ΓΤΤ


Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Άφησαν ελεύθερο επικίνδυνο δραπέτη συνεργό του Μάριο Κόλα

http://1-ps.googleusercontent.com/h/www.news123.gr/img/nea/24/x276-5294605.jpg.pagespeed.ic.Fr-USuGrOO.jpgΟι αλβανικές Αρχές άφησαν ελεύθερο έναν 31χρονο επικίνδυνο δραπέτη των φυλακών Τρικάλων που είχε αποδράσει τον Μάρτιο του 2013 μαζί με τον Μάριο Κόλα, τον Ιλίρ Κούπα και άλλους σκληρούς αλβανούς ποινικούς.
Λίγες ημέρες μετά τη συμπτωματική σύλληψη του 31χρονου Σούλαχ Φάτος κοντά στα Τίρανα και την εξέτασή του από κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής που έσπευσε επί τόπου, εντελώς ξαφνικά οι Αλβανοί τον άφησαν να φύγει!

Επίσημη δικαιολογία ήταν ότι «δεν μπορούσαν να τον κρατούν χωρίς αιτία αφού ποτέ η Αλβανία δεν μπορεί να κρατήσει στη φυλακή αλλά και να εκδώσει στη χώρα μας πολίτες της που δεν έχουν διαπράξει αδικήματα στη δική τους χώρα».
Γι” αυτό τον λόγο εκφράζονται οι φόβοι ότι ο αλβανός δραπέτης των Τρικάλων πιθανόν να έχει έλθει ξανά στη χώρα μας για να συνεχίσει τη δράση του.
Και όλα αυτά όταν η ΕΛ.ΑΣ. παρατηρεί ότι αλβανοί δράστες εγκληματικών ενεργειών στην Ελλάδα τείνουν να «ηρωοποιηθούν» στη γειτονική χώρα.

Η σύλληψη του δραπέτη Φάτος
Στις 2 Μαρτίου 2014 συνελήφθη σε μπλόκο κοντά στα Τίρανα ο 31χρονος σερβιτόρος Σούλαχ Φάτος που διέμενε κυρίως στην Κέρκυρα. Εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης ως αρχηγός συμμορίας που προχώρησε σε 27 ληστείες στο νησί των Φαιάκων, στην Ηγουμενίτσα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα η ίδια συμμορία είχε κατηγορηθεί ότι έκλεβε λουόμενους στην περιοχή της Πάργας.
Ο Φάτος είχε συλληφθεί έπειτα από πολυετείς έρευνες αστυνομικών της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας οι οποίοι μιλούν για έναν «κακοποιό-φάντασμα που ξέφευγε πάντα από τους αστυνομικούς κλοιούς».
Ο συγκεκριμένος δραπέτης θεωρείτο εξαιρετικά επικίνδυνος και δραπέτευσε στις 22 Μαρτίου 2013 από της φυλακές Τρικάλων μαζί με άλλους επτά συμπατριώτες του έπειτα από αιματηρή επίθεση συμπατριωτών τους στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα.
Από τους οκτώ δραπέτες των φυλακών Τρικάλων έχουν σκοτωθεί από σφαίρες αστυνομικών ο 35χρονος Μάριο Κόλα στην περιοχή της Βροσίνας στη Θεσπρωτία στις 21 Ιουλίου και μερικές ημέρες νωρίτερα ο 25χρονος Λίκα Εντισον μαζί με έναν συγγενή του που θεωρείται ότι ήταν από την ομάδα των αλλοδαπών που είχε επιτεθεί στις φυλακές Τρικάλων.
Στις 24 Ιανουαρίου 2014 είχε συλληφθεί στην Αλβανία ο 27χρονος συνεργός του Μάριο Κόλα, Ιλίρ Κούπα. Όμως εκείνος, όπως επισημαίνει ο νομικός εκπρόσωπός του κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, «κατηγορείτο για ληστεία που είχε διαπράξει την περίοδο των εορτών ντυμένος ως Άγιος Βασίλης στην Αλβανία και γι” αυτό τον λόγο παραμένει στις φυλακές της γειτονικής χώρας».

Πώς έμεινε ελεύθερος
Ο Φάτος ανεζητείτο διαρκώς από τις ελληνικές αρχές ενώ είχε σταλεί σχετικό έγγραφο στις αλβανικές αρχές. Η αναζήτηση του δραπέτη σταμάτησε όταν στις αρχές Μαρτίου οι Αλβανοί ενημέρωσαν τους έλληνες αξιωματικούς για τον εντοπισμό του επικίνδυνου δραπέτη στο «μπλόκο» των Τιράνων.
Επέτρεψαν μάλιστα και την εξέτασή του από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι, όπως έπραξαν και με τον Ιλίρ Κούπα, του ζήτησαν πληροφορίες για όσα συνέβησαν με την απόδραση από τα Τρίκαλα και τις διασυνδέσεις τους.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο Φάτος θεωρείται ότι ήταν πενιχρές. Όμως εκπληκτοι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορήθηκαν ότι ο αλβανός δραπέτης λόγω αυτής της «παγκόσμιας ιδιοτυπίας» στο σύστημα εκδόσεων των αλβανών υπηκόων αφέθηκε ελεύθερος και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Οι άλλοι άφαντοι δραπέτες των Τρικάλων
Όσον αφορά τους υπόλοιπους άφαντους δραπέτες των Τρικάλων, ο 25χρονος Κάλα Κλεμέντ και ο 41χρονος Μουρατάι Μουρατάζ Άντμιρ εκτιμάται ότι βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο ή σε χώρα της βορείου Ευρώπης χρηματοδοτώντας το εγχείρημα της διαφυγής τους με 1,2 εκατ. ευρω που άρπαξαν τον Μάιο από ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί εξάλλου και η μη σύλληψη του 27χρονου Λούλι Φλολάντ που κατηγορήθηκε ως αρχηγός συμμορίας η οποία την περίοδο 2009-2011 είχε διαπράξει συνολικά 38 ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων σε Λάρισα και Βόλο, σε τρεις από τις οποίες διεπράχθη και ανθρωποκτονία. Η συνολική λεία ήταν μετρητά 45.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 560.000 ευρώ. Ο Φλολάντ έχει καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης τρεις φορές σε ισόβια και επιπρόσθετη ποινή 141 χρόνων.
Το Βήμα (Βασίλης Λαμπρόπουλος)