ΓΤΤ


Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Eξαφάνιση αεροσκάφους: Πράκτορες του NTSB και του FBI στην Μαλαισία για τις έρευνες



Πράκτορες του NTSB και του FBI στην Μαλαισία για τις έρευνες
Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών (NTSB) ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει μια ομάδα ειδικών στην Ασία προκειμένου να ερευνήσουν την πιθανή συντριβή ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα το FBI και η Αντιτρομοκρατική έστειλαν πράκτορες τους στη Μαλαισία για να ηγηθούν των ερευνών, μετά την διαπίστωση ότι πρέπει να ερευνηθεί η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.
Στην ομάδα του NTSB μετέχουν τεχνικοί σύμβουλοι της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, η ρυθμιστική αρχή της αμερικανικής αεροπορικής ασφάλειας καθώς και υπάλληλοι της Boeing, κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους, του οποίου η
τύχη αγνοείται για περισσότερες από 24 ώρες. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 239 άνθρωποι και μέλη του πληρώματος.
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι μαλαισιανοί ερευνητές ερευνούν την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που χάθηκε χθες Σάββατο από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες, όμως δεν έχουν καθορίσει ακόμη αν το Boeing 777 κατερρίφθη από τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας. «Έχω στη διάθεσή μου και τα τέσσερα ονόματα», δήλωσε ο Χισαμουντίν Χουσέιν, που είναι και υπουργός Άμυνας, στους δημοσιογράφους.
Ο Χουσέιν επιβεβαίωσε ότι μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών. «Θα εξετάσουμε όλον τον κατάλογο των επιβατών», πρόσθεσε ο Χουσέιν. «Δεν θα ερευνήσουμε μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο», είπε ο ίδιος. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους», υπογράμμισε ο Χουσέιν.
«Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν κινητοποιηθεί και φυσικά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες (…) όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν ενημερωθεί», σημείωσε ο μαλαισιανός υπουργός.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, δύο επιβάτες του Μπόινγκ ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια. Δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση. Όμως στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων –του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι— οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο. Η αυστριακή αστυνομία σημείωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Μπόινγκ, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Ρόιτερς ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013. 
Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά ή επίθεση και ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τα κλεμμένα διαβατήρια. Μαλαισιανός αξιωματούχος που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι οι επιβάτες που ελέγχονται έχουν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους από τις China Southern Airlines, οι οποίες μοιράζονταν την πτήση με τη Malaysia Airlines.
Εξάλλου η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Μπόινγκ βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται.
Βιετναμέζικα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση αναζήτησης του Μπόινγκ έφτασαν στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί δύο πετρελαιοκηλίδες κοντά στο σημείο από το οποίο είχε εκπέμψει το τελευταίο σήμα το αεροσκάφος, όμως δεν εντόπισαν σημάδια από συντρίμμια. «Οι πετρελαιοκηλίδες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν γιατί η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Βιετνάμ Παν Κου Τιου, που είναι επίσης αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής επιτροπής Έρευνας και Διάσωσης.
Ο βιετναμέζος ναύαρχος Νγκο Βαν Πατ σημείωσε μιλώντας στο Ρόιτερς: «Δύο από τα πλοία μας διάσωσης έχουν πλησιάσει τις πετρελαιοκηλίδες από τις 03:00 το πρωί, όμως δεν έχουν εντοπίσει ακόμη κανένα σημάδι του μαλαισιανού αεροπλάνου». Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο Χουσέιν, ενώ πρόσθεσε ότι έχει διευρυνθεί η περιοχή που διεξάγονται οι έρευνες προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το Μπόινγκ να είχε κάνει στροφή 180 μοιρών και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμούρ.
«Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει 15 αεροπλάνα, έξι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τρία σκάφη του λιμενικού.
Εκτός από τα βιετναμέζικα πλοία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν στείλει επίσης πλοία στην περιοχή για να βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη έχουν στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Κίνα έχει επίσης θέσει σε κατάσταση ετοιμότητα άλλα πλοία και αεροσκάφη. Επιπλέον το FBI ανακοίνωσε ότι θα στείλει πράκτορες και εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες.
Οι εναέριες επιχειρήσεις που διακόπηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ξεκίνησαν και πάλι από σήμερα τα ξημερώματα. Αντίθετα οι έρευνες στη θάλασσα συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Η Malaysia Airlines πάντως ανακοίνωσε ότι «φοβάται το χειρότερο». Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, ενδέχεται να πρόκειται για το πιο αιματηρό αεροπορικό δυστύχημα από το 2001, οπότε 265 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις ΗΠΑ από τη συντριβή ενός Airbus A-300 της εταιρείας American Airlines.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12.01 π.μ. (ώρα Ελλάδος):
ΕΞΑΛΛΟΥ: Οι αρχές της Μαλαισίας ερευνούν τις ταυτότητες τουλάχιστον δύο ακόμα επιβατών της πτήσης της Malaysia Airlines, εκτός των δύο που ήδη βρέθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν κλεμμένα διαβατήρια, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι ερευνητές ήλεγξαν προς επιβεβαίωση τις ταυτότητες των επιβατών με τις σχετικές πρεσβείες τους στη Μαλαισία, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ωστόσο είχε επίγνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται. Οι επιβάτες που ελέχθησαν είχαν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους μέσω της China Southern Airlines, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επίθεση ή σαμποτάρισμα του αεροσκάφους. Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αεροπορική εταιρεία, περιλαμβάνονταν τα ονόματα δύο Ευρωπαίων – του Αυστριακού Κρίστιαν Κοζέλ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράλντι- οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία των χωρών τους, δεν επέβαιναν στην πραγματικότητα στο αεροπλάνο.
«Η πρεσβεία μας έλαβε πληροφορίες ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ένας Αυστριακός. Αυτό ήταν το καταστατικό των επιβατών που μας εδόθη από την Malaysia Airlines. Η επαλήθευση στο σύστημά μας υποδεικνύει ότι το διαβατήριο είχε κλαπεί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Βιέννη. Οι αυστριακές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας βρισκόταν ασφαλής στο σπίτι του και ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν από δύο χρόνια και ενώ είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.
Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός πολίτης δεν επέβαινε στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι στη λίστα των επιβατών περιλαμβανόταν το όνομα του Μαράλντι. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, δήλωσε στο Reuters ότι το διαβατήριο του γιου της είχε κλαπεί το 2013 στην Ταϊλάνδη.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η εξαφάνιση του αεροσκάφους πρόκειται για τρομοκρατική πράξη και θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες εξηγήσεις για τη χρήση των κλεμμένων διαβατηρίων. Στο αεροπλάνο, το οποίο απογειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, επέβαιναν 239 άνθρωποι και μέλη του πληρώματος. Περίπου 1 ώρα μετά την απογείωσή του χάθηκαν τα ίχνη του από τα ραντάρ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μια διεθνής επιχείρηση για τον εντοπισμό του.
ΠΗΓΗ: CNN, MSNBC, REUTERS, AFP, ANA-MPA

 http://mignatiou.com/2014/03/praktores-tou-ntsb-ke-tou-fbi-stin-malesia-gia-tis-erevnes/