Εμμένουν -παρά τα «δώρα» της κυβέρνησης που τους ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη - δικαστές και εισαγγελείς στις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές στις αποδοχές τους, κατ’ επιταγή του τρίτου Μνημονίου. Αν και αποφάσισαν να «μαλακώσουν» κάπως την μορφή των κινητοποιήσεων τους απέχοντας από τα καθήκοντά τους κατά δυο ώρες λιγότερο, το μπλάκ – άουτ στη Δικαιοσύνη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, οπότε η Ένωση Δικαστών
και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) θα πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις για να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Την ίδια ώρα οι διοικητικοί δικαστές με μια απόφαση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, αναφέρουν ότι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, πλην όμως να δικάζουν μόνο το 50% των εγγεγραμμένων στα πινάκια υποθέσεων! Δικαστές και εισαγγελείς δέχονται, πάντως, μεγάλες πιέσεις να δώσουν τέλος στις κινητοποιήσεις τους, τις οποίες έχουν ξεκινήσει από τις 17 Σεπτεμβρίου και εξαιτίας των οποίων υπολογίζεται ότι έχουν αναβληθεί χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια της χώρας, το δημόσιο έχει απολέσει τεράστια έσοδα, ενώ ελλοχεύει μονίμως ο κίνδυνος αποφυλάκισης κατηγορουμένων λόγω της λήξης του 18μηνου του ανώτατου ορίου προφυλάκισης.
Τόσο ο κ. Ρουπακιώτης όσο και η ηγεσία του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος κ. Ρένα Ασημακοπούλου και ο Εισαγγελέας κ. Ιωάννης Τέντες, κάλεσαν δικαστές και εισαγγελείς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, υποστηρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων τους, όχι όμως και την μορφή των κινητοποιήσεων τους.
Στο αντίποδα, η ηγεσία της ΕΔΕ και συγκεκριμένα η πρόεδρος της κ. Βασιλική Θάνου έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι δικαστές δεν αρνούνται να συμβάλουν στην κρίση αλλά ζητούν από την πολιτεία να σεβαστεί το Σύνταγμα και να τους εξασφαλίσει όλα όσα δικαιούνται για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι δικαστές σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές πρέπει να έχουν την ίδια μισθολογική αντιμετώπιση με τους βουλευτές, πλην όμως έχουν ήδη χάσει το 50% των συνολικών αποδοχών τους, σε αντίθεση με τους βουλευτές, που όπως σημειώνουν η ηγεσίες των δικαστικών ενώσεων, διατηρούν πολλά από τα προνόμιά τους.
Οι δικαστές υποστηρίζουν ότι πλέον το θέμα για αυτούς είναι θεσμικό – πλήττεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης λένε– και όχι οικονομικό και σημειώνουν πως αυτό που έχει ενοχλήσει το σώμα είναι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης.
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης
Ωστόσο, το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κ. Ρουπακιώτης μιλώντας στις γενικές συνελεύσεις της ΕΔΕ και της ΕΕΕ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται:- Να καταβάλλει τα αναδρομικά του 2011 που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου σε μετρητά (και όχι σε ομόλογα) μέσα στον ερχόμενο Ιανουαρίου 2013 και όχι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2013 που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
- Να ρυθμίσει στεγαστικά δάνεια όσων έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους πάνω από το 30%.
- Να μην υπάρχει όχληση από τις Τράπεζες για τους δικαστές που έχουν εξαγοράσει τα ομόλογα που είχαν λάβει, αντί μετρητών, από τα αναδρομικά των περασμένων ετών.
- Να εξετάσει στο άμεσο μέλλον το αίτημα των δικαστών να ενταχθεί στο βασικό τους μισθό το επίδομα αποζημίωσης.
Η απάντηση των δικαστών
Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η ΕΔΕ όπως και η ΕΕΕ, αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με πιο ήπια, όμως, μορφή. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 19 Ιανουαρίου αλλά να κατεβαίνουν από την έδρα από τις 12 μέχρι τις 3 μ.μ. και όχι από τις 10 έως τις 3 μ.μ. όπως έκαναν από τις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις τους. Στις 19 Ιανουαρίου δικαστές και εισαγγελείς αναμένεται να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Ανεξάρτητα από τις κινητοποιήσεις τους, πάντως, προτίθενται να προσφύγουν και στο Μισθοδικείο κατά των περικοπών που έχουν υποστεί.Οι διοικητικοί δικαστές
Την ίδια ώρα οι διοικητικοί δικαστές, οι οποίο σηκώνουν και το βάρος της ταχείας εκκαθάρισης των φορολογικών που απαιτεί και η Τρόικα, προχώρησαν σε εν μέρει, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωσή τους, αναστολή των κινητοποιήσεων τους που και εκείνοι έχουν ξεκινήσει από τις 17 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές.Συγκεκριμένα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε «τη διακοπή της αυτεπάγγελτης αναβολής της συζήτησης όλων των υποθέσεων» και τη συζήτηση «των εγγεγραμμένων υποθέσεων στο πινάκιο, κατά προτεραιότητα (επείγουσες, αναβεβλημένες, κ.λπ.) σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 50%». Δηλαδή, οι διοικητικοί δικαστές αποφάσισαν να διακόψουν τις αναβολές στην εκδίκαση όλων των υποθέσεων και παράλληλα να δικάζουν μόνο το 50% των εγγεγραμμένων υποθέσεων στο πινάκιο!
Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αποφάσισαν να προχωρούν στη δημοσίευση αποφάσεων και να συμμετέχουν σε διοικητικής φύσεως εργασίες.
Πάντως και τα μέλη της Ένωση Διοικητικών Δικαστών προτίθενται να καταθέσουν αγωγές στο Μισθοδικείο. Οι διοικητικοί δικαστές θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση 21 Ιανουαρίου για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Οι αναβολές
Υπολογίζεται ότι οι αναβολές που δόθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια ανέρχονται στις 30.000. Οι περισσότερες δόθηκαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας (10.147), στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά (4.646), στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνας (2.800), στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά (939), στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (895) κ.λπ.Στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη μέσα στο πρώτο 10ήμερο των κινητοποιήσεων αναβλήθηκαν συνολικά 42.726 υποθέσεις (24.397 ποινικές και 18.335 πολιτικές), ενώ το ίδιο διάστημα συζητήθηκαν 19.040 υποθέσεις (10.372 ποινικές και 8.668 πολιτικές). Και όλα αυτά τη στιγμή που στην ποινική δικαιοσύνη εισάγονται ετησίως τουλάχιστον 750.000 νέες υποθέσεις με μηνύσεις και αυτεπάγγελτες προκαταρκτικές εξετάσεις πανελλαδικά.
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=242654