ΓΤΤ


Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Π. Σκοτινιώτης: Θα απέχουμε από την εφαρμογή της εγκυκλίου για την αξιολόγηση του προσωπικού



Για παραλογισμό που βιώνουν οι δήμοι από τις ανερμάτιστες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης κάνει λόγο ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Π. Σκοτινιώτης, αναφερόμενος στις διατάξεις για την αξιολόγηση του προσωπικού των δήμων, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι θα απέχει από την εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου. Ο Δήμαρχος Βόλου, επίσης, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής για την ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου, διαφανούς και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης προσωπικού, που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και των προσφερομένων στους πολίτες υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκοτινιώτης αναφέρει σε δήλωσή του τα ακόλουθα:

Με πρόσφατη εγκύκλιό του που αναφέρεται στην εφαρμογή του Νόμου 4250/2014, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητά από τους δήμους να συντάξουν, ως τον Ιούνιο 2014, τις εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων έτους 2013. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τους δήμους να εκδώσουν για τους υπαλλήλους των οργανικών τους μονάδων, ως τη Δευτέρα 28-4-2014, τις αποφάσεις επιμερισμού ποσοστών αξιολόγησης ανά κλίμακα βαθμολόγησης.
Ο παραλογισμός που βιώνουν οι δήμοι από τις ανερμάτιστες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης δεν έχει τελειωμό. Γιατί σε μία χώρα που προσπαθεί να βγει από την κρίση και να ανασυγκροτηθεί, η αξιολόγηση των υπαλλήλων στη βάση προκαθορισμένων ποσοστών, μόνο ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί να σημαίνει. Ποιος, αλήθεια, Προκρούστης θα καθορίσει εκ προοιμίου και εξ ορισμού ότι το 15% κάθε Οργανισμού και κάθε Δήμου είναι οπωσδήποτε μέτριοι και κακοί υπάλληλοι; Πρόκειται για εντελώς ανορθολογική και αντιεπιστημονική διάταξη, αφού ισοπεδώνει όλες τις υπηρεσίες,  καταργώντας κάθε κίνητρο καινοτομίας και αυξημένης παραγωγικότητας.   
Πέραν αυτού, υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση της νομιμότητας  της ανωτέρω εγκυκλίου σε σχέση με τη συμπερίληψη του προσωπικού των δήμων στις διατάξεις του Ν. 4250/2014. Και τούτο διότι στην εν λόγω εγκύκλιο γίνεται επίκληση καταργημένης ήδη από το 2007 νομοθεσίας (ο Ν. 1188/1981 καταργήθηκε με το Ν. 3584/2007), ενώ στις διατάξεις του Π.Δ. 318/1992 που τροποποιούνται με τις διατάξεις του Ν. 4250/2014, δεν υπάγονται οι δημοτικοί υπάλληλοι. Στο άρθρο 1 του προαναφερθέντος Π.Δ., ειδικότερα, προβλέπεται ότι στις διατάξεις του υπάγονται οι υπάλληλοι στους οποίους εφαρμόζεται ο υπαλληλικός κώδικας, ενώ για τους δημοτικούς υπαλλήλους εφαρμόζεται ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν. 3584/2007), ο οποίος (άρθρο 84) καθορίζει τους κανόνες αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων.
Επισημαίνουμε, τέλος,  ότι  το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 2190/1994 και Ν. 3870/2010) απαγορεύει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την έκδοση πράξεων που αφορούν οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού. Και αυτό για να προφυλάξει τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες από αυθαίρετες και χαριστικές μεταβολές.

Κατόπιν αυτών θα απέχουμε από την εφαρμογή της εγκυκλίου.  
Πάγια θέση μας είναι η εφαρμογή, επιτέλους, ενός δίκαιου, διαφανούς και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης προσωπικού, που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και των προσφερομένων στους πολίτες υπηρεσιών. Περιμένουμε από την ΚΕΔΕ να θέσει με έμφαση το αίτημα αυτό στη συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  που θα γίνει τις επόμενες μέρες.