«Το Boeing συνετρίβη χωρίς επιζώντες» ήταν η ανακοίνωση των Μαλαισιανών
Αερογραμμών και της κυβέρνησης που στέρησαν κάθε ελπίδα από τους
συγγενείς να ξαναδούν τους αγαπημένους τους. Ωστόσο, τα αίτια που
οδήγησαν σε αυτήν την συντριβή παραμένουν ένα άλυτο -ακόμη- μυστήριο.
Η προσοχή φαίνεται να στρέφεται στον πιλότο, Ζαχαρί Αχμάντ Σαχ και τον
συγκυβερνήτη Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ, ότι ενδέχεται να ευθύνονται για την
εξαφάνιση του μπόινγκ.Οσον αφορά τον πιλότο, «δεν ήταν σε θέση να πετάξει» την ημέρα που εξαφανίστηκε η πτήση, όπως δήλωσε φίλος του και πιλότος, εφημερίδα New Zealand.
«Ηταν καταρρακωμένος και σε ακατάλληλη ψυχολογική κατάσταση για να πετάξει, καθώς αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά οικογενιακά προβλήματα. Είχε χωρίσει από τη σύζυγό του και είχε προβλήματα και με μία άλλη γυναίκα με την οποία είχε σχέση», πρόσθεσε.
Ο άνδρας, που μίλησε στην εφημερίδα σε καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι ο Ζαχαρί «απογοητεύτηκε πολύ όταν η σύζυγός του τού είπε ότι φεύγει και πιστεύει ότι μπορεί να αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο της Malaysia Airlines για μία «τελευταία βόλτα» προς ένα σημείο του κόσμου προς το οποίο δεν είχε ξαναπετάξει ποτέ.
Αναφορικά με τον συγκυβερνήτη, βετεράνος πιλότος της Malaysia Airlines με 18.000 ώρες πτήσεις, δήλωσε στο BBC, ότι ο Χαμίντ μπήκε στις Μαλαισιανές Αερογραμμές το 2007, σε ηλικία 20 ετών, ωστόσο μόλις πρόσφατα έγινε συγκυβερνήτης σε Boeing 777.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής των Μαλαισιανών Αερογραμμών Αχμάντ Ζαουχαρί Γιαχία περιέγραψε τις επιδόσεις των δύο πιλότων ως «αρκετά υποδειγματικές», αλλά όταν ρωτήθηκε αν ο πιλότος έριξε το αεροσκάφος στον Ωκεανό είπε: «Δεν γνωρίζουμε».
Στο άγνωστο οι έρευνες
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, δήλωσε ότι οι Αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για τις έρευνες της χαμένης πτήσης MH370 της Malaysia Airlines.
Οι δηλώσεις του έγιναν την ώρα που οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, επιτρέποντας την επανέναρξη των ερευνών.
«Το χρωστάμε στις οικογένειες, το χρωστάμε σε ολόκληρο τον κόσμο που αγωνιά και θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε οποιοδήποτε συντρίμμι και να λύσουμε τον γρίφο αυτής της εξαιρετικά μοιραίας πτήσης», τόνισε ο Άμποτ. Πρόσθεσε ότι η Αυστραλία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους συγγενείς των επιβατών της πτήσης με οποιονδήποτε τρόπο.
«Πρόκειται για ένα τρομερό τραύμα, υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχει αγωνία. Είναι μία ανείπωτη στιγμή για αυτούς τους ανθρώπους και αν θέλουν να έρθουν στην Αυστραλία θα τους καλωσορίσουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε», είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός.
Η Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (Amsa) ανακοίνωσε ότι 12 αερσκάφη συμμετέχουν στη σημερινή επιχείρηση. Παράλληλα, το αυστραλιανό πολεμικό πλοίο HMAS Success ερευνά την περιοχή που «εθεάθησαν» από τους δορυφόρους δύο αντικείμενα, τα οποίο ωστόσο δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Τέσσερα κινεζικά πλοία έχουν φθάσει επίσης στη ζώνη ερευνών, στην καρδιά των νότιων θαλασσών. Παρόλα αυτά, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν στην περιοχή των ερευνών τις επόμενες 36 ώρες.
Οι ειδικοί λένε ότι αν βρεθούν συντρίμμια, θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια προτού ανακαλυφθεί το ίδιο το αεροπλάνο και οι καταγραφείς της πτήσης.
Ο Ντέιβιντ Φερέιρα, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, τόνισε ότι ελάχιστα είναι γνωστά για την τοπογραφία του πυθμένα στην περιοχή εκείνη.
«Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης παρά για τον πυθμένα του ωκεανού σε εκείνο το τμήμα του Ινδικού», υπογράμμισε.
Αν και όλες αυτές της μέρες έχουν αναφερθεί εικόνες συντριμμιών, κανένα από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με το αεροσκάφος.
Ο Μαλαισιανός υπουργός Άμυνας, Χισαμουντίν Χουσεΐν, τόνισε ότι, ως αποτέλεσμα των τελευταίων αναλύσεων, η περιοχή των ερευνών μειώθηκε στα 469.407 τετραγωνικά ναυτικά μίλια, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις στο βόρειο διάδρομο -μία από τις κενές περιοχές όπου μπορεί να χάθηκε το μπόινγκ- έχουν σταματήσει.
Οι αιτίες της εξαφάνισης της πτήσης πάντως, παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο.
Η Κίνα ζήτησε να δει τα δεδομένα στα οποία Μαλαισία βάσισε το συμπέρασμά της ότι το μπόινγκ συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό.
Στο Πεκίνο εξοργισμένοι συγγενείς επιβατών εξέδωσαν ανακοίνωση κατηγορώντας τη μαλαισιανή κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια». Δεκάδες ήταν αυτοί που διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας και όταν η αστυνομία σταμάτησε τα λεωφορεία τους βγήκαν έξω και πήγαν με τα πόδια προς το διπλωματικό κτίριο.
Ακολούθησαν επεισόδια με τους συγγενείς να πετούν μπουκάλια στους αστυνομικούς την ώρα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο κτίριο, ζητώντας να συναντηθούν με τον πρέσβη.
Ν.Δ. (Πηγές: BBC, New Zealand Herald, ΑΜΠΕ)
Ethnos.gr