ΓΤΤ


Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Διακρατική συνάντηση με θέμα τη «Βιώσιμη Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διαχείριση των Υδάτινων Περιοχών» διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας


 
Την Τελική Διακρατική συνάντηση των Εταίρων του Έργου «SIGMA for Water» με θέμα τη «Βιώσιμη Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διαχείριση των Υδάτινων Περιοχών» διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η επίσημη έναρξη των εργασιών της τελική διακρατικής συνάντησης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 09:00 πμ.
Το έργο «SIGMA for Water», συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IVC και στην υλοποίηση του συμμετέχουν δεκατρείς (13) εταίροι από οκτώ (8) ευρωπαϊκές

χώρες, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής παρέμβασης του Προγράμματος Interreg IVC και οι οποίοι στοχεύουν στην βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Φρίσλαντ (Ολλανδία) ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης οι εξής:
ΕΛΛΑΔΑ: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Μέρσεμπουργκ (Merseburg), Περιφερειακή Διοίκηση του Ντεμίν
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΣΚΩΤΙΑ): Διεθνές Ινστιτούτο για τους Φυσικούς Πόρους και την Ανακύκλωση
ΠΟΛΩΝΙΑ: Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Εξοικονόμηση των Ορυκτών Πόρων και την Ενέργεια
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Εθνική Διοίκηση Υδάτινων Πόρων της Ρουμανίας
ΙΤΑΛΙΑ: Τοπική Ομάδα δράσης της Γένοβας για τη βιώσιμη ανάπτυξη,
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Πανεπιστήμιο Ντέμπρετσεν – Κέντρο Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Πολιτικής, Νότιο – Παραδουνάβια Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων

Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να βελτιώσει την ικανότητα των εταίρων να συνεργαστούν για να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν ολοκληρωμένα σχέδια, βελτιώνοντας περιφερειακές πολιτικές σχετικές με την αξιοποίηση νέων λιμνών και υγροτόπων. Αυτό έχει ως απώτερο σκοπό την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, τη βελτίωση των υδάτων αλλά και την ποιότητα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Ειδικοί στόχοι για την επίτευξη του γενικού στόχου του έργου είναι:

Να προωθήσει την ανταλλαγή και τη μεταφορά της πληροφορίας - τεχνογνωσίας, των περιφερειακών πολιτικών, της μεθοδολογίας και των καλών πρακτικών, σχετικά με την εφαρμογή τοπικών πολιτικών διακυβέρνησης στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων λιμνών και υγροτόπων.
Να προωθήσει την επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση των πληθυσμών γύρω από τις περιοχές αυτές αναφορικά με τη σημαντικότητα των χαρακτηριστικών
Να επεξεργαστεί με τους φορείς λήψης αποφάσεων τα μέσα για ένα τοπικό σύστημα διακυβέρνησης, να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μια στρατηγική τοπικής ανάπτυξης με στόχο την αξιοποίηση των ευαίσθητων περιβαλλοντικά οικοσυστημάτων, όπως είναι οι υγρότοποι
Να ενθαρρύνει μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη βασισμένη στην περιβαλλοντική διάσταση ως κύριο άξονα της νέας κοινωνικοοικονομικό δυναμικής και να μειώσει την πίεση στους υδάτινους πόρους

Το έργο SIGMA for Water, το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg IVC, έχει σαν στόχο να αναπτύξει νέες λίμνες και οι υγροτόπους, να αυξήσει σημαντικά την ποιότητα του νερού στο υδατικό σύστημα και να κάνει τη διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού περισσότερο ευέλικτη. Οι ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν δύο σημαντικά προβλήματα:
την παρελθούσα ανθρώπινη και βιομηχανική δραστηριότητα η οποία έχει μειώσει σημαντικά την ποιότητα του νερού και του υδάτινου περιβάλλοντος των περιοχών που συμμετέχουν στο έργο την επικειμένη κλιματική αλλαγή λαμβάνοντας υπόψη την πρόκληση για αντιμετώπιση των μελλοντικών αλλαγών στην ποσότητα του νερού.
Οι επιπτώσεις σε διάφορες περιοχές τις Ευρώπης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες νερού, την εποχικότητα τις έντονες βροχοπτώσεις και έτσι να παρέχονται υψηλές ποσότητες νερού στο υδατικό σύστημα της κάθε περιοχής. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες, έλλειψη νερού, ξηρασία, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε καταστροφή της γεωργίας, σε έλλειψης πόσιμου νερού κλπ.

Η λύση βρίσκεται στον εντοπισμό των υφιστάμενων καλών πρακτικών στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης του έργου «SIGMA foe Water» και την από κοινού εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων για την ανάπτυξη νέων λιμνών και υγροτόπων, που θα διατηρούν την ισορροπία του υδάτινου συστήματος και θα συμβάλλουν στην αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, οι λίμνες και οι υγρότοποι μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσω του τουρισμού.