ΓΤΤ


Σάββατο 26 Απριλίου 2014

7 βήματα -7 προτάσεις Για δημιουργία συλλογικών οντοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει αποδειχθεί στην πράξη, αναποτελεσματικό και  αντιαναπτυξιακό. Η κριτική που ασκείται για τον Καλλικράτη, ακόμα και από όσους ήταν υπέρμαχοι, αποδεικνύει την αναγκαιότητα αλλαγής του. Η εμπειρία από την εφαρμογή του Καλλικράτη σε συνδυασμό με την
υποχρηματοδότηση της Τ.Α, θα έλεγε κανείς ότι δεν αφήνει περιθώρια πραγματικής Αυτοδιοίκησης. Οι όροι «ακηδεμόνευτη», «ανεξάρτητη», «οικονομικά αυτοτελής» Αυτοδιοίκηση, έχουν χαθεί από το λεξιλόγιο των Δημάρχων, οι οποίοι παλεύουν μεταξύ «σφύρας και άκμονος» για να μην βρεθούν κατηγορούμενοι με αστικές και ποινικές ευθύνες.
Υπάρχουν περιθώρια να ασκήσει ένας Δήμαρχος συμμετοχική  αυτοδιοικητική πολιτική με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο; Υπάρχουν πράξεις και ενέργειες που θα βελτίωναν το επίπεδο δημοκρατίας, διαφάνειας και συμμετοχής στο επίπεδο λήψης αποφάσεων;  
Για τη Δημοτική Κίνηση Καρ.Πό.Σ το μοντέλο συμμετοχικής διοίκησης ενός Δήμου είναι βασικός άξονας διαφοροποίησης, σε σχέση με τους άλλους συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο των συνδημοτών μας, στις εκλογές της 18ης Μαΐου. Κωδικοποιώντας αυτές τις θέσεις μας, προτείνουμε επτά (7) βήματα- επτά (7) προτάσεις, με βασικό άξονα ανάπτυξής τους το Δημοτικό Συμβούλιο.
Προτείνουμε: στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, να θεσπισθούν ευρείες συμμετοχικές οντότητες, με στόχο την αποτύπωση αλλά και την προώθηση όλων των δράσεων και αποφάσεων των κλάδων ανάπτυξης και ποιότητας ζωής του Δήμου.
Πιστεύουμε  ότι αυτές οι οντότητες, ανοίγουν το βηματισμό για ένα άλλο τύπο διοίκησης του δήμου με τα χαρακτηριστικά που επιδιώκουμε.
Κάθε μία απ’ αυτές τις συλλογικές οντότητες θα εκφράζεται από τους φορείς, κινήματα, ομάδες πολιτών, δημοτικές, περιφερειακές και κρατικές υπηρεσίες, απλούς πολίτες, με στόχο τη καθημερινή διεργασία και «εκπαίδευση» του πολίτη, ως υπεύθυνου μέλους και συμμέτοχου των δράσεων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
 Αυτές οι οντότητες, μπορούν να ονομασθούν «Συλλογικές Οντότητες Διαβούλευσης & Διαχείρισης Τοπικών Πολιτικών» και είναι οι εξής:

1.       Συμβούλιο Αγροτικής Ανάπτυξης και Αναδιάρθρωσης, που θα είναι επιφορτισμένο με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται, (π.χ. μελέτη, εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, μέριμνα βελτίωσης βοσκοτόπων και εγγειοβελτιωτικών έργων, μέριμνα και συντονισμός δικτυώσεων νέων αγροτών, ενημερώσεις για νέες μεθόδους οργάνωσης της γεωργίας και κτηνοτροφίας, παρότρυνση για τη δημιουργία οικονομικών σχημάτων μεταποίηση της παραγωγής τους κ.ά
2.       Συμβούλιο Ανάπτυξης & Καινοτομίας, που θα είναι επιφορτισμένο με την στρατηγική και το σχεδιασμό της ανάπτυξης στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται (π.χ. ανάληψη πρωτοβουλιών για τη κατασκευή και διαχείριση δικτύων υποδομών στήριξης της τοπικής οικονομίας κλπ)   
3.       Συμβούλιο Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας, που θα είναι επιφορτισμένο με την εκπόνηση και διαχείριση τοπικών προγραμμάτων για τη προστασία & αναβάθμιση του φυσικού, αρχιτεκτονικού & φυσικού περιβάλλοντος, με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται καθώς επίσης και με το συντονισμό δράσης για τη πρόληψη και ετοιμότητα,  για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση καταστροφών
4.       Συμβούλιο Ποιότητας Ζωής & Εύρυθμης Λειτουργίας της Πόλης και των Οικισμών, που θα είναι επιφορτισμένο με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται (π.χ. εξασφάλιση και καθημερινή βελτίωση των υποδομών στη πόλη και στα χωριά, όπως η συντήρηση και διαχείριση συστημάτων ύδρευσης, χώρων πρασίνου & αναψυχής και λοιπών υπαίθριων χώρων, αντιμετώπιση των αδέσποτων σκύλων κ.ά
5.       Συμβούλιο Απασχόλησης, που θα είναι επιφορτισμένο με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται (π.χ. ανάπτυξη πολιτικών προώθησης της απασχόλησης, αξιοποίηση δυνατοτήτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των υπηρεσιών κοινωνικής κατάρτισης & κοινωνικής ενσωμάτωσης διαφόρων κατηγοριών ανέργων κ.ά.
6.       Συμβούλιο Κοινωνικής Προστασία & Αλληλεγγύης, που θα είναι επιφορτισμένο με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται (π.χ Παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, προνοιακά επιδόματα, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέριμνα & υποστήριξη ευπαθών ομάδων, των οικονομικά αδύνατων δημοτών, προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού κ.ά.)
7.       Συμβούλιο Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, που θα είναι επιφορτισμένο με το σύνολο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται (π.χ. συντήρηση, καθαριότητα & φύλαξη σχολικών μονάδων, προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, διαχείριση & βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής των αθλητικών χώρων και γηπέδων κ.ά.
Οι 7 αυτές συλλογικότητες καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της δημοτικής αρχής και έχουν στόχο την αξιοποίηση, όλων των εμπλεκομένων και των δραστηριοτήτων τους στη συλλογική προσπάθεια που πρέπει να δομηθεί στη τοπική κοινωνία.