ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΑΙΤΙΑ Η ΚΡΙΣΗ, ΟΜΩΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΡΟΥΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΑ
Τι λένε οι ειδικοί της Λάρισας
Του Νίκου Ρουμπή
Εμφανώς αυξητική τάση παρουσιάζουν οι επισκέψεις νέων ανθρώπων σε ψυχολόγους της Λάρισας, γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι αποδίδοντας εν μέρει το φαινόμενο στην οικονομική κρίση. Παρόλο που η οικονομική συγκυρία δεν αποτελεί την πρωταρχική αιτία ψυχολογικών προβλημάτων, παραμένει ένας παράγοντας που επιβαρύνει νέους ανθρώπους που έχουν διάφορες άλλες δυσκολίες και τους οδηγεί στην πόρτα ενός ψυχολόγου. Στη Λάρισα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας 20-30 ετών καταφεύγουν στη βοήθεια ενός ειδικού για να μπορέσουν να βρουν διέξοδο και να προχωρήσουν τη ζωή τους παρακάτω.
ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Όπως είπαν στην «Ε» ψυχολόγοι της Λάρισας, τα συνηθέστερα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν νέοι άνθρωποι είναι το άγχος, η έλλειψη διάθεσης, διάφορες μορφές κατάθλιψης, φοβίες και κρίσεις πανικού.
Ο Αχιλλέας Βαϊόπουλος, ψυχολόγος και μέλος της τριμελούς επιτροπής ν. Λάρισας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων (ΠΣΨ) ανέφερε: «Οι νέοι είναι πελαγωμένοι, βρίσκονται σε τέλμα. Αυτό που ακούμε εμείς είναι ότι δεν έχουν νόημα στη ζωή τους, βρίσκονται σε αδιέξοδο και τα βλέπουν όλα μαύρα. Ωστόσο, ψάχνουν να βρουν την αιτία του προβλήματος για να βάλουν μια σειρά στη ζωή τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε εμένα τουλάχιστον, έρχονται ως επι το πλείστον άντρες».
Επίσης, ο κ. Βαϊόπουλος τόνισε πως «πλέον η ανεργία και η κρίση μπαίνουν πάντα στη συζήτηση. Πριν από 2-3 χρόνια μπορεί να μην άκουγες καθόλου αυτές τις παραμέτρους, τώρα όμως όλοι οι νέοι που
μας επισκέπτονται τις επισημαίνουν σαν παράγοντες που επιφέρουν έξτρα πίεση και κακή ψυχολογία».
Χωρίς αμφιβολία, η οικονομική κρίση δεν μπορεί από μόνη της να αιτιολογήσει την τάση των νέων ανθρώπων να επισκέπτονται ψυχολόγο. Όπως μας είπε η Πολυξένη Καναβίτσα, ψυχολόγος, «όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα ψυχικής φύσεως, η αιτιολογία δεν μπορεί να βρίσκεται πάντα στο σήμερα αλλά έχει να κάνει και με τη συνολική δομή της προσωπικότητας του ατόμου» ενώ η Σοφία Ρετσιάνη, ψυχολόγος, τόνισε πως «ένας άνθρωπος που είναι ισορροπημένος μπορεί πιο εύκολα να διαχειριστεί την κρίση σε σχέση με κάποιον που είναι πιο ευάλωτος».
Ωστόσο, οι ψυχολόγοι υπογράμμισαν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ανεργία, οι απολύσεις και η ανασφάλεια στον εσωτερικό κόσμο ενός νέου ανθρώπου.
Επίσης, εκτός από τις συνέπειες της προσωπικής οικονομικής κατάστασης του καθενός, οι ψυχολόγοι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσωπικές σχέσεις στην εποχή μας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook κ.λπ.), τα οποία έχουν αλλάξει σε ένα βαθμό τη δομή των σχέσεων.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Τα προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στο να βρουν δουλειά και να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά, τους οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο.
Μία ακόμη άμεση συνέπεια που έχουν διαπιστώσει οι ψυχολόγοι της Λάρισας, είναι η απομόνωση. Η απογοήτευση που βιώνουν οι νέοι τους οδηγεί στο να κλειστούν στο σπίτι και να μην προσπαθούν να βρουν διέξοδο μέσω των σχέσεων με άλλους παρά να ψάχνουν λύση στη μοναξιά.
Η Βασίλεια Βαζιτάρη, ψυχολόγος και μέλος της τριμελούς επιτροπής ν. Λάρισας του ΠΣΨ, αναφέρθηκε στον ρόλο του ειδικού και στο τι πρέπει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Βαζιτάρη είπε στην «Ε»: «Σε όλες αυτές τις διαταραχες, ο ειδικός καλείται να δώσει κίνητρο στο νέο άνθρωπο για να δουλέψει, να επανενταχθεί, για να ζήσει. Επειδή τα άτομα συνήθως πιστεύουν πως η κατάστασή τους θα παραμείνει για πάντα η ίδια, ο ειδικός προσπαθεί να τους δώσει να καταλάβουν ότι αυτή η φάση είναι παροδική και ότι μπορεί να αλλάξει.
Αυτοί είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους δουλεύουμε. Επίσης, πρέπει να πούμε στους νέους ανθρώπους ότι είναι ανάγκη να απομυθοποιήσουν μέσα τους πολλά από τα κοινωνικά κλισέ που υπάρχουν».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ένας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο οι νέοι πλέον απευθύνονται σε ψυχολόγο, είναι ότι η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό έχει πάψει να αποτελεί ταμπού. Οι νέοι σήμερα, όντας πιο ευαισθητοποιημένοι αλλά και ενημερωμένοι, δεν διστάζουν να χτυπήσουν την πόρτα ενός ψυχολόγου. Άλλωστε, όπως μας είπε και η κ. Ρετσιάνη, «για να φτάσουν μέχρις εμάς, σημαίνει ότι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να παλέψουν και να ανατρέψουν την κατάστασή τους».