ΓΤΤ


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Στη δράση της «Προς βάσιμης πόλης» Διώτη και Αναστασόπουλος




Στη δράση της ομάδας “Προς βάσιμη πόλη” μπροστά από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Καρδίτσας, που στόχο είχε να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα της προσβασιμότητας στην τράπεζα από ΑμεΑ, μητέρες με καροτσάκια, ηλικιωμένους, άτομα με προσωρινά προβλήματα κινητικότητας και γενικά εμποδιζόμενα άτομα, συμμετείχαν το πρωί της Παρασκευής η υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Ηρώ Διώτη, επικεφαλής του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία» και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας
Στέλιος Αναστασόπουλος.
Οι δύο υποψήφιοι μίλησαν με τον πρόεδρο του Συλλόγου ΑμεΑ Καρδίτσας κ. Ηλία Τσίγκα για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στις καθημερινές τους δραστηριότητες, επαγγελματικές και άλλες, λόγω της μη προσβασιμότητας, αλλά και εξαιτίας της κεντρικής αντίληψης που “βασιλεύει” και εξαιρεί αυτούς τους ανθρώπους από τον οποιοδήποτε σχεδιασμό. Όπως τόνισε ο κ. Τσίγκας, «η προσβασιμότητα των κτιρίων αποτελεί διακύβευμα για την κοινωνία. Η καθιέρωση της –νομικά κατοχυρωμένης- υποχρέωσης εξασφάλισης της προσβασιμότητας των κτιρίων στα ΑμεΑ έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ισότητας, της αυτονομίας και της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία για ελευθερία κινήσεων και επιλογών».
Τόσο η Η. Διώτη όσο και ο Στ. Αναστασόπουλος ανέφεραν ότι «τα ΑμεΑ χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα στις διεκδικήσεις τους, αλλά αυτή από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να αλλάξουν οι αντιλήψεις όλων μας, και ιδιαίτερα των αρχών και των θεσμών. Οι αρχές, πάσης φύσεως, πρέπει να πάψουν να φέρονται στους συμπολίτες μας με αναπηρία σαν να είναι αόρατοι ή ακόμη χειρότερα να τους προπηλακίζουν όταν προβαίνουν σε διεκδικήσεις. Τέλος, το θέμα της προσβασιμότητας είναι μη διαπραγματεύσιμο, αφού εδώ και πάρα πολλά έτη είναι και νομικά κατοχυρωμένο. Εξάλλου, το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει (άρθρο 21, παρ. 6) ότι “τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας”. Αυτή η συνταγματική πρόβλεψη καθίσταται κενό γράμμα εάν δεν βρίσκει πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα των ΑμεΑ».