ΓΤΤ


Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η Επέτειος της Αγροτικής Εξέγερσης της Καρδίτσας




Συμπληρώνονται σήμερα 103 χρόνια από την  μεγάλη Αγροτική Εξέγερση του περασμένου αιώνα, τη λεγόμενη εξέγερσης των κολίγων του Θεσσαλικού κάμπου.

Στην  Καρδίτσα στις 27 Φεβρουαρίου του 1910, διοργανώθηκε το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο, εκείνης της περιόδου. Μάλιστα στην οδό Στρατώνων, όπως ονομάζονταν τότε η οδός Καραϊσκάκη «έπεσε» ο πρώτος αγρότης, ο Χρήστος Σάλτας από το χωριό Ανώγι, αγωνιζόμενος και αυτός για την Αγροτική Ιδέα και το δικαίωμα του αγρότη στην ιδιοκτησία της γης που καλλιεργεί.

Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στους Καρδιτσιώτες πρωταγωνιστές εκείνων των
σημαντικών γεγονότων και
είμαστε περήφανοι για την καθοριστική συμμετοχή των Καρδιτσιωτών και τη συμβολή τους στην τελική επίλυση των αγροτικών προβλημάτων εκείνης της περιόδου.
Παράλληλα όμως προβληματιζόμαστε και ζητούμε λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός τομέας.

Το ότι η Καρδίτσα υπήρξε η κύρια εστία του Αγροτικού κινήματος καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της περιόδου και όχι μόνον κατά την ιστορική και δυναμική φάση που οδήγησε στην αγροτική εξέγερση του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 1910 δεν νομίζω ότι αμφισβητείται σήμερα από κανέναν παρ’ όλο ότι ο εορτασμοί για την επέτειο αυτή πραγματοποιούνται στο Κιλελέρ και τη Λάρισα.

Πολλά βιβλία και άρθρα έχουν γραφεί για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τότε οι συμπατριώτες μας Καρδιτσιώτες, καθώς και για τις εύστοχες  πρωτοβουλίες, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι πρωτεργάτες στα  κρίσιμα γεγονότα.
Χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικότερο ίσως όλων, όσων εκτενώς έχουν γραφεί είναι το σχόλιο του Διευθυντή του «Ταχυδρόμου» Βόλου και κατόπιν στη «Θεσσαλία» Βόλου Αλεξάνδρου Μέρου στο φύλλο της 12ης Ιουλίου 1919:
«Η Καρδίτσα υπήρξε η εστία και το κέντρο εις την εξέλιξην του Γεωργικού Ζητήματος, η Ναζαρέτ. Εκεί το πρώτον αφυπνίσθη ο δούλος γεωργός και εξήλθεν εκ του λήθαργου. Έκτοτε θα βαδίζη σταθερώς και θα ανατρέψη τους δυνάστας  και τους  εκμεταλλευτάς  του προς ανάκτησιν της ελευθερίας του.»

Γι’ αυτό και η εξέγερση που συνηθίζουμε να λέμε «η εξέγερση του Κιλελέρ» θα έπρεπε να λέγεται «Αγροτική Εξέγερση της Θεσσαλίας»- ή καλύτερα «Η Αγροτική εξέγερση της Καρδίτσας-, αφού όχι μόνον οι πρώτοι μεγάλης κλίμακας προγραμματισμοί, αλλά και τα σημαντικότερα γεγονότα και κινητοποιήσεις για την προώθηση του αγροτικού ζητήματος πραγματοποιήθηκαν στην Καρδίτσα με πρωταγωνιστές τους αγρότες της περιοχής μας και τον Γεωργικό Πεδινό Συνεταιρισμό.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Πρόεδρος του  Γεωργικού Πεδινού Συνεταιρισμού και αργότερα Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Δημ. Μπούσδρας, ενώ ενεργή συμμετοχή είχαν ο βουλευτής Καρδίτσας Απ. Αλεξανδρής, ο γιατρός Βασ. Γρίβας, ο δικηγόρος
Κ. Σταμούλης, ο δικηγόρος Δ. Κουκουλέτσος και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (εγγονός του ήρωα του '21) βουλευτής Καρδίτσας και άνθρωποι με κύρος, ήθος, πρωτοβουλίες και αγωνιστικό φρόνημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το επεισόδιο στο Κιλελέρ και πριν ακόμα συσταθεί στη Λάρισα αναγνωρισμένος αγροτικός σύνδεσμος στην Καρδίτσα έγιναν το πρώτο δυναμικό συλλαλητήριο (16 Σεπτεμβρίου 1909), όπου ενώπιον χιλιάδων αγροτών ο Δημήτριος Μπούσδρας εξεφώνησε φλογερό και ενθουσιώδη λόγο.

