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με ένα μικρό
μποστάνι, ενώ όσο αποκτάτε εμπειρία και τεχνογνωσία, μπορείτε να
αυξάνετε την έκτασή του και την ποικιλία των καλλιεργούμενων ειδών. Η
δημιουργία μιας έκτασης κατάλληλης για φύτεμα παίρνει συνήθως χρόνο και
απαιτεί μια σχετική προεργασία. Ο καλύτερος καιρός για να ξεκινήσουμε
την περιπέτειά σας στην αγροτική ζωή είναι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο,
οπότε και προετοιμάζουμε το παρτέρι μας για να δεχτεί τους πρώτους
σπόρους την επόμενη άνοιξη.
Βήμα 1.
Οριοθετούμε τον χώρο και το σχήμα του λαχανόκηπού μας. Βάζοντας έναν
πάσσαλο σε κάθε γωνία του παρτεριού μας και ενώνοντας τους 4 πασσάλους
με νήμα, έχουμε τον χώρο μας έτοιμο! Βέβαια, κατά την επιλογή του
τμήματος της αυλής μας όπου θα δημιουργήσουμε το παρτέρι μας, προσέχουμε
ο χώρος να λούζεται από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο,
αποφεύγοντας τμήματα του κήπου μας με βαθιές λακκούβες, όπου λιμνάζει
συνήθως το βρόχινο νερό.
Βήμα 2.
Απομακρύνουμε από το παρτέρι μας οτιδήποτε δεν είναι μόνο χώμα!
Μεγάλες πέτρες και υπολείμματα άλλων φυτών πρέπει να εγκαταλείψουν τον
χώρο μας. Στη συνέχεια, ξεχορταριάζουμε το παρτέρι από αγριόχορτα και
ζιζάνια, αφήνοντάς το εντελώς καθαρό.
Βήμα 3.
Στρώνουμε ένα παχύ στρώμα [γύρω στα 10 εκατοστά] από φυλλόχωμα σε όλο
το μήκος του παρτεριού μας. Στη συνέχεια οργώνουμε το παρτέρι μας,
μέχρι το φυλλόχωμα να εισχωρήσει βαθιά στη γη [σε βάθος 25 εκατοστών
περίπου]. Μετά το όργωμα -και εφόσον το επιθυμούμε-, μπορούμε να
απομακρύνουμε τους πασσάλους με το νήμα, καθώς ο χώρος μας είναι πλέον
ευδιάκριτος.
Βήμα 4.
Ήρθε η ώρα για το λίπασμα. Εφαρμόζουμε περίπου 500 γραμμάρια
λιπάσματος ανάλυσης 20-20-20 ανά 10 τετραγωνικά μέτρα παρτεριού ή 1 κιλό
λιπάσματος ανάλυσης 10-10-10 ανά 10 τ.μ. Στη συνέχεια οργώνουμε το
χώμα, μέχρι το λίπασμα να εισχωρήσει στη γη κατά 15 περίπου εκατοστά. Αν
αποφασίσουμε να σπείρουμε την άνοιξη, τότε η διαδικασία λίπανσης του
χώματος πρέπει να γίνει κατά το προηγούμενο φθινόπωρο.
Βήμα 5.
Η προεργασία του παρτεριού μας ολοκληρώθηκε! Υπενθυμίζουμε ότι
είμαστε σε στάδιο προετοιμασίας: βρισκόμαστε στο καλοκαίρι ή το
φθινόπωρο και σκοπεύουμε να φυτέψουμε τους πρώτους σπόρους μας την
ερχόμενη άνοιξη. Όταν με το καλό φτάσει λοιπόν η πολυπόθητη άνοιξη,
«χαλαρώνουμε» το χώμα του παρτεριού μας με μια τσάπα, ώστε να
αναπνεύσει. Αν έχουν ξαναφυτρώσει ζιζάνια και αγριόχορτα, τα
απομακρύνουμε.
Είμαστε πλέον πανέτοιμοι για σπορά! Ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσεως
που θα βρούμε στη συσκευασία των σπόρων που έχουμε επιλέξει και όλα θα
πάνε καλά…
Συμβουλή:
Αν ανησυχείτε για την ποιότητα του χώματος του παρτεριού σας,
διατίθενται στα φυτώρια ειδικά τεστ κιτ χώματος, με τη βοήθεια των
οποίων θα ελέγξετε την κατάσταση του χώματος του κήπου σας.
http://www.mastoristas.gr