ΓΤΤ


Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

΄΄Λ Ε Σ Κ Α Ι Η Τ Α Ν Χ Θ Ε Σ΄΄



 

ΒΡΑΔΙΕΣ  ΟΠΕΡΕΤΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ  ΜΟΥΣΙΚΟ  ΣΥΛΛΟΓΟ  ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας συνεχίζοντας την καλλιτεχνική του δράση θα παρουσιάσει στο κοινό της Λάρισας στις 3 και 5 Μαρτίου δύο θεματικές βραδιές με άριες από την Ελληνική Οπερέτα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και Διεύθυνση του Διευθυντή της Αντρικής Χορωδίας του Μ.Σ.Λ. κ. Χρήστου Κτιστάκη.

Για την παρουσίαση του έργου ο Μουσικός Σύλλογος επέλεξε να συνεργαστεί με τη νεοσυσταθείσα γυναικεία χορωδία ‘’InDonattion’’ σε διδασκαλία του μαέστρου της κ. Δημήτρη Κτιστάκη, με 10μελές ορχηστρικό τμήμα συμφωνικής ορχήστρας και με γνωστούς Λαρισαίους σολίστες.

            Κατά τη διάρκεια της πρώτης βραδιάς θα γίνει επίσης  βράβευση  και απονομή τιμητικής πλακέτας στον κορυφαίο Λαρισαίο Σκηνοθέτη και Ηθοποιό κ. Κώστα Τσιάνο  για την μεγάλη και μακροχρόνια προσφορά του στον πολιτισμό της Πόλης και της Χώρας μας. Ο κ. Κώστας Χάρδας Λέκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ θα δώσει εισαγωγική διάλεξη για την Ελληνική Οπερέτα με τίτλο: «Η οπερέτα στην Ελλάδα ή πώς ένα «μικρόβιον» έγινε πηγή μαζικής διασκέδασης και χαράς»
            Οι παραστάσεις που θα δοθούν, διαφέρουν από μια κλασσική συναυλία χορωδίας, αφού θα περιλαμβάνουν πρόζα, σκηνικά και κοστούμια εποχής, καθώς και άλλες εκπλήξεις που θα ομορφύνουν τις δύο παραστάσεις.
            Φιλοδοξία των συντελεστών αυτού του εγχειρήματος είναι να παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης μας μια σειρά από γνωστές, αξέχαστες μελωδίες και τραγούδια, που δημιουργήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τραγουδήθηκαν για πολλά χρόνια και συνεχίζουν και σήμερα να ακούγονται ευχάριστα. Έγινε σοβαρή προσπάθεια να αποφευχθεί μια απλή επανάληψη παλιών τραγουδιών, αφού πατώντας πάνω στις αρχικές συνθέσεις και ερμηνείες ανακαλύφθηκε ένας πλούσιος, αξιόλογος μουσικός κόσμος, που πολύ διαφέρει από τις μετέπειτα παρερμηνείες αυτών των τραγουδιών. 
            Παράλληλα επιχειρείται μια γνωριμία με το μουσικό περιβάλλον της εποχής μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους και τις αρχές του 20ου αιώνα, για να γνωρίσουν και οι νεώτεροι ένα αξιόλογο μέρος της μουσικής μας ιστορίας και τέχνης.
            Κατεξοχήν εμπορικό είδος ελαφρού μουσικού θεάτρου, η οπερέτα είχε εξαρχής ως προδιαγραφή να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς, όχι μόνο σε πλατιά αστικά στρώματα, αλλά και σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Επομένως ήταν φυσικό να στηριχτεί σε μελωδίες που μπορούσαν  να τραγουδηθούν εύκολα από τον καθέναν. Τι πιο προσιτό από τα στροφικά τραγούδια με την επαναλαμβανόμενη μελωδία, τους απλούς ρυθμούς και τους δημοφιλείς χορούς κάθε εποχής, από το βαλς και το φοξ τροτ έως το τσάρλεστον και το ταγκό… Έτσι, μπορούσαν όλοι να απολαύσουν –και να σιγοτραγουδήσουν-τα έργα χωρίς να διαθέτουν ειδική μουσική καλλιέργεια.
Ταυτόχρονα, η γραφή της μουσικής οπερέτας δεν προϋπέθετε ούτε επιζητούσε τη συμμετοχή μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας. Μπορούσε να αποδοθεί θαυμάσια από τις συνήθεις, μικρούς έως μεσαίου μεγέθους, ορχήστρες των θεάτρων.
Μεγάλο μέρος της γοητείας κάθε οπερέτας – μέχρι σήμερα – βασίζεται στο θέαμα, στα πλούσια σκηνικά, στα κοστούμια, στα εντυπωσιακά χορευτικά, στα όμορφα κορίτσια του μπαλέτου, όπως και στη λάμψη των αστέρων που πρωταγωνιστούν.
Ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας καλεί τους φίλους του και το κοινό της πόλης μας, να προσέλθουν για να ακούσουν και να κρίνουν τη δουλειά του, εκτιμώντας παράλληλα ότι, θα απολαύσουν δύο καλά οργανωμένες παραστάσεις γεμάτες από ποιοτικό τραγούδι, αναμνήσεις και ευχάριστα ακούσματα σε πείσμα των χαλεπών καιρών της μιζέριας και της κατήφειας.
Αριθμημένα εισιτήρια προπωλούνται καθημερινά 9-1 το πρωί και 5-10 το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Γενική είσοδος 10 ευρώ.