ΓΤΤ


Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Αρχαιολογικές διαδρομές αποκτά η Σκόπελος


Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος της Σελινούντας και τοποθετούνται ενημερωτικές πινακίδες στη Σκόπελο
  
Κώστας Αγοραστός: «Αναδεικνύουμε τα μνημεία εμπλουτίζουμε το τουριστικό προϊόν»

Άλλα δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 102.500 € (με ΦΠΑ) για τα νησιά των Β. Σποράδων ενέταξε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με σημερινή του απόφαση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Τα έργα αυτά υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης των Νήσων (ΟΣΑΝ) Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Παλαιό Τρίκερι. Η συγχρηματοδότησή τους γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο
Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 85%.
Συγκεκριμένα, τα νέα έργα που εντάσσονται είναι:

α) «Ανάδειξη μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντας στο Λουτράκι Γλώσσας Σκοπέλου», προϋπολογισμού 46.000,00 ευρώ

β) «Σήμανση – πινακίδες πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πληροφοριών στο Δήμο Σκοπέλου», προϋπολογισμού 56.500,00 ευρώ

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Παράλληλα με τα έργα υποδομής, που εντάχθηκαν στο καινοτόμο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα νησιά της Θεσσαλίας υλοποιούμε και έργα πολιτισμού τα οποία αναδεικνύουν τα μνημεία της περιοχής και εμπλουτίζουν το τουριστικό μας προϊόν. Στηρίζουμε έμπρακτα τα νησιά των Β. Σποράδων με έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία αποτελούν μια ελπίδα για τις συγκεκριμένες περιοχές καθώς δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία»

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΩΝ:

α) «Ανάδειξη μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντας στο Λουτράκι Γλώσσας Σκοπέλου», προϋπολογισμού 46.000,00 ευρώ

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Σελινούντος στον οικισμό του Λουτρακίου Γλώσσας στη νήσο Σκόπελο είναι κηρυγμένος και οριοθετημένος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Σελινούς ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού, το οποίο ονομαζόταν στην αρχαιότητα Πεπάρηθος. Σώζεται η ακρόπολη με τείχη αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, κτίρια της πόλης των ρωμαϊκών χρόνων στη θέση του σημερινού οικισμού, καθώς και τμήμα θερμών (λουτρών) στη θέση "Κατακαλού", τα οποία εντοπίστηκαν από την αρχαιολογική έρευνα ήδη από το 19ο αι. και μέχρι τις ημέρες μας. Τα αρχαία μνημεία του Λουτρακίου αποτελούν ενδιαφέροντα σημεία επίσκεψης, ιδιαίτερα σημαντικά για τη γνώση του παρελθόντος του νησιού, τα οποία με την υλοποίηση του Έργου "Ανάδειξη Μνημείων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Σελινούντας στο Λουτράκι Γλώσσας Σκοπέλου" θα αναδειχθούν και θα γίνουν προσβάσιμα για όλους τους επισκέπτες, ενταγμένα σε μια αρχαιολογική διαδρομή, η οποία θα διέρχεται μέσα από το σημερινό οικισμό και θα διαθέτει τα ανάλογα σημεία στάσης, ανάπαυσης και πληροφόρησης του κοινού. Υπάρχει επίσης προοπτική σύνδεσης του Λουτρακίου με άλλα μνημεία και πολιτιστικούς προορισμούς της Σκοπέλου και των άλλων νησιών των Βορείων Σποράδων, αποτελώντας μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής διαδρομής, που θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της Θεσσαλίας.
Ειδικότερα οι εργασίες αφορούν στα εξής:
1) Θέρμες (Λουτρά) των ρωμαϊκών χρόνων στη θέση "Κατακαλού":
- Εργασίες στερέωσης, συντήρησης, καθαρισμού και ανάδειξης του μνημείου.
- Δημιουργία χώρου στάσης και ενημέρωσης των επισκεπτών του μνημείου, με την κατασκευή περιπτέρου (πέργκολας) στον υπερυψωμένο περιβάλλοντα χώρο του και την τοποθέτηση πινακίδων με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό σε αυτό.
- Δημιουργία πρόσβασης για τους επισκέπτες, από το χώρο στάσης και ενημέρωσης προς το μνημείο.

2) Κατασκευή και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με εποπτικό υλικό στα διατηρητέα αρχαία μνημεία (τοίχοι κτιρίων ρωμαϊκών χρόνων), καθώς και πινακίδων σήμανσης και κατεύθυνσης προς αυτά, σε δημοτικούς και δημόσιους χώρους του οικισμού του Λουτρακίου.

3) Δημιουργία αρχαιολογικής διαδρομής με την κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων κατεύθυνσης σε διάφορα κεντρικά σημεία του οικισμού του Λουτρακίου.

4) Έκδοση αρχαιολογικού οδηγού και ενημερωτικού φυλλαδίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντας.
  
β) «Σήμανση – πινακίδες πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πληροφοριών στο Δήμο Σκοπέλου», προϋπολογισμού 56.500,00 ευρώ
 Το έργο αφορά στην τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης του πολιτισμικού και φυσικού πλούτου του νησιού της Σκοπέλου. Ειδικότερα, προβλέπεται η τοποθέτηση πινακίδων κατεύθυνσης σε εκκλησιαστικά μνημεία, περιπατητικές  περιηγητικές ποδηλατικές διαδρομές, διαδρομές με αναγνωρισμένες και μη περιοχές  υψηλού φυσικού κάλλους με σημαντική βιολογική ποικιλότητα, τόποι - θέσεις  υψηλής αξίας πολιτισμικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Το έργο υλοποιείται σε 2 φάσεις :
α) δημιουργία του περιεχομένου των πινακίδων ενημέρωσης και πολλαπλής πληροφόρησης.
β) κατασκευή και τοποθέτηση των πινακίδων του έργου
 Η σήμανση αποσκοπεί στην ενημέρωση των  επισκεπτών στη διάρκεια της επίσκεψης ή περιπλάνησης τους, ενώ προσβλέπει στην ενίσχυση της προβολής του τουριστικού προϊόντος, καθώς αναδεικνύεται και  βιώνεται με πολύ μεγαλύτερη απόδοση της αξίας του, εφόσον συνοδεύεται από  σημαντική πληροφόρηση για την αναγνώριση της περιοχής.