Ως γνωστόν, την περασμένη Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, με 25 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 5 αποχές και ενώ έξω από το κτίριο διαδήλωναν και πάλι οι εργαζόμενοι των οργανισμών αυτών.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, 3 βουλευτές του ΔΗΚΟ (Ν. Παπαδόπουλος, Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Προκοπίου) ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης
και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.
Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής των Οικολόγων και η Συμμαχία Πολιτών, ενώ την οδό της αποχής τήρησαν πέντε βουλευτές του ΔΗΚΟ (Μάριος Κάρογιαν, Αθηνά Κυριακίδου, Φύτος Κωνσταντίνου, Άγγελος Βότσης και Αντώνης Αντωνίου).
(Εδώ δυστυχώς οφείλουμε να (ξανα)υπογραμμίσουμε τη στάση του ΔΗΚΟ, όπου άλλα ψήφισε ο πρόεδρος και άλλα πέντε βουλευτές του).
Αμέσως, έγινε γνωστό πως η καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου βρέθηκε στον αέρα και ακριβώς την επομένη, 28 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανακοίνωσε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Με λίγα λόγια, στην Κύπρο είχαμε άλλο ένα «ηρωικό όχι» - και επομένως κάθε λόγο να πανηγυρίζουν οι εγχώριοι «αντιμνημονιακοί».
Και όμως!
Δεν ακούστηκε κιχ!
Πλήρης αφωνία!
Πού οι ηρωικές εκείνες εποχές, όταν η Κύπρος έμπαινε στο μνημόνιο και οι δικοί μας πανηγύριζαν για το «όχι» στη Βουλή, που εν μια νυκτί έγινε «ναι».
Τώρα, στάθηκαν πιο προσεκτικοί.
Και σωστά έπραξαν, αφού αμέσως ανακοινώθηκε πως θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο, όπου θα ενσωματωθούν οι τροπολογίες περί διατήρησης του ρόλου της Βουλής στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων – με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλο να δηλώνει πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υπερψήφισή του.
Έτσι, το νομοσχέδιο επανέρχεται σήμερα, οπότε και αναμένεται να υπερψηφιστεί – ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει οι τέσσερις υπουργοί του ΔΗΚΟ (που απείχαν από την έγκριση του νομοσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο στις 13 Φεβρουαρίου), ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ζητήσει την παραίτηση του συνόλου του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται η ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυπριακής κυβέρνησης.
Όπως και νάχει το πράγμα, οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά σοβαρές.
Και όμως, στην Ελλάδα πέρασαν στα μουλωχτά.
Ούτε μια ανακοίνωση που να καλεί τα κυπριακά κόμματα να απορρίψουν κάθε σκέψη για ιδιωτικοποιήσεις και να εμμείνουν στο «ηρωικό όχι» – έτσι για την τιμή των όπλων.
Ούτε μια εμφάνιση κανενός από τους γκουρού της οικονομικής ανάλυσης, που κάποτε παρότρυναν την Κύπρο να απορρίψει το μνημόνιο και να πάει πίσω στη λίρα.
Μουγκός και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μας είπε αν συμφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο ή όχι – ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας.
(Σημειώστε εδώ πως το Σάββατο, 1η Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας, ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, στο ιδρυτικό συνέδριο της «Ενωμένης Αριστεράς» στη Λιουμπλιάνα, τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά στη… Σλοβενία!)
Μουγκοί και όλοι οι «πανηγυριστές» του «ηρωικού» πρόσφατου παρελθόντος.
Δεν πανηγύρισε καν η Αριστερή Πλατφόρμα, που με κείμενο στην ιστοσελίδα της Iskra, περιγελά τις αλλαγές των 100 λέξεων στο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως αναφέρεται, «είχε πανηγυρικά απορρίψει η ίδια η Βουλή, κάτω από την πίεση χιλιάδων διαδηλωτών, την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου».
(Το «πανηγυρικά» πάντως συνίσταται σε μια ισοψηφία μεταξύ των «ναι» και των «όχι»).
Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κείμενο γίνεται αναφορά στη «συμπαιγνία» του «έντρομου διδύμου Αναστασιάδη – Παπαδόπουλου», επιβραβεύεται το ΑΚΕΛ που μίλησε για «διακοσμητικές αλλαγές» και συγχρόνως του ασκείται κριτική, λόγω των δηλώσεων του εκπροσώπου του κόμματός Γ. Λουκαϊδη, ο οποίος πρότεινε «διάλογο των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων με στόχο την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων».
Δηλαδή, ο μόνος που κατέχει την απόλυτη αλήθεια σ’ αυτόν τον κόσμο είναι τελικά ο Π. Λαφαζάνης!
Γι’ αυτό και η ιστοσελίδα της Συνιστώσας του, η Iskra, κατήγγειλε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ Λάρνακας, για… «μνημονιακό παραλήρημα»!
Και γιατί παρακαλώ;
Μα επειδή ο Αναστασιάδης είπε το απολύτως λογικό:
«Δεν μπορεί ένας Ημικρατικός Οργανισμός για κάθε 12 ή 13 υπαλλήλους να έχει ένα Διευθυντή. Κάποιοι ας μαζέψουν τα μυαλά τους, αν και κάποιοι από μας θα πρέπει να απολογηθούν, όλη η πολιτική ηγεσία αν θέλετε, γιατί έχουμε φέρει σ' αυτό το κατάντημα Ημικρατικούς οργανισμούς».
Κάποιοι ας μαζέψουν τα μυαλά τους, λοιπόν…