   Εδώ έγινε η πρώτη σύσκεψη εκπροσώπων του αγώνα και φορέων  (στις Καμινάδες στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής στις 29 Νοεμβρίου 1909) και πολλές άλλες εκδηλώσεις, όπως η συγκέντρωση στο Γυμναστήριο Καρδίτσας  (4 Ιανουαρίου 1910) και τα μεγάλα συλλαλητήρια στις 20 Ιανουαρίου 1910, στις 7 Φεβρουαρίου 1910 και στις 27 Φεβρουαρίου  1910.
Καρδιτσιώτης ήταν ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής (Δ. Μπούσδρας). Καρδιτσιώτης ο πρώτος νεκρός, ενώ η μεγάλη δίκη των 37 Καρδιτσιωτών στη Χαλκίδα μετά το συλλαλητήριο της 27ης Φεβρουαρίου συντάραξε  το πανελλήνιο.
Αλλά και αργότερα, στα επόμενα χρόνια, Καρδιτσιώτες βουλευτές, υπουργοί και πολιτικοί πρόσωπα που εκλέγονταν στην Καρδίτσα (Γ. Καραϊσκάκης. Σίδερης, Ν. Πλαστήρας κ.λ.π.) ήταν αυτοί που κυρίως προώθησαν τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά η Καρδίτσα αγνοείται παντελώς στις ετήσιες επίσημες, επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κυρίως στο Κιλελέρ και γενικότερα στο Νομό Λάρισας. Αλλά πως να μη συμβαίνει αυτό, όταν εμείς οι ίδιοι αγνοούμε τα γεγονότα της Καρδίτσας; Είναι όμως σωστά όλα αυτά; Να μην τιμούμε τους αγώνες των αγροτών της Καρδίτσας;
 Το 2009 και 2010, για πρώτη φορά, στο Δήμο Καρδίτσας γιορτάσαμε την επέτειο προσπαθώντας να την καθιερώσουμε σαν ετήσια εκδήλωση στο μνημείο του Αγρότη, στις Λαϊκές κατοικίες, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό.
Εφέτος η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος μαζί με όλα τα άλλα αγνόησε και την επέτειο, ενώ η μόνη εκδήλωση διοργανώνεται από το γιατρό Κ. Καρδαρά.
Σήμερα τα μηνύματα της αγροτικής εξέγερσης είναι, χωρίς αμφιβολία, πάλι επίκαιρα και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι αγρότες μας που συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν αξιοπρεπώς από το μόχθο τους.
Ζητούμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα είναι προς όφελος όχι μόνον των αγροτών της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της χώρας μας.
 Ο Αγροτικός Τομέας είναι σημαντικός για την Ελλάδα και θα πρέπει να ανέβει ψηλά στην προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων.
Τα προβλήματα του Αγροτικού Τομέα είναι μεγάλη Εθνική υπόθεση.
Δομήνικος Βερίλλης


 Υ.Σ.  Επίσης σαν σήμερα,στις 28 Φεβρουαρίου 1914 - Ανακηρύσσεται η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο, υπό του Γεώργιου Χριστάκη-Ζωγράφου, ο οποίος τότε ήτανε  βουλευτής Καρδίτσας.